levesek
Áfonyás krémleves
Hozzávalók:50 dkg áfonya
2 dl tejföl
1 dl tejszín
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál liszt
1 szegfűszeg
só és cukor ízlés szerint
Elkészítés:
Az áfonyát
megmosom lecsöpögtetem majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felforralom. Egy percnyi főzés után szitán áttöröm. A keletkezett gyümölcslevet annyi vízzel egészítem ki, hogy 8 dl legyen. A szegfűszeget és a citromhéjat 1/2 dl vízben 10 percig főzöm, majd leszűrve hozzáöntöm a gyümölcsléhez. Csipetnyi sóval és cukorral ízesítem, majd 5 percig együtt forralom. Közben a tejfölt, a tejszínt és a lisztet simára keverem, ezután besűrítem vele a forrásban levő levest. Felforralom, és csészékben találom. Hidegen is, melegen is nagyon finom.
Alföldi betyárleves
Hozzávalók:60 dkg marhalábszár, 15 dkg szalonna, 15 dkg vöröshagyma, pirospaprika, 20 dkg gomba 20 dkg füstölt kolbász petrezselyem,2 dl tejfől 2 dkg liszt,só, bors
Elkészítés:
A szalonnát kockára vágjuk, és megpiritjuk, a hagymát is rátesszük az aprokockára vágott húst is, sózzuk borsozzuk, egy evőkanál pirospaparikával meghintjük annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Amikor a hús már félig puha beletesszük a felszeletelt gombát, a füstöltkolbász karikákra vágva és tovább főzzük 15-20 percig. Habarást készitünk a tejfelből lisztből a levesbe ötjük az apróra vágott peterezselymet is rászorjuk és fel forraljuk 5 percig még főzzük és tálaljuk.
Alföldi pulykaraguleves
Hozzávalók:-30dkg pulykamell vagy comb
-1közepes fej vöröshagyma
-2-3gerezd fokhagyma
-1zöldpaprika
-1paradicsom
-olaj
-pirospaprika
-25dkg zöldborsó
-25dkg krumpli
-2dl tejföl vagy 1dl főzőtejszín
-1teáskanál liszt
-borsikafű,só,bors,kapor
Elkészítés:
A hymát apróra vágjuk és olajon megfonnyasztjuk majd a kockára vágott pulykahúst rádobjuk és megpirítjuk.Meghintjük pirospaprikával,a karikára vágott paprikát és hámozott,felkockázott paradicsomot is hozzáadjuk,és az áttört fokhagymát is,sózzuk,borsozzuk,majd puhára pároljuk.A krumplit enyhén sós vízben félig megfőzzük majd hozzáadjuk a borsót ,borsikafűt és puhára főzzük.Ha kész hozzáadjuk a húshoz,ha szükséges felengedjük vízzel és összeforraljuk.Végül a tejfölt vagy tejszínt összekeverjük a liszttel és ezt hozzáadjuk a leveshez!Kaporral ízesítve tálaljuk.
Alföldi zöldségleves
Hozzávalók:1 evőkanál rizs
- 1 evőkanál finom liszt
- 1 liter marhahúsleves
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 2 db tojássárgája
- ízlés szerint őrölt fehérbors
- ízlés szerint só
- 0,5 dl étolaj
- 1 dl tejföl
- 15 dkg burgonya
- 10 dkg karalábé
- 10 dkg zeller
- 15 dkg fehérrépa
- 20 dkg sárgarépa
- 2 db zsemle
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, kisebb kockákra vagy karikára vágjuk, és az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst meg a finomra aprított petrezselyemzöldjét, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Felöntjük a
húslevessel, azután az egészet puhára főzzük. A levest a tejfölben elkevert liszttel és tojássárgájával sűrítjük, pirított
zsemlekocka betéttel tálaljuk.
Amerikai sütőtökleves
Hozzávalók:1.8 kg sütőtök (sonkatök),
2 evőkanál olívaolaj,
5 dkg vaj,
2 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál currypor,
só,
feketebors (őrölt),
1.5 liter zöldségleveslé,
petrezselyemzöld (friss, aprított).
Elkészítés:
Meghámozom a sütőtököt.
Megtisztítom a hagymát, és apróra vágom.
Felaprítom a fokhagymagerezdeket.
Felforrósítom az olajat és a vajat egy nagy serpenyőben és hozzáadom a hagymát és a fokhagymát.
Eltávolítom a sütőtök magját és apró kockákra vágom.
Hozzáadom a hagymához és jól összekeverem.
Hozzáadom a sütőtökhöz a curryport és a fűszereket.
Beleöntöm a zöldséglevet, összekeverem és felforralom.
Lassú tűzön főzöm 35 percig.
Kézi botmixerrel pürésítem a sütőtöklevest.
Friss petrezselyemmel megszórva tálalom.
Ananászkrémleves
Hozzávalók:cukor
1 konzerv ananász
víz
1 csomag vaniliáscukor
cimtromlé
fahéj
tejföl
2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
Kb.1 ek cukrot karamellizálunk,majd ráöntjük a konzerv ananászt,felöntjük 2 dl vízzel,egy pár csepp citromlével,egy kis fahéjjal,a vaniliáscukorral, megszórjuk és főni hagyjuk.Közben a tejszínből,1 kanál tejfölből és egy kanál lisztből habarást csinálunk,amint felfőtt a víz,belekeverjük és összefőzzük.
Angol borsóleves
Hozzávalók:50 dkg zöldborsó
1 póréhagyma
1 vöröshagyma
1 teáskanál liszt
olaj
csirkehúsleves kocka,
só
fehérbors
petrezselyemzöldje
Elkészítés:
A kockára vágott vöröshagymát és póréhagymát megpároljuk. Meghintjük pici liszttel, elkeverjük és felengedjük vízzel. Beletesszük a zöldborsót, fűszerezzük.
Ázsiai hideg citromleves
Hozzávalók:30 dkg csirkemell
1 citrom, 1 lime
3 dl natúr kókusztej
8 dl húsleves alaplé (lustaság esetén leveskocka)
3-4 evőkanál halszósz
3 újhagyma
2 csokor citromfű
1 csilipaprika
1 kis darab gyömbér
1 kiskanál curry vagy 2 kiskanál currypaszta
petrezselyem vagy korianderzöld
Elkészítés:
1. csirke megmos, lecsepgtet, megsóz, csíkokra vág, majd a halszószban 15 percig mariníroz.
2. a fűszereket megtisztít és felaprít.
3. az alaplevet a kókusztejjel és a curryvel felforral, 10 percig kis lángon rotyogtat, majd bele a csirke és minden egyéb is, kivéve a citromot és a petrezselymet-koriandert.
4. ezt így 10 percig főz, aztán bele 1 evőkanál citromlé és 1 evőkanál lime-lé, majd tűzről levesz, és jól megszór a zölddel.
5. kihűt, hűtőbe betesz, ha hideg, fogyasztható
Babéros sonkaleves
Hozzávalók:25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evõkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál liszt, ecet, só, cukor ízlés szerint, 2 mokkáskanál õrölt fekete bors, 1 kupica konyak, 2 szegfûszeg
Elkészítés:
A felhevített olajon üvegesre futtatom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tûzrõl lehúzva elkeverem benne a pirospaprikát. Ezután ráöntök 2 evõkanál vizet és beleteszem a hámozott, apró kockákra vágott burgonyát, meg az ugyancsak apróra vagdalt fõtt sonkát. Néhány percig pirítom, majd felöntöm 1 liternyi vízzel. Beleteszem a babérlevelet, megsózom, megborsozom, fûszerezem a szegfûszeggel és puhára fõzöm. A tejfölbe belekeverem a lisztet és behabarom vele a levest. Ezután ízesítem ecettel, cukorral, és a finomra vágott petrezselyemzölddel meghintem. Jól kiforralom, végül beleöntöm a konyakot, és azonnal tálalom.
Arab leves
Hozzávalók:1/2 kg borsó
1 vöröshagyma
4 burgonya
1 kiskonzerv paradicsompüré
1 tk pirospaprika
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors, Vegeta, csipet cukor
3 tojás
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megdinsztelem, hozzáadom a borsót és a felkockázott burgonyát, majd 3-4 percig pirítom. Belekeverem a paradicsompürét és a pirospaprikát, felengedem vízzel, majd fűszerezem. A tojásokat felverem és amikor a zöldségek megfőttek, belecsurgatom a levesbe. Aki szereti, tejfölt is tehet bele tálaláskor.
