desszertek


Adventi muffin

Hozzávalók:

Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
3 evőkanál barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
1 evőkanál méz
fél dl tej

Elkészítés:
Előkészítés: Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

Áfonyás lepény

Hozzávalók:
3 tojás
1 evk.porcukor
1 cs.van.cukor
2,5 dl tejszín
10 dkg rétesliszt
1 citrom héja
25 dkg áfonya (befőtt)
1 evk. vaj

Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját a cukikkal kikeverem. A tejszínnel felengedem, majd a
lisztet meg a citromhéjat beleszórva simára verem. 20 percig pihentetem. A befőttet
leszűröm, kétfelé osztom. A fehérjéket kemény habbá verem, és a tésztamasszába
forgatom. Vajat forrósítok teflonserpenyőben, és 2 evőkanálnyi tésztát öntök bele. A
palacsintákat lassú tűzön sütöm, és amikor már buborékokat látok a
tetején, áfonyát szórok rá, így sütöm teljesen át. A többi tésztával ezt addig
ismétlem, míg a hozzávalókból tart, az áfonya egyik felét sütöm így a palacsintákba. A
maradék áfonyát a végén a palacsintasütőben egy kevés vajon fél percig párolom, és a
kész palacsinták tetejére szórom.

Áfonyás pite

Hozzávalók:
12,5 dkg margarin
25 dkg liszt
1 tojás
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor


Töltelékhez:
50 dkg áfonya
2 dkg étkezési keményítő
3 dkg cukor
12 dkg sárgabarack-lekvár
3 tojásfehérje
11 dkg porcukor

Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd 1 órát hűtőben pihentetjük.
A keményítőt 2 evőkanál vízzel összekeverjük, majd hozáadjuk a megmosott áfonyához és cukorhoz. Összeforraljuk, majd lehűtjük.
A tésztát kinyújtjuk, majd kivajazott tepsibe terítjük, úgy, hogy az oldalát is fedje. Villával megböködjuk, és 180 fokon 15-20 percig sütjük. Utána megkenjük a lekvárral, és elterítjük rajta az áfonyát. A tojásfehérjét a cukorral felverjük, majd nyomózsákba töltjük, és rácsot nyomunk belőle a pite tetejére. 175 fokon 10-15 percig sütjük.

Albert keksz

Hozzávalók:
2 nagy csomag keksz

Krém:
4 kanál liszt
4 kanál csokis vagy vaniliás pudingpor
4 kanál kakaó
6 dl tej

Elkészítés:
Ezeket simára keverjük, 15 percig állni hagyjuk.
50 dkg Rama margarint 30 dkg cukorral és 1 dl erős kávával felfőzünk (lehet nescafé is).
Összekeverjük az előző masszával és sűrűre főzzük. Melegen tölthetjük, bevonjuk,
kókuszreszelékben meghempergetjük.
24 órát pihentejtük. Ferdén vágjuk fel!

Almás batyu

Hozzávalók:
30 dkg leveles tészta (mirelit),
1-2 db savanykás alma,
3 dkg nyers marcipánmassza,
3 dkg durvára vágott mogyoró,
3 dkg rumba áztatott mazsola,
2 evőkanál fahéjas cukor,
1 db tojás.

Elkészítés:
A felolvasztott leveles tészta lapokat egymásra fektetjük és kb.
40 x 20 cm-esre kinyújtjuk, majd 8 db 10 x 10 cm-es négyzetre felvágjuk.
Az almákat meghámozzuk, megfelezzük, magházukat eltávolítjuk és apró kockákra vágjuk.
A marcipánmasszát is felkockázzuk.
Az alma és marcipán darabokat a négyezeteken egyenlően elosztjuk, megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és a rumos mazsolával.
A tetejét meghintjük a fahéjas cukorral.
Minden egyes négyzet szélét tojásfehérjével megkenünk, a sarkokat felhajtjuk középre és jól összenyomkodjuk a tésztát, nehogy sütés közben szétnyíljon.
Az így elkészített batyukat kivajazott sütőlapra helyezzük, tetejüket megkenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Almás-fahéjas piskóta

Hozzávalók:
kb.8-10 db tisztított,felezett alma
fahéj
cukor
lekvár
darált dió

Piskóta tészta:
6 tojás
12 dkg liszt
késhegynyi sütőpor
18 dkg cukor

Elkészítés:
Egy kivajazott,lisztezett tepsit kirakunk felezett almákkal.
Az almák közepébe lekvárt teszünk,cukorral,fahéjjal elkevert darált diót.Leöntjük a piskótatészta masszájával.
Ehhez a tojásfehérjéket csipet sóval felverjük,bele a sárgáit,majd a sütőporos,átszitált lisztet.
Kisütjük,ha kihűlt, megszórjuk porcukorral.
Csokimázt csorgatunk rá,össze-vissza cirádázva.

Almás kocka

Hozzávalók:
1 kg alma
40 dkg kristálycukor
2 csomag főzős vaníliás pudingpor
4 dl tej
1 csomag négyzet alakú háztartási keksz
20 dkg étcsoki
12 dkg margarin

Elkészítés:
Az almát meghámozom, kiszedem a magházát és apró darabokra vágom., majd a cukorral sűrűre főzöm.
A vaníliás pudingot elkeverem a tejjel, megfőzöm, majd az almához keverem, jó sűrűre főzöm.
Egy tálat kirakok a keksszel, ráöntöm az almás krémet, újabb kekszsor következik, a tetejét pedig az olvasztott csokival vonom be.
Egy éjszakára a hűtőben „felejtem”.

Almás lepény

Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
1 cs sütőpor
14 dkg cukor
3 tojás sárgája
1 pohár tejföl
1 kg reszelt alma
12 dkg porcukor
1 vanillincukor
lehet bele tenni fahéjat, mazsolát.

Elkészítés:
A lisztet, zsírt, sütőport cukrot, tejfölt, tojás sárgáját összegyúrjuk és egyenletesen nyújtva a tészta nagyobbik felét tepsibe helyezzük.
Összekeverjük az almával a porcukrot, vanilincukrot, fahéjat és mazsolát. Az almakeveréket kinyomkodjuk, és a lapra simítjuk. A tészta másik felét kinyújtjuk, és az almatölteléket befedjük, egy kicsit megnyomkodjuk.
Villával megszurkáljuk, csíkozhatjuk, és tojássárgájával megkenjük.
Közepes hőmérsékleten sütjük.

Amerikai krémes

Hozzávalók:

Tészta:
7 tojássárgája
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 evőkanál kakaó
13 evőkanál víz

Krém:
7 tojásfehérje
7-10 evőkanál cukor
2 cs. vaníliás puding
6 dl víz

Teteje:
3-4 dl tejszín

Elkészítés:

Tészta:
Összekeverjük a hozzávalókat, majd 180°-os sütőben kb. 20 percig sütjük.

Krém:
Kemény habbá verjük a tojásfehérjét a cukorral. A pudingot felfőzzük a 6 dl vízzel és még forrón összekeverjük a tojásfehérjével, majd ráöntjük a tésztára és még 10-15 percig sütjük szintén 180°-on.

Teteje:
Felverjük a 3-4 dl tejszínt és a kihűlt tésztára kenjük, végül megszórjuk reszelt csokival.

Amerikai palacsinta

Hozzávalók:
3 nagyobb tojás
120 g finomliszt
1 púpozott kávéskanál sütőpor
1,5 dl tej
1 csipet só
alma, banán, áfonya, juharszirup – ízlés szerint

Elkészítés:
Először is válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgájához adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a tejet, és kevergessük addig, amíg sűrű, sima tésztává nem áll össze.
A tojásfehérjét a sóval verjük kemény habbá, majd egy laza mozdulattal forgassuk bele a tésztába.
Ha felforrósodott a teflon palacsintasütő, öntsünk bele egy adag tésztát, és süssük addig, amíg arany színt nem kap, és nem kezd el szilárdulni. És most jön a java! Az ízesítőket szórjuk a palacsinta még nyers oldalára, majd egy lapáttal fordítsuk át a másik oldalra. Az ízesítő szinte bármi lehet - banán, alma, áfonya, de ha valami sósra vágyunk, akár kukorica vagy bacon szalonna is. Addig süssük, amíg mindkét oldala szép aranyra nem sül.
A végén meglocsolhatjuk juharsziruppal, de kenhetünk egy kis vajat is a tetejére.

Amerikai Pite

Hozzávalók:
200 g liszt
1dl tej
20 g élesztő

100 g finom kristálycukor
50 g vaníliás pudingpor
1l tej
20 g mazsola
20g dió
600 g alma
100 g baracklekvár

Elkészítés:
A langyos cukros tejben elkevert élesztővel a lisztet, sóval simára kigyúrjuk.. A tésztából 2 db cipót formázunk, és letakarva duplára kelesztjük. 22-25 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk. Vékonyan olajozott formába tesszük, majd elkészített sárga krémmel /pudingot tejjel az utasításnak megfelelően elkészítjük/lekenjük. Mazsolával, durvára vágott dióval megszórjuk. Szeletelt almával formásan a pitét felrakjuk.25 perc pihentetés után cukorral meghintve sütjük. Forró baracklekvárral lekenve tálaljuk.

Ananászos kocka

Hozzávalók:
Sima és csokis piskóta l-l db (vagy a szokásos módon
készítendő),1 db vagy doboz ananász, 1 tábla étcsokoládé, 0,5 dl rum (el is hagyható!),1 cs.hidegen készíthető pudingpor (vaníliás),5 dl tj,5 dkg p.cukor,10 dkg k.cukor.

