köretek
Kukoricás rizs
Hozzávalók:2 ek olaj
2 dl rizs
4 dl víz
1 kk só
1 konzerv kukorica
Elkészítés:
A rizst felforrósított olajba öntöm, fehéredésig pirítom állandó keverés mellett. Ráöntöm a hideg vizet ( sercegni fog, meg köpködni, ezért vigyázok), megkavarom és lefedem. Ha felforr, leveszem a gázt, és néha kavarok rajta. Mikor már alig van víz rajta, beleteszem a sót jól megkavarom és óvatosan hozzákeverem a kukoricát ( a levét megiszom). Lefedem, kikapcsolom a gázt, és 15-20 perc múlva tálalom.
Egyszerű tejszínes krumpli
Hozzávalók:1/2 kg krumpli
1-2 gerezd foghagyma
2 dl főző tejszín
só, bors
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, mergmossuk és vékony szeletekre vágva megsózvaegy tepsibe rendezzük. a tejszínt sóval borssal és a zúzott foghagymával összekeverjök él megsütjök.
Füstölt sajttal töltött burgonyakrokett
Hozzávalók:Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg burgonya
3 evőkanálnyi liszt
2 evőkanálnyi reszelt parmezán sajt
2 tojás
2 evőkanálnyi prézli
10 dkg füstölt sajt (scamorza affumicata)
só
bors
Elkészítés:
A burgonyát héjában, sós vízben főzzük meg, majd meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hozzáadunk egy evőkanálnyi lisztet, a reszelt parmezánt és a két tojás sárgáját. Sózzuk, borsozzuk, simára keverjük, s hagyjuk kihűlni. A masszából kroketteket formázunk, s mindegyik közepébe egy kis kocka füstöltsajtot nyomunk. A kroketteket lisztbe, majd a tojások enyhén felvert fehérjéjébe, végül prézlibe forgatjuk, s bő olajban aranysárgára sütjük. Még forrón tálaljuk.
Meleg Padlizsánkrém
Hozzávalók:padlizsán
olíva olaj
fűszerek
tejszín
Elkészítés:
A padlizsánt hámozd meg, kockázd fel, kicsit sózd be, és 30 percig hagyd állni. Utána öblítsd le, konyhai törlővel itasd le róla a vizet. Olíva olajon ízlés szerinti fűszerekkel – de elég az egyszerű fekete bors-fokhagyma variáció is – párold puhára, utána néhány evőkanál tejszínnel turmixold össze. Grill húsokhoz, gépsonkával remek!
tepsis brokkoli
Hozzávalók:fejenkent 4-5 fej brokkoli
2 tojas
konzerv gomba
1 doboz tejfol
vegeta
Elkészítés:
kicsit elofozzuk a brokkoli rozsakat, majd egy kicsi tepsibe helyezzuk, koze teszek kis fej gombakat!
egy kis talkaban osszekeverem a 2 tojast, es a tejfolt, szorhatunk bele egy kis reszelt sajtot, es vegetaval, soval, borssal izesitem, ezt a kevereket raontjuk a brokkolikra, es elomelegitett sutoben 15-20 per ig sutjuk!
Hamis Fasírt
Hozzávalók:1kg reszelt burgonya,annyi liszt hogy lágy masszát kapjunk,1db tojás,2 gerezd foghagyma,só,bors,tetszés szerint üveges szeletelt gomba.
Elkészítés:
Ezen alapanyagokat összedolgozzuk és evőkanálnyi adagokat szaggatunk a forró olajba,pirosra sütjük.
Karácsonyi burgonya
Hozzávalók:1 kg burgonya,
olaj a kisütéshez,
só
Elkészítés:
A burgonyákat meghámozom és uborkagyalun legyalulom.
Minden darabból fenyőfamintát (süteménykiszúróval) szúrok ki.
A fenyőket többször váltott vízben megmosom, jól lecsurgatom, majd tiszta kendővel megtörlöm.
Forró olajban 3 percig sütöm, majd szűrőn lecsepegtetem, hűlni hagyom, bezacskózom és lefagyasztom. karácsonykor olajsütőben pillanatok alatt kisütöm, sózom és tálalom.
Fűszeres rizstallérok
Hozzávalók:25 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. vaj
1/2 li. zöldségleves (kockából is lehet)
1 tojás
4 ek reszelt parmezán (vagy hasonló min.sajt)
1 ek liszt
2 ek apróra vágott snidlig (vagy petrezselyem is lehet)
só, örölt bors
olaj a sütéshez
paradicsom, petrezselyemzöld és hagymakarikák a díszítéshez
Elkészítés:
A rizst többször is átöblítjük, majd főzzük puhára a zöldséglevesben. Végül hagyjuk kihülni. A felszeletelt hagymát és fokhagymát pirítsuk meg a felolvasztott vajon. A riszt keverjük össze ezzel, a tojással, a sajttal, a liszttel, snidlinggel(petrezsemmel), valamint némi borssal és sóval. A masszából formázzunk tallérokat, és rorró olajban mind két oldalukat süssük meg aranybarnára. Díszitjük hagymakarikával, paradicsommal és petrezselyemmel.(ez lehet rágcsálnivaló, de 1 szelet grillezett csirkemellel együtt tökéletes fő étek
Poutine
Hozzávalók:sültkrumpli
tehéntúró vagy mozzarella sajt (darálva)
BBQ szósz
BBQ szósz
Hozzávalók:
1 1/2 csésze barna cukor
1 1/2 csésze ketchup
1/2 csésze vörös borecet
1/2 csésze víz
1 evőkanálnyi Worcestershire szósz
2 1/2 evőkanálnyi mustár
2 teáskanálnyi pirospaprika
2 teáskanálnyi só
1 1/2 teáskanálnyi bors
1 csipetnyi erős paprika szósz
Az összes hozzávalót tedd be egy turmixgépbe, s keverd, míg egyenletesen sima nem lesz.
Elkészítés:
A sültkrumplit szórd meg a sajttal (vagy túróval) és öntsd le a szósszal.
Francia krumpli
Hozzávalók:1-1,5 kg krumpli
0,5 dl olaj
kb.7,5 dl tej
izlés szerint ételízesítő
kevés reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A krumplit meghámozom, karikákra vágom és egy tálban összekeverem az ételízesítővel és az olajjal. Tepsibe teszem és felöntöm a tejjel, vigyázva arra, hogy a felénél ne érjen följebb, mert kiforrna sülés közben. Alufóliával letakarom és 60-70 percig sütöm előmelegített közepesen meleg sütőben.
Az utolsó 10 percben leveszem az alufóliát és a reszelt sajtot a tetejére pirítom.Ez akár el is hagyható.
Nagyon kitűnő körete a márványsajtos pulykának.
Jó étvágyat hozzá!