Aranyló tyúkhúsleves
Hozzávalók:1 kisebb tyúk,
4-5 szál sárgarépa,
3-4 szál petrezselyemgyökér,
1 db zeller,
1 db karalábé vagy karfiol,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 db paradicsom,
1 db zöldpaprika,
1 szem burgonya,
só,
zöldborsó,
fekete bors (szemes),
néhány szem köménymag.
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk.
A vöröshagyma és a fokhagyma gerezd héját nem
távolítjuk el, csak a végeit vágjuk le.
A paprikát hosszában kettévágjuk és magházát eltávolítjuk.
A megtisztított és feldarabolt tyúkot kb. 4 liternyi vízbe feltesszük főni.
Ha a víz felforrt, hozzáadjuk az alaposan megmosott zöldségeket.
Megsózzuk a levest és beletesszük a fűszereket.
Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak (kb. 3 óra).
A levest leszűrjük és csigatésztát vagy cérnametéltet főzünk bele.
Aratógulyás
Hozzávalók:1 kg füstölt sertéscsülök,
250 g szárazbab,
250 g burgonya,
150 g zöldpaprika,
150 g paradicsom,
50 g vöröshagyma,
20 g fokhagyma,
10 g só,
20 g zsír,
5 g törött paprika,
20 g cseresznyepaprika,
a csipetkéhez:
200 g liszt,
2db tojás
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát megpirítjuk zsíron,rászórjuk a törött paprikát,felengedjük füstölt lével vagy vízzel.Beletesszük a kockákra vágott füstölt csülköt és a nagy szemű fehérbabot.Ha félig megpuhult,beletesszük a többi nyersanyagot,majd tovább főzzük.Végül(mikor minden megpuhult)nagyokra szaggatott csipetkét főzünk bele,
Tartalmas sűrű egytálételként készítjük.
Aszalt szilvaleves
Hozzávalók:aszalt szilva
vörös bor
szegfűszeg
egész fahéj
citromkarika
tejszínhab a díszítéshez
Elkészítés:
Aszalt szilvát vörösborban beáztatjuk majd vízben feltesszük főzni, ízesítjük szegfűszeggel, egész fahéjjal, citromkarikával. Kb. 10 percig-> 2dl helyett 1 dl víz maradjon pl. majd tejfölös habarással, cukorral és sóval ízesítjük. Készre főzzük. Tejszínhabbal díszítjük.
Babgulyás
Hozzávalók:kb.30 kg.marha- vagy sertéscomb (vagy lapocka),füstölt hús (lehet csülök,oldalas..),3 db
sárgarépa,2-3 db fehérrépa, 50 kb.barna- vagy tarkabab, 1 nagy,vagy 2 kicsi vöröshagyma, kevés zsír vagy olaj,p.paprika,ízlés szerit ő.kömény,ő.bors,delikát,1-2 babérlevél.
a nokedlihez:3 tojás,pici só,liszt.
Elkészítés:
A kockára vágott v.hagymát a zsiradékon megfonnyasztom,és a kockákra vágott húst belerakom.Ízesítem p.paprikával és delikáttal,felöntöm vízzel(ha kell pótolom!),és jó sűrű pörköltet készítek belőle.A babot előző este,vagy 1-2 órával főzés előtt megmosom,és meleg vízben beáztatom,majd felteszem enyhén sós,babérleveles vízben főni.(Ha kell pótoljuk a vizet,kb.1 óra alatt puhul meg a bab.)A füstölt húst szintén megmosom,ha kell beáztatom,és azt is megfőzöm.(De a vízbe nem kell sót tenni.)Ha a bab már megfőtt,akkor a megtisztított,karikára vágott zöldségeket hozzáadom,és azt is puhára főzöm.Majd a kész pörköltet hozzákavarom,és beleszaggatom a nokedlit.Nokedlit 3 felvert tojásból,pici sóval és annyi liszt hozzáadásával kell készíteni,hogy ne legyen se túl kemény,se túl lágy a tészta.Amikor a nokedli megfőtt,a főtt füstölt húst is felvágva hozzáadom a leveshez,és ő.köménnyel,pici borssal (szükség esetén delikáttal vagy sóval)fűszerezem.
Fel lehet használni a füstölt hús levét is a bab főzése során (a zsiradékot le kell szedni a füstölt hús levéről),így pikánsabb ízű levest kapunk. A bab első főzőlevét le is lehet önteni,ebben az esetben nem lesz annyira puffasztó a bab.
Ha nincs otthon f.hús el is lehet hagyni,ekkor csak a marha- vagy sertéshúsból készítjük el.
Bableves füstölt csülökkel
Hozzávalók:Egy szép füstölt csülök,
25 dkg fehérbab,
15 dkg gyökér,
15 dkg sárgarépa,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 ek zsír,
3 dkg liszt,
jó késhegynyi pirospaprika,
só.
A csipetkéhez: 10 deka liszt és egy tojás, valamint pici só.
Elkészítés:
Előző este beáztatom a kiválogatott babot és a megtisztított csülköt.
Másnap annyi hideg sós vízben, amennyi ellepi felteszem a csülköt, majd kb fél óra múlva a babot és a megtisztított gyökeret és sárgarépát. A lisztből, tojásból és pici sóból csipetkét gyúrok és belecsipkedem a levesbe.
A zsírból, lisztből, fokhagymából a pirospaprikával rántás készítek és berántom vele a levest.
A csülköt kiszedem és falatnyi darabokra vágva visszateszem a levesbe.
A csipetke megpuhulásáig (kb 10 perc) főzöm még a levest, majd tálalom.
Bableves füstölt oldalassal
Hozzávalók:szárazbab /tarka/ oldalas füstőlve egy kis db kolbásszal répa zöldség zeller három kicsi krumpli csipetke...petrezselyem fokhagymás rántás
Elkészítés:
A bab első felfort levét leöntöm /igy nem fuj annyira/ bele a füstölt dolgokat lassu tüz másfél óra mulva mehett a répa zöldség zeller.. majd a rántás és a tojássalgyurt csipetke bele és a végén a tejfel óvatosan sózni...
Bagócaleves
Hozzávalók:10 dkg csicseriborsó (bagóca),
2 db petrezselyemgyökér,
2 db sárgarépa,
30 dkg füstölt kolbász,
pirított, száraz kenyér.
Elkészítés:
Előző nap a száraz csicserborsó szemeket beáztatjuk. (Több mint a duplájára dagad.)
Másnap feltesszük a vízzel felöntve főni, valamint a petrezselyem gyökeret és sárgarépát is beletesszük.
A kolbászt karikára vágva vagy nagyobb darabokban hagyva hozzátesszük.
Sózni nem nagyon kell, mert a kolbász sós.
Amikor megfőtt, száraz kenyérszeleteket vágunk bele.
Bajor perecleves
Hozzávalók:-2közepes vöröshagyma
-2 evőkanálnyi olaj(vagy zsír)
-2 bajor perec (lehetőleg kissé szikkadt)
-másfél dl világos sör
-7db húsleves(lehet leveskockából is)
-só
-őrölt bors
- reszelt szerencsedió
-1 csokor metélőhagyma
Elkészítés:
Az egyik hagymát aprítsd finomra, és egy evőkanálnyi zsiradékon süsd üvegesre. Töltsd rá a sört, a húslevest, és főzd 10-15 percen át gyönge tűzön. Eközben a másik hagymát uborkagyalun gyaluld le, a fél cm vastagon felkarikázott perecet pedig szárazon pirítsd meg.
Ízesítsd a levest sóval,őrölt borssal, reszelt szerencsedióval, dobj bele a megsült hagymát, a megpirított pereckarikákat, és lefedve hagyd 5 percig dagadni. A tálalás előtt szórd bele a felaprított metélőhagymát.
Bakonyi betyár leves
Hozzávalók:40 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna
20 dkg gomba
20 dkg leveszöldség
15 dkg vöröshagyma
3 dl tejföl
2 evőkanál liszt
1 csokor kapor
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 evőkanál pirospaprika
só, őrölt bors, csipetke, kevés olaj.
Elkészítés:
Kevés olajon megdinsztelem a hagymát, majd ráteszem a füstölt szalonnát, rá a húst és fehéredésig pirítom. Ezután megszóróm pirosparikával és felöntöm vízzel, sóval, borssal ízesítem és félpuhára főzöm.