Elkészítés:
Az ananász két végét levágjuk,meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk fel. A pudingot a tejjel és p.cukorral elkészítjük. A csokit nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az ananászkockákhoz kevés vizet (vagy gyümölcslevet) adunk és k.cukrot,majd rövid ideig forraljuk.(Konzervnél nem!)(Konzervananásznál a saját szirupját használjuk.)A tűzről levéve hozzáadjuk még a rumot is,majd hidegre tesszük (össze is turmixolhatjuk!).Folpackkal kibélelünk egy hosszúkás formát,és a piskótalapokat hosszában kettévágjuk,majd rétegezzük a formában. Világos piskótával kezdjük a rétegezést,majd megkenjük az ananászos sziruppal,erre jön a puding,majd meghintjük reszelt csokival,végül csokis piskótával befedjük.(Addig ismételgetjük a rétegezést,amíg a hozzávalók el nem fogynak.)Néhány órára hűtőbe tesszük a sütit,majd a formából kiborítjuk és felszeleteljük(vagy kockákra vágjuk).Tejszínhabbal, reszelt csokival és mézeskalács fűszerrel díszítve,ízesítve tálaljuk.

Ananászos muffin

Hozzávalók:
60 dkg liszt
22 dkg cukor
3 dkg sütõpor (2 csomag)
1 cs. vaniliás cukor
4 tojás
0,5 dkg só
6 dl tej
3 ek. citromlé
20 dkg vaj
1 pohár joghurt
20 dkg friss ananász

Elkészítés:
Elõször a cukrot habosra kikeverjuk a vajjal, majd ehhez adjuk a többi folyékony hozzávalót (tojás, joghurt, citromlé, tej). A lisztet összekeverjük a sütõporral, vaniliás cukorral és sóval. Ehhez a száraz keverékhez adjuk az apró darabkákra vágott ananászt.
Sütés elõtt a formákat kivajazzuk, kilisztezzük, és a hozzávalókat óvatosan összekeverjük. 130-150 fokon, légkeveréssel süssük.

Angol csokis keksz

Hozzávalók:
50 dkg margarin
40 dkg dara
40 dkg rétesliszt
20 dkg sima liszt
2 dl tej
4,5 dkg élesztő
3 kávéskanál porcukor
csipet só
1-2 tábla csokoládé felkockázva

Elkészítés:
Egy nagy öblű tálban összekeverjük a darát a rétes liszttel, a sima liszttel, a porcukorral és a sóval. A margarint megolvasztjuk(mikrohullámú sütőben) úgy, hogy ne legyen túl kemény, de túl folyós sem. A megolvasztott margarint ráborítjuk a lisztes keverékre. Az élesztőt elkeverjük a tejjel, majd hozzáadjuk az eddigiekhez. Jól összegyúrjuk. Ha túl kemény vagy sok liszt maradt, adjunk még hozzá egy kis tejet, ha pedig túl laza vagy folyós, szórjunk rá egy kis réteslisztet, s így gyúrjuk tovább. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki(kb. 0,5-1 cm vastagra), és szaggassuk ki kör alakú kiszúróval. Helyezzük tepsire és nyomkodjuk bele a csokikockákat. Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük (10 perc után feljebb kell helyezni a tepsit, hogy az alja ne égjen meg és piruljon).

Angol palacsinta

Hozzávalók:
100g liszt
1tojás
250ml tej

olaj
1citrom
cukor

Elkészítés:
Tedd a tojást , a tejet , a lisztet és csipetnyi sót a tálba . Ezt az öntetett keverd fel villával . Az olajat öntsd bele a serpenyőbe . Az öntetett öntsd bele a serpenyőbe . És süsd a palacsintát addig míg mindkét oldala nem lesz barna . A palacsintát szórd meg cukorral . Facsard ki a citromot és a citromlevet öntsd rá a palacsintára .
Hajtsd össze .

Aranygaluska

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg finomliszt,
2 dkg friss élesztõ,
2 1/2-3 dl tej,
5 dkg margarin,
1 tojás sárgája,
csipetnyi só;
a tetejére:
10 dkg darált dió,
15 dkg margarin,
10 dkg porcukor.

Elkészítés:
1 dl langyos tejben feloldjuk az élesztõt és felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy lágy, de ne híg tésztát kapjunk. Ezután beledagasztjuk a margarint, és lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát. A tetejét is meghintjük kevés liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és egy kisméretû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat egymás mellé rakjuk a margarinnal kikent tepsiben, majd megszórjuk diós cukorral és meglocsoljuk olvasztott margarinnal. Ezután a következõ réteg kiszaggatott tésztát rátesszük az elsõ sor tetejére, újra szórunk rá a diós cukorból, és rálocsolunk a margarinból. Addig rakosgatjuk a tepsibe a tésztát, amíg csak tart. A tetejére olvasztott margarin kerül. A tepsit hideg sütõbe toljuk, csak ezután gyújtjuk be a lángot. Közepes hõfokon 35-40 percig sütjük.

Bailey's muffin

Hozzávalók:
2 tojás
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg vaj
1,2 dl Bailey's
15 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor

Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal, majd hozzákeverjük a likőrt. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és hozzákeverjük a likőrös masszához.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
10-15 percig sütjük.

Banánkrémes babapiskóta

Hozzávalók:
2 csomag babapiskóta karika
4 db banán
1 tasakos csoki a tetejére /amit csak felkell melegíteni/ vagy egy tábla csoki
diszítéshez színes szórócukor

Elkészítés:
A banánt karikázd fel a végeit nyugodtan megeheted és két tallér közé tégy egy banánkarikát. A banán ne legyen túl vékony min. 0,5 cm vastagságúra szeleteld!
A csoki ha tasakos akkor tedd melegvízbe és utána ráfolyatod a sütire márványszerű cikcakban. De, ha sima csoki akkor gőz fölött megolvasztod. A tallérok tetejét márványszerűen is folyathatod, de ha kiskanállal bekenegeted úgy is jó. Végül szórd meg díszítő cukorral.

Banánlepény

Hozzávalók:
4 közepes banán
diónyi vaj
4 tojás
2 evőkanál zabpehelyliszt/gluténmentesen:rizsliszt
2 evőkanál cukor
TETEJÉRE: 1 csom. van. cukor

Elkészítés:
Hámozott, 1 cm-es darabokra szelt banánok felét teflonedényben, olvasztott vajon enyhén megpirítjuk.
A tojásokat símára keverjük a liszttel és a cukorral, s az így kapott massza felét a már megpirított banánkarikákra öntjük.
Közepes lángon sütjük, ha megkocsonyásodik, megfordítjuk ,
és a másik oldalát is kb. 2 perc alatt megpirítjuk .
Ha elkészült,tányérra csúsztatjuk, s a tetejét vaníliás cukorral hintjük.
A maradék még egy lepényre elegendő mennyiség.

Barackos pite

Hozzávalók:
16 dkg vaj
30 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
5 tojás
30 dkg rétesliszt
1 kg sárgabarack

Elkészítés:
A vajat a porcukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a réteslisztet, a sütőport, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát egy közepes nagyságú, kivajazott tepsibe simítjuk. A kimagozott, negyedekbe vágott barackot egyenletesen elosztjuk a tetején, és előmelegített sütőben 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

Barackos túrótorta

Hozzávalok:
50 dkg.túró
15 dkg.porcukor
25 dkg.rama margarin
10 dkg.őszibarack
1 db.citrom héja,leve
1 dkg.vanilia pudingpor
1 db.22 cm.átmérőjű piskota

Elkészítés:
A túrot áttörjük,hozzáadjuk a porcukrot,citrom reszelt héját,néhány csepp citromlevet hozzáadjuk a pudingport és csomómentesre keverjük.A margarint kihabositjuk,majd a túrokrémmel simára keverjük.A barackbol néhány darabolt félre tesszünk a diszitéshez a többit feldaraboljuk és a krémhez keverjük.A tortalapt 3 r.vágjuk, és egymásra rétegezzük,a maradék krémmel bekenjük az oldalát,tetejét.Díszitéshez feldarabolt barackot rakunk a torta tetejére,közepére reszelt csokit szorunk.

Bíboros szelet

Hozzávalók:

Sárga rész:
2 tojás
3 tojássárgája
6 dkg porcukor
7 dkg liszt
1 cs. vaníliás cukor

Fehér rész:
4 tojásfehérje
11 dkg kristálycukor
citromlé
2 dkg keményítő

Krém:
3 lap zselatin
2 ek. nescafe
5 cl kávélikőr
9 dkg porcukor
2 dl tejszín

Elkészítés:
A tojást, a tojássárgáját, a szitált porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverem, és a masszát nagyméretű sima csővel ellátott nyomózsákba töltöm.
A tojásfehérjét egy kevés citromlével kemény habbá verem, miközben apránként hozzáadom a cukrot, lassan belekeverem a keményítőt, majd a habot szinten nyomózsákba töltöm. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és felváltva a fehérjéből és a sárgájából nyomott csíkokból 2 db tortalapot készítek (1 lap felváltva 3 fehér és 2 sárga csíkból áll).. Előmelegített 200 fokos sütőben 10 percig sütöm, miközben résnyire nyitva hagyom a sütő ajtaját, majd a hőmérsékletet 120 fokra csökkentem és 5 perc múlva becsukom a sütőajtót. Ezután kb. 20 percig még szárítom. Deszkára borítva a papírt lehúzom róla, és hagyom kihűlni. A krémhez a zselatint hideg vízbe áztatom, majd alaposan kinyomkodom, a likőrt felmelegítem és feloldom benne a zselatint és a kávét. A tejszínt kemény habbá verem, a porcukrot és a kávés keveréket belekeverem. A krémet az egyik tortalapra kenem. Ráteszem a másik tortalapot, majd 1-2 órára a hűtőszekrénybe teszem. Tálalás előtt meghintem porcukorral, és óvatosan szeletekre vágom.