Majd hozzáadom a felkockázott zöldségeket, a gombát, a paprikát és a paradicsomot is. Puhára főzöm és ekkor főzöm bele a csipetkét is, majd a tejfölbe keverem a lisztet s ezzel habarom be a levest. Ekkor teszem bele a kaprot is és ha kell, akkor még utána ízesítem.
Bárányleves
Hozzávalók:25 dkg báránycomb
1 kisebb vöröshagyma
20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zöldség, zöldborsó)
1 kisebb fehér paprika
1 dl tejszín
1 citromkarika
só
bors
morzsolt tárkony
Elkészítés:
Az 1x1 cm-es kockára vágott báránycombot, zöldséget, sárgarépát, fehérpaprikát, valamint a zöldborsót lassú tűzön világos ragulevesnek megfőzzük, közben fűszerezzük. Eperlevél tésztát teszünk bele. A kész levesbe végül lassú keverés mellett beleöntjük a tejszínt. Forrón tálaljuk, citromkarikát teszünk rá.
Becsináltleves
Hozzávalók:50 dkg apróhús
15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
15 dkg mirelit zöldborsó
10 dkg kelvirág
5 dkg gomba
5 dkg zeller
2 kis fej vöröshagyma
3-4 evőkanál olaj
petrezselyem
zellerzöld
bors
só
3 tojássárgája
(kb. 1 dl tejszín)
néhány csepp citromlé
Elkészítés:
A megtisztított és (kicsire) felkockázott húst az olajon kissé pirítsd meg (amíg kifehéredik), majd add hozzá a felkockázott sárga- és fehérrépát, zellert, karfiolt, valamint a megtisztított és felszeletelt gombát. 3-4 percig pirítsd együtt ezeket, majd öntsd fel jó másfél liter meleg vízzel (vagy - ha van - csontlével). Ekkor tedd bele egészben a megtisztított vöröshagymákat, adj hozzá egy kis csokor petrezselymet és zellerzöldet, néhány szem borsot, valamint sót. Lassú tűzön főzd, s amikor a zöldségek félig megpuhultak, tedd bele a zöldborsót is. Amikor már minden puha, dobd ki belőle a hagymákat, a petrezselymet és a zellerzöldet. A tojássárgákat jól keverd el (adhatsz hozzá egy kis tejszínt is), majd apránként szedj hozzá annyi levest, hogy jól átmelegedjen, s ezt a dúsító keveréket lassan csurgasd bele a - közben folyamatosan kevergetett - forró levesbe. Végül néhány csepp citromlével ízesítsd a becsináltat.
Betyár zöldbableves
Hozzávalók:50 gr húsos füstölt szalonna
1 közepes hagyma
1/2 kg zöldbab (mirelit is lehet)
10 dkg főtt füstölt sonka v. sovány tarja
2 db zöldpaprika
1 nagyobb húsos paradicsom
10 dkg tarhonya
2 dl tejföl
1 mk. enyhéz csípős pirospaprika
1 cs. petrezselyemzöld
só, bors
Elkészítés:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk, a pörcöt kivesszük a zsírból, félretesszük. A zsírban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a zöldbabot, a felszeletelt paprikát, a meghámozott, kockára vágott paradicsomot, néhány percig együtt pirítjuk, elkeverjük a pirospaprikával, majd felöntjük kb. 1 l vízzel. Ha felforrt, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott sonkát, a tarhonyát, megsózzuk, és fedő alatt, éppen csak rotyogtatva, olykor megkeverve az egészet, puhára főzzük (kb. 25-30 perc).
Végül összeforraljuk a tejföllel, tetejét meghintjük a félretett szalonnapörccel és a finomra vágott petrezselyemmel.
Bográcsos krumplileves
Hozzávalók:1/2 kg tisztított burgonya,
10 dkg füstölt szalonna,
4 dkg zsír,
1 nagy fej tisztított hagyma,
1 paradicsom,
2 zöldpaprika,
1 sárgarépa,
1 gyökér,
1 csomó petrezselyemzöld,
1 teaskanál só,
1 evőkanál pirospaprika,
5 adag csipetke.
Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágom, a zsírban megpirítom, hozzáadom az apróra vágott hagymát, majd néhány perc múlva megszórom a paprikával.
Hozzáadom a kockákra vágott burgonyát és a felkarikázott gyökérzöldségeket, amelyekkel néhányszor megforgatom.
Felöntöm 3 liter vízzel és sózom.
Mintegy 10 perc után hozzáadom a felkockázott paradicsomot, felkarikázott paprikát és a petrezselyemszálakat.
A végén hozzáadom a csipetkét és kiveszem belőle a petrezselyemszálakat.
Mintegy 10 perc múlva megszórom petrezselyemzölddel és forrón tálalom.
Bolognai leves
Hozzávalók:3 db húsleveskocka,3 dkg vaj,3 dkg liszt,10 dkg spagetti,1 dl tejföl,2 dl tejszín,2 db tojássárgája,12 dkg Pannónia sajt,őrölt fehér bors, só
Elkészítés:
A húsleveskockákat 1 l vízben felforraljuk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk és a levest berántjuk. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A spagettit sós vízben kifőzzük, leszűrjük és a levesbe keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és 2-3 percig forral-juk, majd levesszük a tűzről. A tejszínt a tojássárgájával simára keverjük és állandó keverés mellett, vékony sugárban a levesbe öntjük. Ezután a levest már nem szabad forralni. Azonnal tányérokba szedjük és gazdagon meghintjük reszelt Pannónia sajttal.
Borjúragu leves
Hozzávalók:25 dkg borjúhús,
25 dkg borjúcsont,
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1 zellergumó,
1 kis fej kelkáposzta,
4-5 goma,
1 fej hagyma,
1 zöldpaprika,
só,
bors,
olaj,
citromlé.
Elkészítés:
A csontot főni tesszük a hagymával, zöldpaprikával és pár szem borssal.
A borjúhúst apróra vágjuk, a megtisztított zöldséget és a gombát, a kelkáposzta sárga közepét vékony szeletekre vágjuk és mindezt olajon pároljuk.
Amikor megpuhult, megszórjuk liszttel, jól összekeverjük, rászűrjük a csontlevet és tovább főzzük még tíz percig.
Aki szereti, citromlével savanyíthatja.
Boros meggyleves
Hozzávalók:30 dkg meggy
1 tojássárgája
2 dl tejszín
1 dl édeskés fehérbor
4 evőkanál cukor
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
Elkészítés:
A megmosott (befőtt esetén lecsurgatott) meggyet forró vízben főzzük, majd nemsokára hozzáadjuk a cukrot és fahéjat. Habverővel összekeverjük a tojássárgáját a tejszínnel és tűzről levett leveshez habarjuk. Hozzáadjuk a bort és meghintjük frissen reszelt citromhéjjal.
Lehűtve tálaljuk.
Boszniai tojásleves
Hozzávalók:2 db húsos zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
1 l húsleves (kockából)
1 szál zellerzöld
tányéronként: 1 tojás, 1 szelet kenyér
só, bors
Elkészítés:
A kicsumázott, felkarikázott zöldpaprikát a felhevített zsiradékra dobjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot, és erős tűzön, gyakran megkeverve, hirtelen megpirítjuk. Felöntjük a húslevessel, és a forrástól számított kb. 15 percig lassú tűzön forraljuk.
A kenyérszeleteket mindkét oldalán megpirítjuk, minden tányér aljára 1-1 szeletet teszünk, ráhelyezünk 1 tükörtojást, és rámerjük a forró levest. Tetejére szórjuk a finomra vágott zellerzöldet.
Azonnal tálaljuk.
Brokkoli krémleves
Hozzávalók:1 csomag brokkoli
1 db krumpli
1 db vegetáriánus leveskocka
1 csipet szerecsen dió
Elkészítés:
Nagyon egyszerű és gyors, csak leírni hosszú.
Így lehet, hogy az is megeszi a brokkolit, aki különben nem kedveli.
Egy 2 literes fazékba vizet teszek - kb egy harmadig legyen. A krumplit feldarabolom és egy leveskockával együtt megy a fazékba - felforralom és 5-10 percig főzöm.
Közben megtisztítom és apróra darabolom a brokkolit. (A rózsákat és a leveleketlevágom, a száráról lehúzom a külső szálkás részt és felaprítom.)