Bounty - szelet

Hozzávalók:

Tészta:
15 dkg porcukor
25 dkg liszt
1 tojás
1/2 (25 dkg-os) Ráma
1 cs. sütőpor
1 e.kan.kakaó

Kókuszos töltelék:
6 tojásfehérje kemény habja
25 dkg porcukor
25 dkg kókuszreszelék

Sárga krém:
6 tojássárgája
3 e.kan.liszt
3 dl tej
Ráma másik fele
15 dkg porcukor
1 db étcsokis tortabevonó

Elkészítés:
A sütőporos, szitált lisztet összemorzsoljuk a margarinnal,hozzáadjuk a cukrot, kakaót, tojásokat, s összegyúrjuk.
2 lapra nyújtjuk.
Az egyiket kikent, lisztezett közepes tepsibe fektetjük.
A kókuszos töltelék hozzávalóit összekeverjük úgy,hogy ne törjük össze a habot, ráöntjük a tésztára.
Erre jön a tészta másik fele, s előmelegített sütőben kisütjük.
A kihűlt tésztára jön a sárga krém:
Ehhez a tejet felforraljuk, felöntjük vele a liszttel, cukorral elkevert tojássárgáját, s sűrűre főzzük.
Ha kihűlt, elegyítjük a habosra kavart Rámával.
Tetejét tortabevonóval leöntjük.

Capuccino szelet

Hozzávalók:
6tojás,6evőkanál porcukor, 6evőkanálliszt, 2evőkanál kakaó, 1sűtőpor, 1dl étolaj,

krém:25dkgrámamargarin. 25dkgporcukor, 2csomag, tejszinizűpudingpor, 5.5dl tej1kanál kakaó 1kanál darált kávé.

Elkészítés:
6tojás sárgáját 6evőkanálporcukorral kikeverjük hozzáadjuk a kakaót az olajat a lisztet összekeverjük a sütőporral és kanalanként a masszához adjuk .jól kikeverjük . a tojások habját felverjük és összekeverjük a masszával.kizsirozott tepsiben sütjük
krém elkészitése:
amargarint a porcukoral habosra keverjük. apudingport a tejjel fellfőzzük ,és ha már kihült a két krémrt összekevejük
felét a már kihült tésztára kenjük a másik feléhez a kakaó és a darált kávét adjuk kikeverjük és eztis atésztára kenjük. tetejérer csokimázt teszünk

Cseh Túrós

Hozzávalók:

Tésztához:
20 dkg liszt
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
1 egész tojás
½ csomag sütõpor
15 dkg margarin

Töltelékhez:
75 dkg túró
15 dkg margarin
15 dkg cukor
3 evõkanál liszt
5 tojássárga
1 csg van. cukor

Máz:
5 tojásfehérje
20 dkg cukor

Elkészítés:
A tészta alapanyagait jól összedolgozzuk, közepes tepsibe nyomkodjuk, és elõmelegített sütõben 5-10 percig sütjük.
A tölteléket is elkészítjük, jól kikavarjuk és egyenletesen az elõsütött tészta tetejére simítjuk. Visszatesszük a sütõbe és közben az 5 tojásfehérjébõl 20 dkg cukorral kemény habot verünk. A tészta tetejére kenjük és megszárítjuk.

Cseresznyés linzer

Hozzávalók:
1 citrom
4 dkg pisztácia
3,5 dkg mogyoró
25 dkg liszt
12,5 dkg margarin
10 dkg porcukor

A tetejére:
20 szem cseresznyebefőtt
málnadzsem

Elkészítés:
A citrom héját finomra reszeljük. A pisztáciát és a mogyorót megdaráljuk. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd állandóan kevergetve hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat, a pisztáciát és a mogyorót. A tésztát 3 cm vastagra nyújtjuk, folpackba csomagoljuk, és 3 órára hűtőbe tesszük. Kis köröket vágunk ki belőle, kivajazott teflontepsiben aranyszínűre sütjük, majd grillrácson kihűtjük. A cseresznyéket kettévágjuk. A linzerek közepébe 1-1 kávéskanál dzsemet teszünk, erre pedig vágott felükkel lefelé 1-1 fél cseresznyét.

Cseresznyés pite

Hozzávalók:
40 dkg cseresznye,
8 db tojás,
20 dkg kristálycukor,
15 dkg zsemlemorzsa,
2 dkg vaj
2 dkg porcukor,
fél csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
A csersznyét kimagozzuk,2 evőkanál porcukorral meghintjük,fél óráig állni hagyjuk,óvatosan kinyomkodjuk a levét.
Nyolc tojás sárgáját nyolc evőkanál cukorral,habosra keverjük.
Hozzáadjuk a nyolc tojás felvert habját és nyolc evőkanál zsemlemorzsát.
Az egészet lazán összekeverjük és kivajazott tűzálló
üvegtálba, vagy tepsibe töltjük.
A tetején egyenletesen elosztjuk a cseresznyét,és közepes hőfokon(150-180 C fokon)
megsütjük(kb 25-30 perc)

Csokikrémes-diós

Hozzávalók:

Tészta:
60 dkg liszt
12,5 dkg margarin
fél cs. szalalkáli
15-20 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 tojás
annyi tej,mennyivel összegyúrjuk.
Három lapban kisütjük.

Elkészítés:

Krém:
2 cs. csokis pudingpor
8 dl tej
Ezt összefőzzük.
1 cs. ráma margarin
25 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
Ezt habosra keverjük.
Ha a puding kihűlt,a kettőt összekavarjuk.
Megtöltjük a lapokat,és a tetejére csokimázt teszünk.
Másnap szeleteljük.

Csokimázas csodadiós

Hozzávalók:
15 dkg darált dió
2 pohár tejföl
1 tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
1 mk szódabikarbóna
1 tábla tortabevonó
2 ek. olaj

Elkészítés:
Nagyon egyszerű még az összeállítása is ennek a süteménynek. Egy tálba összekeverjük a tejfölt és a cukrot, majd jöhet bele a többi hozzávaló is. Kikent-lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihült, meg lehet szórni porcukorral, de az édes ízek kedvelői csokimázzal is bevonhatják a tetejét. Ehhez a tortabevonót kevés olajjal vízgőz fölött kell felolvasztani, és a tészta tetejére csorgatni.

Csokis- Banános

Hozzávalók:
(12 darabhoz)1 nagy érett banán ,250ml tej,1 tojás,60g olvasztott ráma margarin,180g liszt,2 teáskanál sütőpor 120g cukor,120g tört csokoládé.

Elkészítés:
Préseld a banánt egy edényben ,majd add hozzá a tejet,tojást,valamint az olvasztott margarint.s alaposan keverd össze.A lisztet szitáld a banános masszához,majd add hozzá a cukrot valamint a tört csokoládét,s gyengéden keverd össze.a tésztát kanalazd a kiolajozott formába 3/4 -éig majd süsd 190°C-on 20 percig vagy tűprobáig.Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.

Csokis Marlenka

Hozzávalók:

Tészta:
100 gr. vaj 2 nagy kanál méz 250 gr. cukor 1 kis kanál ecet 1 nagy kanál szódabikarbóna 2 tojás 700 gr. finomliszt.

Elkészítés:
A szódabikarbónát az ecettel összekeverjük. Egy tálba teszünk vajat, mézet, cukrot. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbóna + ecet keverékét. Jól összekeverjük a gázon, majd hozzáadjuk a 2 tojást, s addig keverjük, míg a teteje habos lesz, s az egész massza megbarnul. Levesszük a gázról. Amikor félig kihűlt, hozzáadjuk a lisztet (700 gr.). A tésztát letakarjuk, s meleg helyen 1 órát állni hagyjuk. 7-8 gömböt formálunk belőle. Egyenként vékonyra kinyújtjuk. Megsütjük.

Krém:
200 gr. vaj 1 szalalkáli Aki szereti, mogyorót + 100 gr. konyakot tesz hozzá. A szalalkáli 3 órán át vízben főzzük - kihűtjük, majd vajjal összemixeljük. Hozzáadjuk a mogyorót + konyakot.

Csokis muffin

Hozzávalók:
15 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj
2 tojás
1/2 cs sütőpor
3 ek barackíz
2 ek keserű kakaópor
5 dkg tört csoki

Elkészítés:
Összekeverjük a hozzávalókat, muffinformába töltjük és 170 fokon 20-25 perc alatt kisütjük.

Debreceni krémes

Hozzávalók:

Tészta:
1/2 kg liszt
10 dkg zsír
20 dkg porcukor
1 sütőpor
3 tojás sárgája
hideg tej

Krém:
1/2 dl rum
vaníliás, langyos tej
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
2 dkg kakaópor (cukrozatlan)

Hab:
3 tojás fehérje
9 kanál cukor

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 1 vastag és 2 vékony lapot sütünk tepsi hátoldalán.
1.krém: Vastag tésztát összemorzsoljuk, vaníliás, langyos tejben megáztatjuk, hozzáadunk 1/2 dl rumot.
2.krém: porcukrot, vajat, kakaóport habosra keverjük. 1. és 2. krémet összedolgozzuk és megtöltjük a 2 vékony lapot.
Hab: a tojásfehérjét a cukorral gőz fölött verjük fel és óvatosan kenjük a tészta tetejére.
Tortadarával, reszelt csokival díszíthetjük.

Diós álom

Hozzávalók:

Tészta:
20 dkg margarin
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 dkg sütőpor (1 1/2 cs.)
citromhéj
1 cs. vaniliás cukor
tej, az összeállításhoz

Töltelék:
10 dkg dió
10 dkg porcukor
lekvár

Elkészítés:
Az anyagokat összeállítjuk, és 3 részre osztjuk. 3 lapot nyújtunk. Az elsőt tepsibe rakjuk, megszúrkáljuk, lekvárral megkenjük, és a diós keverék felével megszórjuk. Így a következőt is, és a harmadikat csak megszúrkáljuk.
180 fokon 25 perc sütés.
Ha kihűlt, olvasztott csokival leöntjük.