Mikor a krumpli már majdnem megfőtt, belerakom a brokkolit a fazékba. A víz éppen csak lepje el, ha nem lepi el, utánatöltök kevés forró vizet. Rászórok egy csipet őrölt szerecsendiót, lefedem, felforralom, és fedő alatt lassú tűzön főzöm 5-10 percig. Utána botmixerrel szétturmixolom. Ha túl sűrű lenne, kis forró vízzel még leht higítani. Megkóstolom, és ha kell megsózom.
Bugaci leves
Hozzávalók:kevés füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma,
2-3 szál fehér- és sárgarépa,
20 dkg darált hús,
1 gerezd fokhagyma,
pirospaprika,
só,
bors,
petrezselyemzöld,
tejföl,
Elkészítés:
Füstölt szalonnát apró kockára vágunk, majd zsírjára olvasztjuk.
Finomra vágott hagymát megdinsztelünk a zsiradékban, majd beletesszük a gyufaszál vékonyságúra vágott fehér és sárgarépát.
Együtt pároljuk.
Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, pirospaprikával, felengedjük vízzel, sóval, borssal ízesítjük.
Ha a víz felforrt, beletesszük a húsgombócokat: darált húst összegyúrunk sóval, borssal, paprikával, 1 gerezd zúzott fokhagymával.
Ha a gombócok már feljöttek a leves tetejére, lisztes, tejfölös habarást adunk hozzá.
Jól összeforraljuk.
Burgonya krémleves
Hozzávalók:1 liter víz
1 leves kocka
4 közepes burgonya
1 hagyma
1 doboz tejföl
só,bors,petrezselyemzöld
Elkészítés:
1 liter vizet felforralunk,belemorzsolunk 1 leveskockát.Ezalatt a burgonyát megfőzzük, hagymát felkozkázzuk,olajon megpirítjuk.A megfőtt krumplit,a megpirított hagymát,és egy doboz tejfölt hozzáadjuk a leveshez.sóval, borssal,petrezselyemzölddel ízesítjük,majd az egészet összeturmixoljuk.
Burgonyagombóc leves
Hozzávalók:50 dkg burgonya, 1 evõkanál zsír, 2 evõkanál olaj, 16 dkg finomliszt, 15 dkg nem nagyon száraz füstölt kolbász, 1 csapott evõkanál "piros arany" paprikakrém, 1 közepes szál sárgarépa, 1 közepes szál petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, kevés só, 1 mokkáskanál törött fekete bors , 1 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítés:
Két evõkanál olajat felforrósítok, majd két csapott evõkanál lisztet aranysárgára pirítok rajta, közben állandóan kevergetem. A tûzrõl lehúzva belekeverem a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát meg a paprikakrémet, majd azonnal ráöntök két deci hideg vizet és simára, csomómentesre keverem. A tûzre visszatéve beleteszem az elõzõleg megtisztított és felkarikázott zöldségeket, az ugyancsak karikára vágott, bõrétõl megfosztott kolbászt és beleszórom a törött borsot. Felöntöm még egyliternyi vízzel, folytonosan kevergetve felforralom és tíz percig fõzöm. Közben a burgonyagombóchoz szükséges, héjában megfõzött burgonyát még forrón meghámozom és azonnal összetöröm.
Összegyúrom a zsírral és a maradék liszttel, jól megsózom és a megmosott, apróra vágott petrezselyem felével fûszerezem. Nedves kézzel apró gombóckákat formálok a tésztából és a forrásban lévõ levesbe beletéve megfõzöm. Amikorra az összes gombóc a leves színére jött, meg is fõtt. Legalább tíz percig hagyom "higgadni", csak ezután tálalom.
Citromkrém leves
Hozzávalók:Vaniliapuding /ami nem fözös/pld.gála
citrom fagyipor
tej l liter
tejszin kb.1 dl
kis porcukor
fagyi citromos /csak tálaláshoz/
citrom
Elkészítés:
A vaniliapudingot a beleteszem a turmixgépbe,majd fagyiport is,porcukrot,tejet,tejszint..majd összeturmixolom.
Amikor kész 1 citrom levét belefacsarom..hütőbe teszem kb 1 órára.T
Tálalásnál fagyit rakok bele!!
nagyon finom nyári leves!!
probáljátok ki
Csípős fehérbableves
Hozzávalók:Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg fehér bab,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál olaj,
1 teáskanál zúzott cseresznyepaprika,
5 dl zöldségleves,
40 dkg paradicsompüré,
1 tojás,
petrezselyemzöld,
só
Elkészítés:
Az éjszakára beáztatott babot nem sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A vörös- és fokhagymát apróra felkockázzuk. Az olajat felhevítjük. A kétféle hagymát és paprikát megpirítjuk, a paradicsompürével elkeverjük, majd a levessel felöntve felforraljuk. Sóval ízesítjük. A tojást megfőzzük.
Csirkeaprólék leves
Hozzávalók:40 dkg csirkeaprólék (ebben van máj, zúza, szív, szárny, hát, far,nyak, láb és esetleg szépen pucolt fej)
10dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zöldborsó
pár db gomba
zeller
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
petrezselyem
só, bors
Elkészítés:
A csirkeaprólékot megtisztítjuk, s feldaraboljuk, majd olajon megpirítjuk (a máj kivételével). Adjuk hozzá a sárga- és fehérrépát, amit kockázzunk fel, zellert, és a gombát. Kis ideig pároljuk együtt ezeket, majd öntsük fel jó bő 1 liter meleg vízzel. Ekkor tegyük bele a vöröshagymát, a petrezselymet, ízesítsük borssal, sóval.
Lassú tűzön főzzük addig, míg a zöldségek félig megpuhultak, akkor tegyük bele a borsót és a májat is.
Amikor minden puha, elzárhatjuk, s tálalhatjuk.
Csokis kukorica leves
Hozzávalók:-10 dkg diabetikus étcsokoládé (mert így nem lesz túl édes)
-1/2 húsleves kocka
-1 db konzervkukorica
-3 csipetnyi só
-1 liter szénsavmentes ásványvíz
-csokoládé kocka
Elkészítés:
Egy edénybe a vizet beleöntjük, majd felforraljuk.Beledobjuk a leveskockát. Beleöntjük a kukorica levét, 1/3-1/2 perc múlva a kukoricát is. Ezt kavargatjuk, aztán beleszórjuk a sót. Végül belerajuk a csokoládét is. Lehűtjük, s tálalás előtt a csokoládé darabokat belerakosgatjuk.
Csordásleves
Hozzávalók:10 dkg füstölt szalonna,
1 csomag csuszatészta,
egész bors,
gyömbér,
1 db vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
15 dkg champignon gomba,
1 csokor petrezselyem zöld,
1 db kelkáposzta,
1 db karalábé,
1 db zeller,
1 db fehérrépa,
3 db sárgarépa,
30 dkg csirkemell,
30 dkg báránygerinc,
30 dkg marhalábszár.
Elkészítés:
A húsokat megtisztítjuk, leöblítjük, és konyhakészre daraboljuk.
A felkockázott marha- és ürühúst leforrázzuk, majd hideg vízben főzni tesszük.
Lassan, gyöngyözve főzzük, a keletkezett habot óvatosan leszedjük.
Az egész borsot, a fokhagymát, a félbevágott vöröshagymát meg a gyömbért fűszerzacskóba kötve tesszük a levesbe.
Amikor a húsok félig megpuhultak, hozzáadjuk a feldarabolt csirkét is.
A répát, fehérrépát, zellert és karalábét megtisztítjuk, kockákra vágjuk, a kelkáposztát cikkekre szeleteljük, a gombákat negyedeljük.
A zöldségféléket a leveshez adjuk, és lassú tűzön készre főzzük.
A csuszatésztát enyhén sós vízben vagy a leves egy részében harapós keményre
főzzük.
Szalonnapörcben megforgatjuk, és tálalásig melegen tartjuk.
Tálaláskor a csuszatésztát a tányérba tesszük, rámerjük a forró levest, és finomra vágott petrezselyem zöldjével megszórva adjuk az asztalra.