Diós csók

Hozzávalók:
10 dkg vaj
30 dkg darált dió
10 dkg liszt
2 db tojássárgája
reszelt citromhéj
folyékony édesítőszer izlés szerint

Elkészítés:
A vajat a tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót.
Gömböket formálunk belőle, megkenjük tojássárgájával, s kisütjük.

Dobos torta

Hozzávalók:

Piskótához:
6db tojás
15 dkg cukor
20dkg liszt
1 evőkanál víz
sütőpor
Krémhez:
30 dkg vaj
30 dkg cukorból főzött szirup
olvasztott csokoládé,vagy kakaó
Tetejére:
15dkg cukor

Elkészítés:
A piskótából 6db kerek vékony lapot sütünk zsírral lekent sütőlemezen.A vajat,vagy margarint nagyon jó habosra kikeverjük a cukorsziruppal,ízesítjük a kakaóval,és 5db egyformára kiszúrt piskótalapot összetöltünk.A hatodikra megolvasszuk szép világosra a cukrot,és zsírba mártogatott kés fokával beosztjuk,bejelöljük,el is vághatjuk.Rárakjuk a betöltött tortára,körbekenjük,és díszitjük.

Dominó szelet

Hozzávalók:
15 dkg cukor, 2 tojás, 3 evőkanál méz, 1 szelet reszelt étcsokoládé, 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál citromlé, 15-20 dkg porcukor
A díszítéshez: 3-4 szelet étcsokoládé

Elkészítés:
A porcukrot keverd habosra a tojásokkal, majd csorgasd bele a megmelegített mézet. Reszeld bele a csokoládét, majd a sütőporral elvegyített lisztet is dolgozd bele. A masszát simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe fél cm vastagon, majd előmelegített sütőben 175 fokon 25-30 perc alatt süsd meg. Ha kihűlt, a tetejét vond be fehér cukormázzal. Ehhez a citromlevet annyi porcukorral keverd össze, hogy sima, tejföl sűrűségű masszát kapj. Vékonyan terítsd el a tészta tetején. Ha megszilárdult, vízbe mártott késsel vágd dominó nagyságú téglalapokra. Gőz felett megolvasztott csokoládéval „pettyezd” ki a dominókat.

Epres joghurttorta

Hozzávalók:
4 pohár natúr joghurt (560g)
3 ek. édesítő
30dkg eper
1 zacskó zselatin
2dl tejszín

Elkészítés:
A joghurtot, az édesítőt és a zselatint egy lábasban összekevertem, és kevergetve felmelegítettem. Jó meleg legyen, de nem szabad felforralni. Hűlni hagyom, addig felverem a tejszínt. A gyümölcsöt apró darabokra vágom, majd beleteszem a tejszínhabba. Kuglófformába öntöttem, és a hűtőbe tettem éjszakára. Két, három óra alatt megszilárdul, de jobb tovább benthagyni a biztonság kedvéért.

Epres krémes

Hozzávalók:
8 db tojásból piskóta,
1 kg földieper,
vaníliakrém.

Elkészítés:
8 tojásból a szokásos módon, nagy méretű, szögletes tepsiben piskótát sütünk.
Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
A földiepret megmossuk, megtisztítjuk, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit felnegyedeljük.
Elkészítjük a vaníliakrémet.
Míg a krém hül, az epreket a piskóta tetejére rendezzük.
Lenöntjük a kihűlt krémmel.
Egy hosszú pengéjű kés segítségével egyenletesen szétterítjük rajta a krémet, majd a tetejét a félretett eperszemekkel és mentalevéllel díszítjük.

Epres panna cotta

Hozzávalók:
3 dl tejszín
2 dl tej
10 dkg cukor
10 dkg fehér csokoládé
1 vaníliarúd
30 dkg mélyhűtött, felengedett eper
1 citrom
2 evőkanál zselatinpor
A tálaláshoz:
10 dkg eperlekvár és 2-3 evőkanál brandy

Elkészítés:
A tejet és a tejszínt összeöntjük egy közepes méretű fazékban, hozzáadjuk a cukrot, majd darabokra tördelve beletesszük a fehér csokit, és belekeverjük a vaníliarúd kikapargatott belsejét. Ezután mérsékelt lángon folyamatos keverés mellett melegíteni kezdjük, és ha a csoki meg a cukor tökéletesen felolvadt, máris levesszük a tűzről, és megvárjuk, amíg kézmelegre hűl.
Ezalatt az epret turmixgépben vagy botmixerrel összepürésítjük, és hozzáreszeljük a citrom héját.
Visszatérünk a tejszínes keverékhez: ha a hőmérséklete már elérte azt a fokot, amikor a beledugott ujjunkat nem égeti, csak „csípi", kiveszünk belőle 5 evőkanálnyit egy külön tálkába, hozzászórjuk a zselatint, és kézi habverővel jól elkeverjük benne. A zselatinos sűrítést visszaöntjük a többi tejszínes keverékhez a fazékba, majd fakanállal hozzádolgozzuk az összepépesített epret, és az egészet szétosztjuk 4 db 1½ dl-es tálkában.
A desszerteket betesszük 1 éjszakára a hűtőbe, hogy megdermedjenek. Másnap éles késsel óvatosan körbevágjuk őket, aztán a tálkák alját néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, és határozott mozdulattal kipottyantjuk belőlük egy-egy kistányérra a rózsaszín panna cottákat.
Végül az eperlekvárt összemelegítjük a brandyvel, és finom díszítésül pár szem extra eper társaságában a panna cották köré kanalazzuk.
4 adag lesz belőle.

Erdei szelet

Hozzávalók:

Tészta:
30 dkg liszt
7 dkg zsír
20 dkg porcukor
1 db tojás
1 dl tej
1 cs/20g szalagáré

Krém:
4 dl tej
2 ek liszt
1 cs van.cukor
20 dkg vaj
20 dkg porcukor

Elkészítés:

Tészta: Az anyagokat összegyúrjuk és papirozott tepsiháton 3 világos lapot sütünk belőle.

Krém:
- A tejet lisztet és van.cukrot összefőzzük.
- A vajat és pocukrot kihabosítjuk.
- Ha kihült az alapkrém a kihabosított vajjal jól összedolgozzuk.

- Ha a lapok kihültek ovatosan beletöltjük,vigyázva,hogy a lapok el ne törjenek.
- Folpackkal jól becsomagoljuk és hűtőben 24 órát pihentetjük,addigra megpuhul.
- Kis téglalapokra vágjuk.
- Porcukrozva tálaljuk.

Erdélyi Raffaello szelet


5 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
15 dkg kókuszreszelék
2 ek. rétesliszt
fél csomag sütőpor
a barna tésztához:
5 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
15 dkg darált dió
3 ek. keserű kakaópor
2 ek. rétesliszt
fél cs. sütőpor
a krémhez:
10 tojássárgája
20 dkg kristálycukor
1 cs. vaniliás cukor
1 cs. főzni való vanilia pudingpor
3 dl tej
25 dkg margarin
 
a díszítéshez:
kókusz v.csokoládé reszelék

Elkészítés:
Először a fehér tésztát készítjük el. A tojásfehérjét habbá verjük, a végébe beleszórjuk a cukrot is. A kókuszreszeléket a liszttel és a sütőporral összekeverjük, és a cukros habba forgatjuk. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk a masszát 35x30 centisre egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben 180, légkeveréses sütőben 165 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Eközben összeállítjuk a barna tésztát. Ehhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé beleszórjuk a cukrot is. A diót a kakaóval, a liszttel és a sütőporral összeforgatjuk. Kisütjük mint a fehér tésztát.
A krémhez a tojássárgáját a kétféle cukorral 3-4 perc alatt jól kikeverjük. Először a pudingport, majd a tejet is hozzáadjuk, aztán szüntelenül keverve sűrű krémmé főzzük. Hűlni hagyjuk, végül a margarint apránként beledolgozzuk.
A sütemény összeállítása: a krém nagyobb részét a kókuszos tésztára kenjük. Erre kerül a barna tészta, amit a maradék krémmel megkenünk. A tetejét kókusz- v. csokirezselékkel meghintjük.

Eszterházy-torta

Hozzávalók:

Tésztához:
12 tojásfehérje, 28 dkg kristálycukor, 28 dkg darált dió vagy mandula, 5 dkg finomliszt, késhegynyi őrölt fahéj

Tepsi kikenéséhez: vaj, finomliszt

A krémhez: 1 cs.vanília ízű pudigpor, 3 tojás, 4 dl tej, 15 dkg kristálycukor, 30 dkg vaj

A tetejére: 7 ek porcukor, 1 ek víz, 1 tojásfehérje, 5 dkg étcsokoládé

A díszítéshez: durvára vágott mandula, dió vagy mogyoró

Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel és a fahéjjal összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. 5 tepsit kizsírozunk, liszttel behintjük és a masszából egyenként kb.20-25 cm átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben, közepes lángon 16-18 percig sütjük. A sütőből kivéve késsel elmozdítjuk a helyéről, hogy ne ragadjon le. A krémhez a pudingport a tojásokkal és egy kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet a cukorral felforraljuk és a tojásos masszát beleöntjük. Kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk amíg kihűl, majd apránként a habosra kevert vajhoz adjuk. A megsült tésztakorongokat a krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalára is jusson. Fél órára hűtőszekrénybe rakjuk. A tetejére a porcukrot a vízzel és a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a torára kenjük. Mielőtt megdermedne, az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket csorgatunk a bevonatra és fogvájóval átlósat csíkokat vésünk. A torta oldalához durvára vágott pirított mandulát tapasztunk, végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.