Darálthús leves
Hozzávalók:2db sárgarépa
1szál zöldség
1db hagyma
fokhagyma
karalábé
zeller
karfiol
borsó
2db burgonya
paradicsom
paprika
10dkg darált hús
tarhonya
majoránna,pirospaprika,bors,só,olaj
Elkészítés:
Felhevített olajon üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát.Majd hozzá teszem a répát,a gyökért,karalábét,zellert,és 10dkg borsót.Kicsit párolom majd jöhet rá a darált hús,míg elveszíti a színét.Akkor rászórom a piros paprikát,sót és felöntöm 2liter vízzel.Dobok bele zöldpaprikát és paradicsomot.25 percig főzöm,és hozzáteszem az apróra vágott krumplikat és a karfiolt.Ha felforrt mehet bele 2ek. tarhonya.
Dunai halászlé
Hozzávalók:1 kg ponty, harcsa, törpeharcsa, 2 fej hagyma, édes és csípős házipaprika
Elkészítés:
A karikára vágott hagymát és a halszeleteket a bográcsba rétegesen rakom le. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Forráskor, ahol buzog, beleszórom a paprika felét. Csak rázogatva főzöm, sohasem keverem. A főzés vége felé beleteszem a tejet és az ikrát, majd a paprika maradékát.
Erdélyi csirke raguleves
Hozzávalók:1 kg csirkeaprólék
3-3 szál sárga-, fehérrépa
3 dkg vaj
1 dl tejföl
2 evőkanál liszt
só
delikát
2 db babérlevél
Elkészítés:
Az aprólékot és a megtisztított, hosszában elvágott zöldséget sóval és babérlevéllel megfőzzük. A vajból és 1 evőkanál lisztből világos rántást készítünk, és besűrűsítjük vele a levest. Ezzel is egy rövid ideig forraljuk, majd a 2 dl tejfölt egy evőkanál liszttel összekeverjük, és ezt is a leveshez adjuk.
Én addig szoktam még forralni amíg a tejfölös csomók szétesnek, és krémes lesz a leves.
Erdélyi gulyásleves
Hozzávalók:2,5 kg birkahús (hasaalja, vagy combja),
½ kg leveszöldség,
2 fej hagyma,
4 cikk fokhagyma,
1 ek egész bors,
1,2 kg burgonya,
csombor (borsikafű),
majoránna,
kömény,
3-4 babérlevél,
2 ek vágott zöldpetrezselyem,
4 dkg só.
Elkészítés:
A húst megszabadítom a faggyútól és az inaktól, megmosom, majd forró ecetes vízzel leforrázom. 6-8 percig forró vízben áztatom, majd apró kockákra vágom. 4 liter hideg vízben felteszem főni. Mikorra felforrt, beleteszem a fűszernövényeket, a tisztított hagymát és a fokhagymát, sózom, és alig bugyogva hagyom főni. Eközben megtisztítom a leveszöldséget, ujjnyi darabokra vágom, és a levesbe teszem. Mikor a hús és a zöldségek félpuhára főttek, beleteszem a feldarabolt burgonyát . A levest nem szabad keverni. Ha megfőtt a levest megszórom zöldpetrezselyemmel és forrón tálalom.
Erőleves
Hozzávalók:1 kg marhacsont
25 dkg darált marhahús
1 tojásfehérje
1 kiskanálnyi paradicsompüré
30 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
bors
só
Elkészítés:
A csontot aprítsd fel, forrázd le, majd öblítsd le. A darált húst jól keverd össze a tojásfehérjével és a paradicsompürével, majd hígítsd fel 2 liter hidegvízzel. Tedd bele a csontot, a megtisztított, de egyben hagyott zöldséget, valamint néhány szem borsot, sózd meg, s tedd fel főni. Igen lassú tűzön főzd 2-3 órán át. (A zöldséget, ha a tálalásnál is használni akarod, vedd ki és tedd félre, miután megpuhult.) A levest végül húzd le a tűzről, hagyd ülepedni néhány percig, majd szedd le a zsírját, és szűrd át egy sűrű szitán vagy egy tiszta konyharuhán. Ha kell, tálalás előtt újra zsírtalanítsd.
Falusi zöldségleves gazdagon
Hozzávalók:1 vöröshagyma
1 babérlevél
40 dkg marhalábszár
20 dkg sárgarépa
50 dkg brokkoli
1/2 zellerszár
20 dkg szarvacska tészta
1 csomag petrezselyemzöld
15 dkg zöldborsó
só
bors
Elkészítés:
Nagy fazékban a kettévágott vöröshagymát a vágott felével lefelé, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd 2 dl vízzel felöntjük. Felforraljuk, babérlevéllel meg sóval ízesítjük és beletesszük a marhalábszárat. Kb 2 óra hosszát főzzük.
A hosszában félbevágott sárgarépát felszeleteljük, a brokkolit rózsáira szedjük, a zellerszárat feldaraboljuk.
A tésztát kifőzzük.
Kiemeljük a lábszárat és a hagymát a léből, az előkészített zöldségeket meg a zöldborsót a levesbe szórjuk. A lábszárcsontról lefejtett húst felkockázzuk, a tésztával együtt a levesbe szórjuk és összemelegítjük. Petrezselyemzölddel tálaljuk.
Fokhagyma krémleves
Hozzávalók:-1 vagy 2 fej fokhagyma megpucolva,
-1 nagyobbacska fej vöröshagyma,
-2 dl tejszín,
-2 evőkanál liszt,
-növényi olaj, lehetőleg oliva,
-só,
-bors,
-picike rozmaring.
-pirítós kenyér kocka
Elkészítés:
A megpucolt vöröshagymát kezd el olajon pirítani majd add hozzá a megtisztított összemorzsolt fokhagymákat és ezt is pirítsd egy picit. Vedd le a tűzről és óvatosan keverd bele a lisztet. Öntsd fel 1/2liter vízzel (én 2 decivel többet szoktam hozzá adni nekem így is ízlik) és add hozzá a tejszínt és a fűszereket. Nem baj ha csomós úgy is össze fogod turmixolni. Ha összeforrt a leves jöhet a turmix majd forrald fel utoljára is! Ha van kedved még tehetsz bele sajtot is.
Pirítós kenyér kockát teszek bele.(Sütőben megpirítom a kenyeret, lehet sokat csinálni és előre lefagyasztani.
Francia hagymaleves
Hozzávalók:3 fej vörös hagyma
2 szál póréhagyma
vaj
2dcl vehérbor
tejszín
só
bors
szerencsendio
majoranna
vegeta
húsleves kocka 4db
Elkészítés:
vörös hagymát megpároljuk a vajban, ezután felengedjük vízzel. Utána beleteszük a húsleveskckát
só, bors, vegeta, szerencsendió egy csipet, majoranna. Miután felforrt a víz tegyük bele a póré hagymát amit elötte felkaríkáztunk, és hagyjuk főni.
Majd miután megfőt a hagymaleves hagyjuk kihűlni, és aztán tejszínes habarást tegyünk rá. Utána mehet bele a fehér bor ami nagyon finom pikáns ízt ad neki.
Sajtos piritossal lehet tálalni, nagyon finom.
Frankfurti leves
Hozzávalók:virsli
kelkáposzta (vagy kelbimbó)
ételízesítő vagy leveskocka
tejföl
vöröshagyma
olaj
liszt
só
őrölt kömény
tejföl
Elkészítés:
A kb. kétujjnyi csíkokra összevágott kelkáposztát feltesszük főni, levébe rakunk kicsi sót és egy leveskockát.
Amíg fő a felkarikázott virslik mindkét oldalát olajon megpirítjuk és ezt is beletesszük a levesbe.
Abban az olajban, amiben a virsli sült fűszeres rántást készítünk reszelt hagymával és köménnyel.A rántással 10 percig forraljuk.
Legvégül jó sok tejfölt teszünk bele.
Füstölt sajtos leves
Hozzávalók:15 dkg füstölt sajt
2 evőkanál liszt
2.5 dkg vaj
2 dl tejszin
8 dl tej
2 gerezd fokhagyma
5 dkg hagyma
só
fehérbors
szerecsendió
Elkészítés:
Vajon üvegesre pirítjuk a reszelt hagymát és az áttört fokhagymát, majd a liszttel világos rántást készítünk.Tejjel felengedjük,beletesszük a reszelt sajt felét,tejszinnel sűrítjük, sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük. Csésze aljára helyezzük a maradék sajtot, rámerjük a levest, a tetejét megszórhatjuk csíkokra metélt füstölt sonkával.
Göcseji gombaleves
Hozzávalók:10 dkg szalonna
1 fej vöröshagyma
0,5 kg burgonya
0,5 kg gomba
0.5 dl étolaj
1 teáskanál fűszerpaprika
1 db babérlevél
1 késhegynyi őrölt bors
1 pohár tejföl
1 lapos kanál liszt
Elkészítés:
A szalonnát kockára vágom. Az edény aljába beleöntöm az étolajat és a szalonnakockákat. Lassan megpirítom. Leveszem a tűzről és hozzáadom a fűszerpaprikát. Ezután beleteszem a megtisztított burgonyát és gombát és felengedem vízzel. Sózom, borsozom. Tehetünk bele ételízesítőt is, de akkor vigyázni kell a sóval. Kb. 30 percig lassú tűzön főzöm. A pohár tejfölbe belekeverem a lisztet és a kész leveshez öntöm. Ezután az első forrásnál lezárom, a tüzet alatta. Én a babérlevelet is kiveszem tálalás előtt.
Gulyásleves
Hozzávalók:20 dkg marhalábszár, 4 dkg gomba, 3 dkg sárgarépa, 2 dkg hagyma, 5 dkg zeller, 1 dkg zeller, 1 dkg zöldpaprika, 2 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, ételízesítő, pirospaprika, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítés:
1. A húst, zellert, gombát, hagymát kockára vágjuk, az összes többi zöldséget karikára szeleteljük. A hagymát, fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, kevés pirospaprikát adunk hozzá, majd beletesszük a húst. Vizet öntünk alá, ételízesítővel ízesítjük, majd puhára pároljuk.
2. Amikor a hús már félig megpuhult, az összes hozzávalót beletesszük, fűszerezzük, és felöntjük kb. 5 dl vízzel. Fedő alatt puhára főzzük és friss petrezselyemmel tálaljuk.
Gyümölcs leves
Hozzávalók:Végy mindenféle finom gyümölcsöt, idénytől függően, bele egy edénybe, rakhatsz bele konzervet is, annak a levét is önts bele, töltsd fel vízzel és rakd fel főni.
Fűszerek ízlés szerint, fahéj őrölt és egész is, szegfűbors, szegfűszeg, és őrölt szerecsendió, vaníliás cukor / ha lehet Bourbon, az a legjobb /.
Felteszed főni, felforralod, majd leveszed takarékra míg megfő, amikor kész , újra felforralod, és sűríted.
Elkészítés:
Sűrítés, kis tejbe két csomag pudingport és cukrot elkeversz, csomómentesre, majd a forró levest besűríted vele, kicsit hagyod rotyogni, és kész is.
Pudingport olyat raksz amilyet akarsz, én vaníliással és csokissal szoktam, Sanya csokisat szereti.
Hidegen , tejszínhabbal a tuti.
Hamis gulyás leves
Hozzávalók:1 nagy hagyma
pirospaprika
zsir
0.50 dkg krumpli
2-3 sárgarépa
2 fehérrépa
zeller
1-2 gerezd fokhagyma
örölt kömény
gulyáskrém
1 tojás
liszt
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megpároljuk,megszórjuk pirospaprikával,felengedjük vizzel.Izesitjük zúzott fokhagymával,örölt köménnyel.Belerakjuk az apróra vágott krumplit,az apróra vágott zöldséget,felengedjük még a kellő mennyiségű vizzel.Gulyáskrémmel,és ha kell sóval ízesitjűk.Ha a zöldség,és a krumpli megpuhult,a tojásból lisztből nokedli tésztát keverünk,és beleszaggatjuk a levesbe.
Házi csirkehúsleves
Hozzávalók:a csirkét /házi napot is látott/ apróra vágjuk, és jó sok zöldséget répát fehérrépát,karalábot,kevés zellert egy két szem krumplit, bors só
Elkészítés:
Elkészítés: felteszed lassú tüzön a hust ...majd 20 perccel késöbb bele a zöldséget ..nagyon lassu tüzön fözöd szemes bors esetleg egy vöröshagyma egészben, só a felforásnál a habot leszedni... hogy ne legyen zavaros...a csirke májat utolsónak kell betenni mert párperc alatt megfő és nem lesz kemény ha sokáig föznénk megkeményedik...
Húsleves
Hozzávalók:csirke farhát,v.csirke nyak,v.húsos csont,
1 egész hagyma
1 csomag leves zöldség.
4-5 db kelbimbó
8-10 szem egész bors
10-15 db egész kömény,
só,1 db húsleves kocka
levesbetét grizgombóc
nem tévesztendő össze a griznokedlivel
Elkészítés:
A megpucolt zöldséggel,az egész hagymával,felrakjuk a levest,tea tojásba rakjuk a köményt, borsot,bele rakjuk a levesbe,és lassú tüzön megfözzük.
Káposztagulyás
Hozzávalók:15 dkg császárszalonn
2 evőkanál olaj,
1 nagyobb vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál köménymag,
1 csapott evőkanál pirospaprika,
1 kiskanál só,
fél kiskanál darált cseresznyepaprika,(ez el is hagyható)
1 húsleveskocka,
50 dkg savanyú káposzta,
50 dkg burgonya,
1-2 dl tejföl.
Elkészítés:
A császárszalonnát kb. 1 centis kockákra vágjuk és az olajon kevergetve kissé megpirítjuk. 2-3 perc elteltével a lehéjazott, fölaprított vöröshagymát, majd 1-2 perc múltán a zúzott fokhagymát és a köménymagot is hozzáadjuk. A pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük, majd azonnal - nehogy a paprika megégjen - 1,5 liter vízzel fölöntjük. Megsózzuk, a cseresznyepaprikával ízesítjük, a leveskockát belemorzsoljuk. A savanyú káposztát néhány vágással fölaprítjuk, a levesbe szórjuk. Ha újra forr, kis lángra állítjuk, kb. 25 percig főzzük. Ezalatt a burgonyát megtisztítjuk, akkora kockákra vágjuk, mint a gulyásleveshez szokás, és a félpuha káposztához adjuk. Lefedve, úgy 25 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor a tetejét meglocsoljuk tejföllel.
Kapros csirkeraguleves
Hozzávalók:20 dkg csirkemellfilé
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db zeller
10 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 kis csokor friss kapor apróra vágva
ételízesítő
fehérbors
2 dl tejföl
2 dl tejszín
5 dkg liszt
olaj
10 dkg csiperkegomba
1 tyúkhúsleves kocka
Elkészítés:
Egy kevés olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, és hozzátesszük a kapor felét. Kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, a felkockázott csirkemellfilét, a felszeletelt gombát és a zöldborsót. Ételízesítővel, fehérborssal és a maradék kaporral ízesítjük, 1 liter leveskockából készült alaplével felengedjük, megfőzzük. Tejfölös-tejszínes habarással besűrítjük, majd jól kiforraljuk.
Karalábéleves
Hozzávalók:80 dkg karalábé,
40 dkg vöröshagyma,
10 dkg fokhagyma,
3 csokor petrezselyem,
15 dkg vaj,
6 dkg kristálycukor,
2 dl tejföl,
só, bors.
Elkészítés:
A vajat habzásig hevítjük, és pirítani kezdjük rajta a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott karalábét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint cukrozzuk, valamint hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát és a finomra vágott petrezselymet. Néhány percig együtt pirítjuk az egészet, és felöntjük annyi vízzel, hogy a karalábét teljesen ellepje.
Felforraljuk, majd ettől számítva 20- 25 percig gyöngyözve forraljuk. A tejfölt simára keverjük, és ezzel habarjuk be a levest. néhány percig főzzük még, majd forrón tálaljuk.
Karfiolkrém leves
Hozzávalók:3 evőkanál hidegen sajtolt olaj
1 gerezd fokhagyma
1 hagyma
2 zellerszár
2 karfiol
6 csésze víz
2 zöldségleveskocka
fél kávéskanál kakukkfű
1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Vágjuk össze a fokhagymát, hagymát és a zellerszárat és dobjuk a felmelegített olajba. Lassú tűzön süssük, amíg a zöldségek megpuhulnak. A kis rózsáira szedett karfiolt tegyük bele a lábasba, öntsük fel vízzel és forraljuk fel. Dobjuk bele a leveskockát és a kakukkfüvet. Közepes lángon főzzük a levest lefedve 20 percig. Kicsit hűtsük, és kétcsészényi karfiolt vegyünk ki belőle. A maradék zöldséget robotgéppel simára keverjük. Beletesszük a karfioldarabokat és a vajat. Addig melegítjük, amíg a vaj elolvad.