Fahéjas csillagok

Hozzávalók:
50 dkg hámozatlan mandula
4 tojásfehérje
csipetnyi só
35 dkg cukor
1 evőkanál citromlé
2 teáskanál fahéj

Elkészítés:
Daráljuk finomra a mandulát. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, a sóval, citromlével és a cukorral. Egy kis csészével tegyünk félre a díszítéshez. A mandulát és a fahéjat összekeverjük. Összedolgozzuk a habbal. Egy centiméter vastagra kinyújtjuk és bekenjük a mázzal. Kisszagatjuk a csillagokat. 160 fokon 8 percig sütjük. Kb 60 darab lesz belőle.

Fehér mignon

Hozzávalók:
tésztához ( 20 x 30 cm-es tepsihez):
4 tojás
citromlé
4 kanál cukor
4 kanál liszt
1 citrom reszelt héja

krémhez:
5 dkg vaj
2 db alma
2 evőkanál cukor
5 dkg darált dió

mázhoz:
1 tojás fehérje
1 evőkanál citromlé
25 dkg porcukor

diszítéshez:
francai drazsé

Elkészítés:

Piskóta tészta készítése:
A tojások fehérjéből kevés citromlével és a cukorral - váltogatva adogatva - kemény habot verek.
Hozzáadom a tojások sárgáját és a lisztet.
Hozzáreszelem a citromhéjat.
Két adagban sütöm.

Krém készítése:
A meghámozott, kockára vágott almából a vajjal és a cukorral pürét főzök, kihűtöm.
Hozzáadom a dióbelet.

Máz készítése:
Kevés citromlével felverem a tojásfehérjét.
Hozzáadom a porcukrot és addig keverem, míg szálas lesz.

Összeállítás:
Az első piskóta-lapot megkenem a diós almapürével.
Ráhelyezem a második lapot, jól összenyomom.
Kockára vágom.
A kockáknak először az oldalát kenem a mázzal, sütőlapra állítom, és megkenem a tetejüket.
A francia drazsékkal dekorálom.
Néhány percre a még langyos sütőbe teszem.

Feketeerdő torta

Hozzávalók:
1 db kerek kakaós tortalap (készíthetjük magunk is)
1/2 l tejszín
1 üveg magozott meggybefőtt
1 csomag vaníliás pudingpor
porcukor
csokireszelék
fahéj

Elkészítés:
A meggyet lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és megszórjuk egy kis fahéjjal és porcukorral. A vaníliás pudingot a meggy lecsöpögtetett levében megfőzzük. A tejszínhabot egy kis porcukorral jó keményre felverjük. A tortalapot három részre vágjuk, majd az alsó lapra a puding és a tejszínhab egy részét kis halmokba rakjuk és simítjuk, majd a meggyet rápakoljuk. Óvatosan rátesszük a következő lapot, rátesszük a maradék pudingot és a tejszínhab egy részét, majd a tortalap tetejét. Az egész tortát bevonjuk tejszínhabbal, csokireszelékkel és meggyel díszítjük.

Felhőcske

Hozzávalók:

Tészta:
2,5 dl víz
15 dkg zsír
15 dkg liszt
6 tojás
Krém:
7 dl tej
3 vaníliás puding
1 margarin
15 dkg porcukor
Hab:
5 dl Hulala tejszín
2 cs. vaníliás cukor
1 cs. habfixáló

Elkészítés:
Tészta: a vizet a zsírral felforrósítjuk, majd hozzákeverjük a lisztet, összefőzzük. 15-20 pecig állni hagyjuk. Utána a tojást egyenként belekeverjük.
2 lapot sütünk tepsi hátán. A tepsit vékonyan megkenjük zsírral, felkenjük rá a tészta felét.
Forró sütőbe tesszük, 10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Majd lassú tűzön rózsaszínűre sütjük.
Krém: a tejben a vaníliás pudingot sűrűre főzzük, kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük.
Hab: a tejszínt a van.cukorral felverjük, majd belekeverjük a habfixálót.
Összeállítás. a tésztára rákenjük a krémet, majd a habot, végül rátesszük a tésztát. A tetejére porcukrot szórunk.

Francia almás

Hozzávalók:

Tészta:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
csipet só
4-6 evőkanál jéghideg víz

Tetejére:
kb.60 dkg alma
3 tojás
3 ek cukor, 1 vaníliás cukor
2,5 dl tejszín
fahéj

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 1 órát hűtjük. Vékonyra nyújtjuk, egy nagy gáztepsibe rakjuk. Tetejére "lamellaszerűen" tesszük a szeletelt almát. Az öntethez felverjük a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és felengedjük a tejszínnel. Megszórjuk fahéjjal.
Előmelegített sütőben sütjük.

Gesztenyebomba

Hozzávalók:
50 dkg gesztenyemassza
2 doboz (kb. 25 darab babapiskóta)
10 dkg Rama margarin
1 csomag vaniliáscukor
2 evőkanál rum
kevés tej
10 dkg mazsola
a tetejére csokoládémáz,
2 dl tejszín,
1 evőkanál porcukor

Elkészítés:
A babapiskótát az egyik kanál rummal ízesített kevés tejben könnyedén megmártjuk, majd egyharmadát egy bombaforma vagy mély tál aljára fektetjük, és az oldalán körös-körül felállítgatjuk. Amikor már lehet, a megpuhult piskótákat egymáshoz nyomkodjuk, nehogy hézag legyen közöttük. A gesztenyemasszát a másik kanál rummal, a vaníliáscukorral, a margarinnal, meg annnyi tejjel, hogy kenhető legyen alaposan kikeverjük. A felét a piskótával bélelt formába töltjük, mazsolával megszórjuk, erre rumos tejben megmártott piskótákat fektetünk. Most a krém maradéka következik, mazsolával meghintve, és az egészet befedjük a maradék tejes rumba mártott babapiskótával. Egy akkora kistányért rakunk rá amely a forma térfogatánál kicsit kisebb, és súllyal lenyomtatjuk. Másnapig a hűtőszekrényben tartjuk. Másnap a kistányért levéve, a forma tetejére egy tálat borítunk, és hirtelen mozdulattal az egészet megfordítva, kicsúsztatjuk belőle a bombát. A tetejére keserűcsokoládé-öntetet csorgatunk. Tálaláskor aki szereti édes tejszínhabbal díszítheti.

Gesztenyeszív

Hozzávalók:
25dkg fagyasztott gesztenyemassza, 2-3 evőkanál rum, 14dkg étcsokoládé, 2 evőkanál porcukor, fél evőkanál forró víz.

Elkészítés:
A gesztenyemasszát a rummal összegyúrjuk, 8 részre osztjuk és egyenként szív alakúra formázzuk,majd a hűtőbe téve dermesztjük. a csokit kis tálban vízgőzön fölolvasztjuk. a szivek alsó kétharmadát a fölolvasztott csokiba mártjuk, hűtőben megdermesztjük. addig a porcukrot vízzel simára keverjük, és a szivek szabadon hagyott felső harmadát belemártjuk. végül megdermesztjük.

Gundel-Palacsinta

Hozzávalók:

A töltelékhez:
1,5 dl 50-60 fokos rum
40 g mazsola
20 g cukrozott narancshéj
180 g dióbél
1 dl tejszín
120 g cukor
törött fahéj
12 db palacsinta
50 g vaj (pirításhoz)

A csokoládémártáshoz:
2,5 dl tej
vanília
30 g cukor
100 g csokoládé
1,5 dl tejszín
3 tojássárgája
80-100 g cukor
50 g kakaópor
15 g liszt
5 cl tej

Elkészítés:
Előző napon áztassuk rumba a mazsolát és a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót, ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára. A tejszínt felforraljuk; hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, és 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá) főzzük, míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rum felét.
Ezután ... 12 palacsintát sütünk, a töltelékeket egy-egy csíkban rárendezzük, henger alakúra felcsavarjuk, majd meleg helyen tartjuk.
A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk; közben a csokoládét egy kis edényben, a sütőben felolvasztjuk; a tejszínből pedig kemény habot verünk.
Ezután előbb a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, hideg tejjel, habverővel simára, habosra keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. A tűzről levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rum másik felét. Mártásunk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.
A megtöltött palacsinták mindkét oldalát egy serpenyőben, vajban ropogósra pirítjuk, és tűzálló, előmelegített tálra téve, a forró mártást csak az utolsó pillanatban öntjük rá.

Gyergyói mandulás patkó

Hozzávalók:
20 dkg. teavaj (vagy margarin), 20 dkg. finom liszt, 12 dkg. porcukor, (kristálycukor), 15 dkg. darált mandula, 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 tojás fehérjéje, csipetnyi só. 5-6 dkg. étcsokoládé felolvasztva.

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyurjuk és rudakat sodrunk a masszából. Kicsit pihentetjük, majd kb. 10 centiméteres darabokra szabdaljuk és a rudacsk
ákat patkó formájúra meghajlítjuk. Óvatosan sütőlemezre helyezzük és előmelegített sütőben közepes hőfokon ( kb. 180 C fok), 10-15 perc alatt készre sütjük. Még forró állapotában megszórjuk vaníliás cukorral, a patkóvégeket olvasztott étcsokoládéba mártjuk. Vigyázzunk, mert ha forró könnyen törik, de egyébként ropogós is. Később meglágyul és igen hosszú ideig eltartható.

Gyümölcsös rízs

Hozzávalók:
30 dkg rízs
fél liter tej
10 dkg cukor(vagy 5 dkg sorbitum)
4 db öszibarack-vagy más idénygyümölcs
3-4 db szilva
5 db tojás
15 dkg cukor(édesítő)
3 dkg szárított buzacsíra
kevés szeletelt mandula

Elkészítés:
30 dkg rizst fél liter tejben puhára főzünk, 10 dkg cukorral.(a rizst vízben előfőzhetjük, így hamarabb megpuhul a tejben) Belekeverünk 4 db kockára vágott, hámozott őszibarackot (lehet ananász, körte, vagy sárgabarack is). 3-4 db jó érett szilvát szintén kockára vágva. 5 db tojást 15 dkg cukorral habosra verünk (robotgéppel) és a gyümölcsös rizshez adjuk. Egy közepes tepsit kivajazunk, megszórjuk, búzacsírával, rásimítjuk a rizst. Tetejére ismét szárított búzacsírát szórunk, megdíszítjük barack csíkokkal, szórhatunk rá szeletelt mandulát is. Jó forró előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.
Pikáns, finom édesség. Szilva helyett a meggy, cseresznye is jó.