Kínai erős-savanyú leves
Hozzávalók:2 db csirkemell felcsíkozva
kevés olaj
1 doboz(konzerv) bambuszrügy
1 doboz -"- szójacsíra
1 doboz -"- szeletelt csiperke
2 csomag szárított fafül gomba
4 ecetes uborka csíkozva( a legvégén amikor minden megfőtt,akkor tenni bele)
2 sárgarépa gyufaszál vékonyra csíkozva
1 petrezselyem -"-
1dl szójaszósz
1 teáskanálnyi őrölt gyömbér
2 tk. currypor
4 ételízesítő kocka,bors,só
1 csomag üvegtészta (ollóval szoktam összevágni)
tetszés szerint csili és ecet
Elkészítés:
A husit kevés olajon fehéredésig párolom,majd hozzáöntöma konzerveket levével együtt (ez fontos).
Rádobom az ételízesítő (tyúkhúsleves) kockát,a fűszereket,a fafül gombát és szójaszószt.Felöntöm jócskán vízzel.Amikor forr,beleteszem a gyufaszál vékonyra csíkozott petrezselymet és répát,valamint
a darabokra nyírt üvegtésztát.
Ha minden megfőtt,lezárás után néhány (mérettől függő) ecetes ubit felcsíkozva beletesszük a levesbe,kevés ecettel megbolondítom,és tálalható is.
Kukoricaleves
Hozzávalók:- 7dl víz
- 1doboz konzervkukorica
- 2 tyúkhúsleveskocka
- 1 mk. churry
- 1 mk. fehérbors
- 2 dl tejszín
- 1 tk. liszt
- 1 csomag petrezselyemzöldje
- só
- cukor
Elkészítés:
A kukoricát, a levével együtt pépesre turmixoljuk. Majd beletesszük a 7 dl hide vízba. Beledobjuk még a két tyúkhúsleveskockát és megfűszerezzük a fehér borssal és a churry-vel. 5 percig főzzük.
Ez idő alatt apróra aprítjuk a petrezselyemzöldjét. A tejszínt csomómentesen elkeverjük a liszttel.
Mikor letelt az 5 perc, habverővel belekeverem a kukoricás, fűszeres levesbe a tejszínes, lisztes keveréket.
Hogyom, hogy felforrjon. Mikor megtörtént azonnal beleteszem a felaprított petrezselyemöldjét és ízlés szerint cukrot, sót. Majd elzárom a gázt a fazék alol és lefedve kicsit állni hagyom.
Lakodalmas leves
Hozzávalók:1,2 kg fiatal tyúk,
20 dkg sérgarépa,
10 dkg gyökér,
10 dkg zeller,
3-4 dkg hagyma,
8 dkg zöldborsó,
6 dkg gomba,
2 dkg só,
kb 1 g őrölt bors,
1 cs petrezselyemzöld,
5 dkg cérnametélt.
Elkészítés:
Az alaposan megtisztított tyúkot feldarabolom: a combokat a csuklóknál szétvágom, a mellet 3 darabba, a hátát 2-3 darabba.
A zúzát megtisztítom, kettévágom és a szívvel, valamint a zöbbi hússal 1,5-2 liter hideg vízben felteszem főni.
Mikor felforr, lehabozom és hozzáadom az előkészített, vágott zöldségeket, valamint a tisztított egész hagymát.
Gyengén sózom, borsozom és kis lángon főzöm.
Mikor a húsok és a zöldségek már majdnem puhák, hozzáadom a gondosan megmosott és felaprított gombát, valamint a vágott petrezselyemzöldet és készre főzöm.
Szükség esetén utánsózom.
Időközben megfőzöm a cérnametéltet és hideg vízzel leöblítem.
Tálalásnál a levesből óvatosan kivett húsokat a tál aljába helyezem, elosztom rajta a lecsepegtetett cérnametéltet, végül felöntöm a forró levessel.
Lebbencsleves
Hozzávalók:1 kis fej vöröshagyma
2-3 db burgonya
2-2,5 ujjnyi szalonna
8 dkg lebbencstészta
1 kiskanál piros paprika
1 paradicsom
1 tv paprika
só
ételízesítő
Elkészítés:
A vöröshagymát lereszeljük (vagy fokhagymanyomón átnyomjuk). A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A szalonnát pici kockákra vágjuk.
A szalonnát kiolvasztjuk, a tepertőt kiszedjük. A zsírjára rátesszük a lebbencstésztát, megpirítjuk, majd a vöröshagymát is beletesszük. Kicsit átforgatjuk, félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük vízzel. Visszatesszük a tűzre, dobunk bele sót, ételízesítőt, friss paprikát, paradicsomot, beletesszük a tepertőt és a krumlikockákat. Készre fűzzük.
Lencseleves
Hozzávalók:150 g lencse.
1 vöröshagyma,
40 g olaj
40 g sima liszt,
őrölt fekete bors
1 gerezd fokhagyma,
só,
200 g virsli,
majoranna
Elkészítés:
A lencsét megmossuk és megfőzzük. A hagymát felaprítjuk és megpirítjuk az olajon, beletesszük a lisztet és szintén megpirítjuk.Ezután ráöntjük a kihűlt húslét ( kockából), jól elkeverjük és 20 percig főzzük.Hozzáadjuk a megfőtt lencsét,borsot,a fokhagymát és a karikákra vágott virslit. Egy kicsit még főzzük és a végén majorannával ízesítjük.
Májgombócleves
Hozzávalók:30 dkg sertésmáj,
1 db zsemle,
2 db tojás,
1 csomó leveszöldség,
1 csomó petrezselyemzöld,
2 evôkanál olaj,
1 l víz, tej, só, bors, Vegeta, pirospaprika, majoránna
Elkészítés:
A zsemlét beáztatjuk egy tányér tejbe. A sertésmájat megmossuk és ledaráljuk. A zsemlét kinyomkodjuk, a májjal, a tojással és a fûszerekkel összegyúrjuk. Az így elkészített masszából kis gombócokat formázunk. Egy kétliteres edénybe olajat öntünk és a kockára vágott hagymát beletesszük, üvegesre pároljuk. Ezután 1 l vízzel felöntjük, és sóval, borssal, paprikával, petrezselyemzölddel ízesítjük. Beletesszük az alaposan megtisztított, csíkokra vágott zöldségeket és megfôzzük. A végén a májgombócokat fôzzük bele kb 10-15 percel,mielött készre főtt.
Meggyleves
Hozzávalók:1/2 kg meggy,
2 tojás,
2 kanál liszt,
só, cukor, fahéj, szegfűszeg.
Elkészítés:
A tojásfehérjét habbá verjük, beleszórjuk a lisztet, összekeverjük a cukorral elkevert sárgájával, majd lassan, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a forró meggylevest. Vigyázzunk, fordítva nem lehet, mert ha a lébe keverjük a tojást, akkor az csomós lesz!
Mexikói sajtkrémleves
Hozzávalók:5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
néhány gerezd fokhagyma
6 dl víz
1 leveskocka
2 tubus / tömlő sajtkrém (natúr, füstölt vagy tejszínes)
15 dkg reszelt sajt (cheddar, de trappista is megteszi)
csipet fehérbors
csipet szerecsendió
jalapeno paprika (pepperoni is lehet, csak csípős legyen, friss vagy konzerv)
levesbetétnek: levesgyöngy, pirított kenyérkocka
Elkészítés:
A vajon kicsit átpirítom a lisztet, hozzáadom a szétnyomott vagy apróra vágott fokhagymát (én legalább 3 gerezddel szoktam, mert nagyon szeretem). Ezt is kicsit átpirítom, amíg meg nem érzem az illatát. Ekkor felöntöm a hideg vízzel, majd beledobom a leveskockát (húsleves vagy zöldségleves). Ha feloldódott a leveskocka (és közben felforrt a víz), a fakanalat kézi habverőre cserélem, és belenyomom a két tömlő sajtot. Olvadásig keverem, majd ugyanígy hozzákeverem a reszelt sajtot is. Fehérborssal, szerecsendióval ízesítem, sózni is lehet, de szerintem a leveskockában elég a só. Az egészet összeforralom, így a reszelt sajt is felolvad, a végén beleszórom az apróra karikázott csípős paprikát. A tányérban mindenki kedve szerint megszórhatja kenyérkockával vagy levesgyönggyel.