Havas kocka

Hozzávalók:
Egy 20x40 cm-es tepsihez, ami körülbelül 25 kocka:
5 dkg mogyoró
20 dkg cukor
2 evőkanál kakaó
2 dl tej
1 tojás
1 tojássárgája
15 dkg puha vaj vagy margarin
1 evőkanál sütőpor
fél citrom leve
28 dkg rétesliszt
+ a tepsi kikenéséhez zsír és liszt

A mázhoz:
1 tojásfehérje
15 dkg porcukor
fél citrom leve

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokosra. A mogyorót a sütőben vagy a mikrohullámú készülékben megpirítjuk, majd öt deka cukorral megdaráljuk. A kakaót a tejjel simára keverjük, kevergetve fél percig forraljuk, majd kihűtjük. A maradék 15 dkg cukrot a puha vajjal vagy margarinnal, az egész tojással, a tojássárgájával és a sütőporral habosra keverjük, a kakaót és a cukros mogyorót apránként beledolgozzuk. Citromlével ízesítjük, végül a liszttel kikeverjük. Alaposan kizsírozott, kilisztezett 20x40 cm-es tepsibe simítjuk, és a sütőbe tolva tűpróbáig sütjük. Mialatt a tészta sül, a porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével addig keverjük, amíg fényes, nehezen folyó nem lesz. A sütőből kivett tésztára simítjuk: mire a tészta kihűl, a tetején a máz ropogós lesz. Kockákra vágva tálaljuk.

Huszárcsók

Hozzávalók:
2 db tojás
10 dkg porcukor
1 zacskó sütőpor
20 dkg liszt
15 dkg vaj
1 db citrom

szeletelt mandula
baracklekvár

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat a porcukorral habosra keverjük. Beleszórjuk a sütőport, a lisztet és egy csipet sót. Hozzáadjuk a vajat, egy citrom reszelt héját, és kézzel alaposan összedolgozzuk. A tésztát hűtőben legalább fél órát pihentetjük.
A tojásfehérjéket kicsit felverjük, egy tepsit pedig kivajazunk. A tésztából golyókat formázunk, és beleforgatjuk először tojásfehérjébe, majd a szeletelt mandulába.
A tepsire helyezzük a golyókat, és a tetejükbe kis mélyedéseket csinálunk.
Előmelegített, 180°C fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tálaláskor a mélyedésekbe baracklekvárt töltünk, és az elkészült süteményeket meghintjük porcukorral.

Kakaóhabkocka

Hozzávalók:

Tésztához:
4 tojás
4ek.porcukor
1ek.kakaópor
3ek.liszt
1cs.vaniliáscukor

Krémhez:
6dl tejszín
2cs.habfixáló
10dkg porcukor
2ek.zselatin
1/2dl tej
csipetnyi só
vaniliáscukor
kakaó

Tetejére:
10dkg tortabevonó

Elkészítés:
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral,és a vaniliáscukorral,majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet,és a kakaót.Ezután belekeverjük a tojások felvert fehérjét.Kikent,kilisztezett tepsibe rakjuk,és megsütjük.Ezalatt a tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral,sóval,vaniliáscukorral,majd hozzáadjuk a kakaót is.A zselatint a tejbe szórjuk,és lassú tűzön addig fözzük állandó kevergetéssel,amíg a zselatin teljesen feloldódik.Ha kihűlt,belekeverjük a tejszínes krémbe.A megsült,és kihűlt piskótát megkenjük a krémmel,és utána rákenjük a tortabevonó csokoládét.

Karamell torta

Hozzávalók:
8 tojás,
24 dkg cukor,
1 vaníliarúd kikapargatott belseje,
24 dkg finomliszt,
1 kávéskanál sütőpor,
1 csipet só,
12 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve.

A töltelékhez:
30 dkg cukor,
2 dl víz,
30 dkg vaj,
1 dl tejszín,
70 dkg natúr tejszínes krémsajt,
az összeállításhoz 1 dl víz és 5 dkg cukor,
a díszítéshez 10 dkg étcsokoládé és 2 evőkanál olaj,
a tortaformák előkészítéséhez kevés vaj és finomliszt.

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk 2 db 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát és méretre vágott sütőpapírt illesztünk az aljukba.
A tojásokat, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel 8-10 perc alatt nagyon habosra keverjük. A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a sóval, majd fakanállal óvatos, széles mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba. Végül jöhet az olvadt, kihűlt vaj is, amelyet szintén finom mozdulatokkal a tojáshabba.
A piskótamasszát arányosan elosztjuk a 2 tortaformában és 30 perc alatt megsütjük. Ha mindkettő elkészült, megvárjuk, amíg kihűlnek. Amennyiben egyszerre nem tudunk 2 tortaformát betenni a sütőbe, akkor inkább 2 részletben készítsük el a piskótamasszát, majd külön-külön süssük meg a piskótákat. (A piskótákat 1-2 nappal korábban is megsüthetjük, ha kihűlve folpackba csomagoljuk őket, semmi bajuk nem lesz.)
A töltelékhez a cukrot és a vizet mérsékelt lángon addig kevergetjük egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor erősítünk a tűzön, és megvárjuk, amíg a cukros víz 10-15 perc alatt karamellesre forr. Akkor lesz kész, ha a színe sötét aranybarnára változik. Eközben nem szabad kevergetni, mert a cukor visszakristályosodhat.
A kész karamellt levesszük a tűzről, azonnal hozzákeverjük a vajat és a tejszínt: ilyenkor erős sistergés hallható, de ez rendben van. Ezután a vajas-tejszínes karamellt áttesszük egy keverőtálba, és robotgéppel hozzádolgozzuk a tejszínes sajtkrémet. Ennyi az egész, mehet is a töltelék a hűtőbe, hogy 4-6 óra alatt sűrűre dermedjen. (A töltelék 1-2 nappal korábban is elkészíthető.)
Összeállítjuk a tortát. A tölteléket időben kivesszük a hűtőből, hogy ne legyen hideg, aztán robotgéppel habosra keverjük, mert akkor könnyen kenhetővé válik. Ezután az 5 dkg cukrot összemelegítjük az 1 dl vízzel, hogy a cukor feloldódjon, és magunk mellé készítjük. Következnek a piskóták: mindkettőt 3-3 lapba vágjuk, és a lapokat meglocsoljuk legalább 2-2 evőkanál cukros vízzel.
Végül a lapokat arányosan megkenjük a karamelles töltelékkel, majd egymásra helyezzük őket, és a torta külsejét is bekenjük töltelékkel. (Az összeállított tortát 1 napig nyugodtan tarthatjuk hűtőben, ettől jól összeérnek az ízei.)
A díszítéshez a csokoládét gőz fölött, kevergetve összeolvasztjuk az olajjal. Ezután átkanalazzuk egy pici nylonzacskóba, és a zacskó egyik sarkát ollóval lecsípjük. Így a torta tetejére vékony csoki-csíkokat csurgathatunk a zacskóból, a csíkokat pedig fogpiszkálóval „összefirkálhatjuk", hogy szép, erezett legyen a látvány.
A tortát tálalásig hűtőben tartjuk.

Kávé bombák

Hozzávalók:
1 dl tejszín
4 evőkanál tej
1 evőkanál instant kávé
20 dkg főzőcsokoládé

Elkészítés:
A tejszínt a tejjel felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és belekeverjük a kávét. Hozzáadjuk a kis darabokra tördelt csokoládét, és simára keverjük. Levesszük a tűzről, és fél órát hűlni hagyjuk. Kis papírtálcácskákra adagoljuk, és dióval, mogyoróval, csokis kávészemekkel vagy manduladarabokkal díszítjük.

Kávés charlotte

Hozzávalók:
5 dl tej
1 tojás
3 tojássárgája
6 dkg cukor
3 dkg liszt
1 kis csésze erős kávé
2,5 dkg vaj
5 zselatinlap
1,5 dl tejszín
30 babapiskóta

A díszítéshez
tejszínhab.

Elkészítés:
krémhez a tejet felforraljuk. Az egész tojást a tojássárgákkal és a cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk az átszitált lisztet. A forró (de nem lobogó) tejjel felöntjük, és a kávéval ízesítjük. Kislángon sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzről, és a vajjal habosra keverjük. Közben a zselatint néhány percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet, és a felmelegített tejszínbe keverjük. Végül óvatosan a hideg kávés krémhez adjuk. Kerek tortaformát zsírpapírral kibélelünk, Beleöntjük, és másnapig hűtőben állni hagyjuk. Tálaláskor tálra borítjuk, körben félbetört babapiskótákat �tapasztunk� hozzá, középen csillag alakban kirakjuk a piskótákkal. Tejszínhabbal és cukrozott vagy csokiba mártott kávészemekkel díszítjük.

Kókuszgolyó

Hozzávalók:
50 dkg háztartási keksz
10 dkg vaj
2 evõkanál kakaó
20 dkg porcukor
1 mokkáskanálnyi rumaroma
1 csomag kókuszreszelék
meggybefõtt leve

Elkészítés:
A kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahõmérsékletű vajjal. A meggybefõtt rumaromával ízesített levébõl annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Nedves kézzel golyókat készitünk belõle és egyenként megforgatjuk õket a kókuszreszelékben. Fóliával letakarva hűtõszekrénybe tesszük, míg megkeményedik.

Kókuszkrémtorta

Hozzávalók:

A mézes laphoz:
1 evőkanál kakaópor,
1 evőkanál méz,
1 tojás,
10 dkg porcukor,
2,5 dkg sütőmargarin,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,
20 dkg finomliszt.

A piskótához:
4 tojás,
20 dkg kristálycukor,
4 evőkanál víz,
20 dkg finomliszt,
késhegynyi szódabikarbóna,
1 evőkanál kakaópor.

A krémhez:
5 dl tej,
5 evőkanál finomliszt,
20 dkg sütőmargarin,
25 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
5 dkg kókuszreszelék.

A tetejére:
tejcsokoládés tortabevonó.

Elkészítés:
Először a mézes lapot készítjük el. A hozzávalókat a liszt kivételével! vízgőz felett összefőzzük, majd a tűzről levéve pár perc hűtés után a liszthez öntjük és összekeverjük. Jó kemény, omlós masszát kapunk, amiből 2 darab 21 centis lapot sütünk. Én kerek pizzaforma kivajazott hátulján szoktam sütni, de kerek tortaforma belsejében is lehet (sütőpapírral bélelni!). Ez gyorsan, pár perc alatt megsül. Ha nagyobb lapot sütöttünk, akkor egy 21 centis tortaformával ki lehet szúrni a még meleg lapot, hogy szép kerek legyen.

A piskotához felverjük a tojásfehérjéket kemény habbá. Majd a tojássárgát a cukorral kifehéredésig keverjük, a vizet hozzáadjuk, és tovább keverjük. Jöhet a szódabikarbónával elkevert liszt és a keményre felvert tojáshab. Egy nagy tepsit (kb. 25x35cm-est) sütőpapírral bélelünk, ezen sütjük meg a piskótalapot. Ez is gyorsan kisül. A piskótát hosszában 5 egyenlő csíkra vágjuk, és ezeket lapjában egyenként elfelezzük, így 10 db 35x5 centis csíkot kapunk.

A krémhez a tejet a liszttel sűrűre főzzük, majd a margarint a porcukorral habosra kavarjuk. Ha a főtt krém teljesen kihűlt, hozzákeverjük a cukros vajat, a vaníliás cukrot és a kókuszreszeléket.

Az egyik mézes karikára kenünk a krémből egy keveset, utánna fogjuk az egyik piskótacsíkot, megkenjük nem túl vastagon krémmel, és csigavonalban feltekerjük, majd a tortalap közepére állítjuk. A többi piskótacsíkot is sorban kenjük és a középsők köré tekerjük, amíg a mézes lapot befedi. Ha kész, az egész tetejére kenünk egy kis krémet, majd rátesszük fedőlapként a másik mézes karikát. A tortát körbekenjük krémmel, kókusszal díszítjük, tetejére olvasztott csokoládét öntünk, és dekoráljuk ízlés szerint.

Képviselőfánk

Hozzávalók:

Fánktészta:
20 dkg liszt/ gluténmentesen: rizsliszt/
10 dkg zsír
2 dl víz
5 egész tojás
pici só


Vanília krém:

3 tojássárgája
1 cs. pudingpor (gluténmentesen:étkezési keményítő)
1 evőkanál liszt (gluténmentesen:rizsliszt)
10 dkg cukor
3.5 dl tej

Elkészítés:
Egy nagyobb fazékban felforraljuk a sóval vizet,hozzáadjuk a zsírt.Ha elolvadt,a liszt kerül bele,addig keverni fakanállal, míg a massza összeáll.
Tűzről levéve, még forrón, egyenként adjuk hozzá a tojásokat,mindegyikkel jól elkeverjük külön-külön, míg az edény falától elválik.Kikent,lisztezett tepsibe dió nagyságú halmokat rakunk,kb.6 cm távolságra.
1 órát pihenjen.
Egyenletes,jó meleg sütőbe tegyük,15 percig ne nyissuk ki a sütőt, mert összeesik a tészta.
15-20 perc után csökkentett hővel még 10 percig sütjük ropogósra.
Sütés után a fánk tetejét levágjuk,kiszedjük a benne levő hártyás részt, s a krémmel megtöltjük.
A krémhez a tojássárgáját,pudingot,lisztet,cukrot habosra kavarjuk,a végén adjuk hozzá a tejet .
Folyamatos keverés mellett keményre főzzük, még forrón hozzáadjuk a tojások keményre vert fehérjének a habját óvatosan, hogy ne törjön.
Tetejét van.cukorral szórjuk,vagy karamellbe márthatjuk, de azt még a töltés előtt tegyük.

Karamell:
20 dkg cukrot világossárgára pirítunk, pár csepp ecetet öntünk hozzá,ami sokáig nyúlósan tartja,így mártogatni lehet bele.

Kinder szelet

Hozzávalók:

Tészta:
20 dkg porcukor
5 dkg ráma
2 db tojás
2 ek. Kakaó
2 ek. Méz
40 dkg. Liszt
1 kiskanál szódabikarbóna

Krém:
3 csomag tejszín ízű pudingpor
3 dl. Tejföl
4 ek. Liszt
6 dl. Tej
20 dkg. Porcukor
20 dkg. Ráma

Csoki máz.
8 dkg rama
8 dkg. Porcukor
1 ek. Csoki pudingpor
1 ek. Kakaó
1 ek. Tej /felfőzni/ forralni nem szabad

Elkészítés:
A hozzá valókat gőz fölött felolvasztani, majd hozzáadva 40 dkg lisztet és egy szódabikarbónát összekeverjük.
1 órát pihentetjük
2 lapot sütünk
Krém
A pudingport sűrűre főzzük a tejben a liszttel. és a tejföllel. . ha kihűlt belekeverjük a porcukorral habosra kevert rámát.
Tetejére csoki máz.

Konyakmeggyes

Hozzávalók:

Csokimáz:
1-2 evőkanál kakaópor
5 dkg vaj vagy sütőmargarin
12 dkg porcukor
2 tojásfehérje

Krém:
magozott meggy
konyakmeggy aroma
20 dkg porcukor
4 evőkanál liszt
1/2 liter tej
1 Rama Sütőmargarin

Piskóta:
6 kanál liszt
6 kanál cukor
6 tojás

Tésztához:
5 dkg cukor
tej
1 evőkanál kakaópor
5 dkg zsír vagy sütőmargarin
1/2 sütőpor
2 tojássárgája
25 dkg liszt

Elkészítés:
A cukorból, lisztből, tojássárgájából, sütőporból, zsírból vagy sütőmargarinból, kakaóporból tejjel rugalmas tésztát gyúrunk, 2 lapot sütünk belőle.
A piskótát a szokásos módon készítjük el.
A krémhez a tejet a liszttel felfőzzük, ha kihűlt hozzákeverjük a margarinnal elkevert cukrot és a meggyaromát.
A kisült piskótát kockákra vágjuk, óvatosan a krémbe vegyítjük, meggyszemekkel dúsítjuk.
A meggyes krémmel megtöltjük a két lapot.
A csokimázhoz a tojásfehérjét a cukorral gőz fölött felverjük, belekeverjük a vajat vagy sütőmargarint és a kakaóport, majd a tésztára tesszük.

Kürtős kalács

Hozzávalók:
1 kg liszt,
2 tojás,
4 tojássárgája,
2 ek. porcukor + 2 dkg porcukor,
2 dkg élesztő,
csapott kávéskanál só,
5 dl tej,
12 ek. olvasztott vaj

Elkészítés:
A liszthez hozzáadunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, az olvasztott, vajat, 12 ek. porcukrot, 2 dkg cukorporral elkevert és kevés tejben, feloldott élesztőt, sót, tejet. Jól kidolgozott tésztát készítünk belőle, és kelni hagyjuk. Mikor félig megkelt, szeleteket vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk, és az előre elkészített sütőfára gömbölyűn rácsavarjuk. Parázs fölött, forgatva sütjük, és közben olvasztott vajjal kenegetjük. Miután megsült, a parázs fölött cukorporral megszórjuk úgy, hogy a cukor lángot fogjon, és üvegessé váljék. Ekkor a sütőfáról a kürtőskalácsot szépen lehúzzuk.

Lipcsei szelet

Hozzávalók:

A barna tésztához:
30 dkg liszt
1 tojás
10 dkg cukor
10 dkg zsír
1 csomag sütőpor
1 dkg kakaó
1/2 dl tej

A sárga tésztához (piskóta):
6 tojás
12 dkg rétesliszt
12 dkg porcukor
1 púpozott mokkáskanál szódabikarbóna

A krémhez:
5 dl tej
3 evőkanál liszt
1 csomag vaníliáscukor
20 dkg margarin
20 dkg porcukor

A csokimázhoz:
2 evőkanál tej
4 evőkanál porcukor
1 evőkanál kakaó
5 dkg margarin

Elkészítés:
A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és két lapot sütünk belőle tepsi hátán.
Elkészítjük a piskótát: először a 6 tojás fehérjét felverjük, apránként adjuk hozza a cukrot, majd a sárgája következik, szintén adagolva. 2-3 percig még keverjük (géppel), majd fakanállal beleforgatjuk adagokban a szódabikar-bónás lisztet. Megsütjük.
A krémhez a tejet a liszttel simára keverjük és felfőzzük, majd beletesszük a vaníliáscukrot. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt, főzött krémmel összekeverjük.
A kihűlt tésztákat kb. fél dl rummal meglocsoljuk (lehet aroma is), és a krémmel megtöltjük. (1 barna, 1 sárga, 1 barna)
A csokimáz hozzávalóit kikeverjük, felfőzzük, majd belekeverjük a margarint. Kicsit hűlni hagyjuk. A sütemény tetejét ezzel a csokimázzal bevonjuk.

Madártej

Hozzávalók:
1/2 l.tej,4 tojás,5 ek.p.cukor,1/4 rúd vanília.

Elkészítés:
Szélesebb lábosban felforraljuk a tejet,2 k.p.cukorral és vaníliával (vagy van.cukorral).A t.fehérjékből kemény habot verünk,kanalanként a fővő tejbe szaggatjuk.3 percig főzzük,majd megfordítva,a másik felét is főzzük.A habgaluskákat szűrőlapáttal kivesszük,a tejet pedig levesszük a tűzről.A 4 t.sárgáját 3 ek.cukorral habosra keverjük,a tejet,amelyben a habgaluskák főttek,átszűrve hozzáadjuk,és kis lángon vagy gőz fölött,állandóan keverve addig főzzük,amíg sűrűsödni nem kezd. A tűzről levéve tovább keverjük,míg egy kissé nem hűl,a vaníliarudat kivesszük.Ekkor üvegtálba öőntjük,és a galuskákat a tetejére rakjuk.Jól lehűtve tálaljuk.A galuskákat megtűzdelhetjük vékonyra vágott,hámozott mandulával is.Reszelt csokoládéval is meghinthetjük.
(Készíthetünk kávés-madártejet is a fenti módon,csak a főtt,erős feketekávét hozzá kell kavarni a t.sárgájához.

Mákos-diós bejgli

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg sima liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 evőkanálnyi cukor
2 dkg élesztő

a töltelékhez:
70 dkg darált mák
43 dkg cukor
4,4 dl víz
reszelt citromhéj
egész fahéj
mazsola (elhagyható)
2 dkg vaj
2 evőkanálnyi baracklekvár

Elkészítés:
A vízből és a cukorból - a citromhéjjal és a fahéjjal - főzz szirupot. Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat, s dobd ki belőle a fahéjat. A mákhoz add hozzá a mazsolát, öntsd rá a forró szirupot, dolgozd össze a masszát (tedd bele a baracklekvárt is) és hagyd kihűlni.
Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral futtasd fel. Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) oszd 4 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra (kb. A/4-es méretűre).
A kihűlt (és ugyancsak kiadagolt) tölteléket kend egyenletesen a tésztalapokra. (Arra vigyázz, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudod ragasztani.) A rövidebb oldalain kicsit hajtsd vissza a tésztát, majd - a szabadon hagyottal szemközti oldalról kezdve - tekerd fel. A bejgliket fektesd tepsibe (ne túl szorosan, mert nőni fog!), kend meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tedd hideg helyre. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szúrd át teljesen a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszítsék majd szét.
A sütőt melegítsd 200 Celsius fokra, tedd bele a bejglit, s (ezt a hőmérsékletet tartva) 35-40 perc alatt süsd meg. A szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.

Mákos guba

Hozzávalók:
15 kifli, kb 1l tej (picivel lehet több) mák, cukor, vaniliás cukor, tojás, 2 alma.

Elkészítés:
Kis tejbe felfőzöm a darált mákot. Maradék tejet felforralom, a tojás sárgáját cukorral elkeverem és beleöntöm a tejbe. A felkarikázott kiflire ráöntöm a mákos tejet, majd a cukros tojásos tejet. A fehérjét cukorral habnak felverem. Az almát feldarabolva megpárolom, hogy barna legyen. A tepsi aljába mákos kifli, majd az alma, aztán újra mákos kifli, hab. Beteszem a sütőbe, kb 10-15 perc (amíg megnem barnul a hab) sütöm.

Málnás trifle

Hozzávalók:
3 dl tej
2 ek porcukor
3 dl tejszín
1,5 ek. keményítő
2 vaníliarúd
4 ek. cukor
2 tojássárgája
30 dkg málna
0,5 dl víz
12 dkg babapiskóta

Elkészítés:
Krém: a tejet a keményítővel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a cukrot + a vaníliarudakat.
Lassú tűzön /állandó keverés mellett/ felforraljuk, majd levesszük a gázról.
A tojássárgákat habverővel fehéredésig verjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a forró tejes keveréket. Visszatesszük az egészet a tűzre, alacsony lángon állandó keverés mellett 2 percig tartjuk /nem forrhat fel!/.
Levesszük--> megnedvesített sütőpapírral befedjük a felületét --> megvárjuk míg kihűl. A málna felét a porcukorral és a vízzel elturmixoljuk, majd hozzákeverjük az egész málnaszemeket és a gyümölcsös réteget kelyhekbe kanalazzuk. Tetejére tesszük a darabokra tördelt piskótát. A tejszínt habbá verjük és a kihűlt krémhez keverjük, majd elosztjuk a kelyhekben.
Legalább egy órát kell a hűtőben hagyni.

Marcipángolyó

Hozzávalók:
28dkg búzadara
20 kanál forró tej
25dkg darált keksz
12dkg vaj
20dkg porcukor
1 mandulaaroma
10dkg totabavonó

Elkészítés:
Adaráta forro tejjel leforázzuk,majd hozzá adjuk a kekszet,vajat,cukrot és az aromát. Jól összegyúrjuk,és kis golyókat formálunk belőle.Rövid időre hűtőbe rakjuk.Olvasztott csokoládéba jól beleforgatjuk

Meggyes-mákos muffin

Hozzávalók:
10 dkg meggybefőtt
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
fél teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
12 dkg liszt
3 dkg darált mák
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál őrölt fahéj
1 citrom
4 evőkanál tej

fehércsoki mázhoz:
10 dkg csokoládé
10 dkg vaj
2 evőkanál tejszín
10 dkg porcukor

tetejére:
lecsöpögtetett magozott meggybefőtt

Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat sütőpapírral kibéleljük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a darált mákkal és a fahéjjal. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat. A masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belereszeljük a citrom héját, végül fellazítjuk egy kis tejjel.
A masszába belekeverjük a lecsöpögtetett meggyszemeket, majd a formákba adagoljuk.
Kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A darabokra tört fehér csokit gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és tejszínnel, majd levesszük a gőzről, és hozzászórjuk a porcurot. Addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik benne, aztán, ha már kihűlt, rákenjük a kész muffinokra. Tetejére egy-egy szem meggyet teszünk.

Meggyes-vaníliás álom

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg vaj
2 db tojás
2 kiskanál sütőpor
0,5 kiskanál vanília

A töltelékhez:
300 ml mascarpone
2 dl tejszín
30 dkg magozott meggy
1 csm vaníliás pudingpor
1 db citrom

Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral,hozzáadjuk a cukrot,a vaníliát, a tojást és az apró darabokra tört vajat.Sima tésztává gyúrjuk,fóliába csomagolva kb. 30 percet pihentetjük.A sütőt 170°C-on előmelegítjük.
Kivajazunk kilisztezünk egy sütőformát,méretre nyújtjuk a tésztát és kb.10-15 percig sütjük.A tőltelékhez összekeverjük a mascarponét a tejszínnel,a citrom reszelt héjával és a vaníliás pudingporral.A lecsöpögtetett,kimagozott meggyet a töltelékbe forgatjuk.
A masszát a tésztára simítjuk és kb.20 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Mézes-diós krémes

Hozzávalók:

Tészta:
1 tojás
15 dkg cukor
4 evőkanál olvasztott méz
3 dkg zsír
40 dkg liszt
1 púpozott kávéskanál szódabikarbóna
pici fahéj

Töltelék:
15 dkg darált dió
10 dkg margarin
Cukor ízlés szerint, vaníliás cukor, tej

Máz:
2 evőkanál cukor
2 1/2 evőkanál tejföl
2 evőkanál kakaó,
2 dkg margarin

Elkészítés:
Egy tálban forrásig hevítjük a cukrot, mézet, tojást, zsírt. A tűzről levéve beletesszük a fahéjat, lisztet, szódabikarbónát. Összegyúrjuk és két részre osztjuk. Zsírozott tepsiben gyorsan kisütjük mindkét lapot. Azonnal kétfelé vágjuk. Két- két lapot megtöltünk krémmel, tetejükre símítjuk a forró mázt. 1-2 napig puhulni hagyjuk, utána szeleteljük.

Krém: A diót leforrázuk kevés tejjel, kis ideig a tűzön kevergetjük. Hagyjuk kihűlni, majd jól kikeverjük a többi hozzávalóval.

Máz: A hozzávalókat 6-7 percig főzzük.

Mézes-fahéjas muffin


15 dkg natúr joghurt
10 dkg natúr krémsajt
2 tojás
10 dkg cukor
1 ek méz
18 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál fahéj

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a mézet, a joghurtot, és a krémsajtot. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fahéjjal. A lisztes keveréket kanalanként hozzáadjuk a tojásos masszához.
A tésztát a formákba töltjük, majd 20-25 percig sütjük.

Milka-csoki házilag


fél kg. cukor
2 dl. tejszín
10 dkg. teavaj
25 dkg. zsíros tejpor/ túrista 2 zacskóval/
3 púpos evőkanál kakaó
2 cs. vaniliás cukor

Elkészítés:
A fél kg. cukrot a tejszínt és a vajat lassú tűzön 6-8 percig főzzük.
a tejport, a vaniliás cukrot, és a kakaót egy külön edényben összekeverjük.
Amikor ez is megvan, a két félt összekeverjük, és egy folyékony masszát kapunk.
Én egy lapos sütőlapra teszek alufóliát, és erre öntöm a masszát. egyenesre simogatom, és egy vonalzóval felkockázom./Úgy, mint az igazi csokit/
Amikor kihült, reggelig hűtőbe teszem. Másnap csokitáblákra méretezem, és fóliába csomagolom.
/Kb. 11 tábla lesz belőle/






 
Website templatesBusiness directory UKYellow pages USWebsite design companyWeb design directoryWeb design directory AustraliaWeb design directory CanadaFree sports web templates