Olasz leves
Hozzávalók:2 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 db tyúkhúsleveskocka (Maggi)
cérnametélt
só, fehérbors
1 dl tejföl
1 tojássárgája
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A vajból és lisztből világos rántást készítünk és fölengedjük 1,5 liter vízzel. Ha forr beletesszük a húsleveskockát, majd a cérnametéltet. Pár perc múlva kész is. A levesestálban a tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, megborsozzuk és hozzákeverjük a kész levest. A sajtot a tányérba adagolt levesbe szórjuk.
Palócleves
Hozzávalók:1/2 kg sertés hús
20 dkg zöldbab(fagyott)
4-5 szem krumpli
1 pohár tejföl
só,bors,delikát,babérlevél,fokhagyma,
kömény,paprika
Elkészítés:
A húsból pörköltet főzünk.
A kockára vágott krumplit,babot külön főzzük egy pár darab babérlevéllel,kicsit több vízzel,mint ami ellepi.
Ha mindkettő kész akkor a pörköltet beleöntjük a leves alapba.
Tejfölből habarást készítünk és ráöntjük.
Palócgulyás
Hozzávalók:Pörköltmaradék (lehetőleg sertés, 2 adag)
20dkg Zöldbab(lehet sárgahüvelyű)
4 közepes krumpli
Kis pohár tejföl
Liszt
Babérlevél
Ételízesítő
Elkészítés:
Felforralom a pörköltöt, 2-3 babérlevél bele, ételízesítő.Ráöntöm az apróra vágott zöldbabot, felengedem vízzel.
Ha félig puha a bab, mehet hozzá a kockáravágott krumpli.
Mikor a krumpli teljesen megpuhult, lisztből, pici vízből, tejfölből habarást készítek, nyakonöntöm a levest, egyet rottyan és kész.
Kenyérrel fogyasztandó.
Paradicsomleves
Hozzávalók:olaj
liszt
paradicsompüré
víz
cukor
só
szekfűszeg
citromhéj
Elkészítés:
Kevés olajon , kávéskanál lisztet pirítok , felengedem vizzel , belekeverem a sürített paradicsomot . 4-5 szem szekfűszeget egy kis darab citromhéjat , sót , cukrot , adok hozzá , felforralom . Lehűtve is fogyasztható .
Pontyleves lebbenccsel
Hozzávalók:15 dkg lebbencstészta,
40 dkg pontyfilé,
1 db csípős paprika,
1 db paradicsom,
1 db paprika,
pirospaprika,
őrölt bors,
só,
1 db vöröshagyma,
10 dkg füstölt szalonna,
40 dkg burgonya.
Elkészítés:
A szalonnát kockákra vágjuk, egy fazékban kiolvasztjuk a zsírját.
Beleteszünk egy nagy fej finomra vágott vöröshagymát, kevergetve üvegesre pirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk bőven fűszerpaprikával, hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott burgonyát, majd felengedjük kb. 1,5 liter vízzel.
A lebbencstésztát egy tepsiben szétterítjük, a forró sütőben rózsaszínűre pirítjuk, azután a leveshez adjuk.
Sóval, őrölt borssal ízesítjük, beletesszük a paprikát meg a paradicsomot, és lassú tűzön főzni kezdjük.
Amikor a krumpli és a tészta már majdnem puha, hozzáadjuk a lebőrözött, beirdalt és kisebb darabokra vágott pontyfilét.
Újra felforraljuk, de már csak pár percig rotyogtatjuk, mert a hal hamar megfő.
Szükség szerint utána ízesítjük.
Karikákra vágott hegyes, erős paprikát és friss kenyeret kínálunk hozzá.
Római leves
Hozzávalók:- 25 dkg darált hús,
- 1-1 szál sárga- és fehérrépa
- 1-1 cikk karalábé és zeller
- 1 liter paradicsomlé
- 5 dkg makaróni
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- 1 ek.olaj
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
A megtisztított, hasábokra vágott zöldségeket az olajon kissé megpároljuk, majd felengedjük a 4 dl vízzel hígított paradicsomlével, és felforraljuk.
A darált húst a tojással, egy csipet sóval és őrölt borssal meg egy kevés zsemlemorzsával jól összedolgozzuk.
Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és a forrásban lévő levesbe dobáljuk.
Lefedve, kis lángon kb. 25 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kis darabokra tördelt makarónit, és még 15 percig forraljuk.
Amikor minden megpuhult, ízlés szerint sóval és cukorral ízesítjük. Külön tálkában a forró leveshez reszelt sajtot kínálunk.
Sajtkrémleves
Hozzávalók:kb 10 dkg vaj,
kb 1/2 l tej,
1 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál liszt,
só, bors, szerecsendió,
sajt kb. 10-15 dkg.
Elkészítés:
A vajat felforrósítom, közben a hagymát apró kockákra vágom. Ha a vaj már meleg akkor mehet bele a vöröshagyma. Aranysárgára pirítom. Aztán mehet bele a fokhagyma, természetesen összezúzva. Így már nagyon keveset sütöm, mert a fokhagyma keserű lesz ha megég! Ezután mehet bele a 2 evőkanál liszt. És nagyon világos rántást készítek. Ezután jöhet a tej. Most már keverőkanállal dolgozunk hogy sima legyen a levesünk. Először csak kevés tejet öntünk a lisztre, ezzel alaposan elkeverjük. Közben látni fogjuk, hogy a lisztből és tejből sűrű mártást kaptunk. Ha sikerült simára elkeverni mehet bele a többi tej részletenként. A tej mennyisége attól függ, hogy milyen sűrű levest szeretnénk. Közben fűszerezzük, só, bors, szerecsendió. Mikor elég sűrűnek találjuk a levest akkor mehet bele a sajt, természetesen reszelve. A lényeg, hogy a sajt felolvadjon a levesben ezzel is sűrítve rajta egy picit. Tálalásnál lehet még rászórni parmezánt. Ha még dúsabb levest szeretnénk akkor fokhagymával bőségesen megkent pirítóst is adhatunk a leves mellé.
Savanyú leves
Hozzávalók:20 dkg borjúhús,
1 fej vöröshagyma,
vegyes leveszöldség,
zöldpaprika,
paradicsom,egész bors,
babérlevél,só,citrom,ecet
1 tojás,
1 dl tejföl
Elkészítés:
A kockázott borjúhúst,vöröshagymát,zöldséget,paprikát és a paradicsomot egy fazékba teszem.Pirospaprikával egész borssal,babérlevéllel ízesítem és vízzel felöntve puhára főzöm.Tojássárgával és tejföllel behabarom.Ecettel citromlével savanyítom,és forrón tálalom.Vigyázni kell az ecettel,mert forralás után összeszaladhat.
Sütőtök leves
Hozzávalók:1 kg sütőtök
0.5 kg sárgarépa
2 citrom
só
bors
2 nagy vöröshagyma
pár gerezd préselt fokhagyma
repceolaj
megpucolt tökmag
1 pohár joghurt
Elkészítés:
A nyersanyagot puhára főzöm az olajban majd összeturmixolom kézi mixerrel,kb 1,5 liter vízben,ízesítem és hozzáadom a pucolt tökmagot, valamint a jogurtot.Megfelelő konzisztenciát lehet ezekkel az arányokkal elérni,nem kell besűríteni a levest rántással habarással.Kiváló Béta- karotin forrás.
Szárnyasragu leves
Hozzávalók:40 dkg csirkehús (comb és szárny esetleg mell)
1 db vöröshagyma
5 dkg gomba
5 dkg zöldborsó
5 dkg sárgarépa
5 dkg zeller
1 dl olívaolaj
2 dl tejszín
tárkony
ecet
só
bors
2-3 gerezd fokhagyma
1 l víz
Elkészítés:
A csirkehúst megtisztítjuk, esetleg kifilézzük, kockákra vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a csirkedarabokat, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük, azt is megpirítjuk, majd vízzel felengedve, fedő alatt pároljuk.
Tárkonyos csirkeleves
Hozzávalók:50 dkg csirkemell
4 db fehérrépa
4 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
10 dkg gomba
1 dl tejszín
1,5 l szárnyas hús alaplé (húsleveskocka)
1 teásk. tárkony
só
bors
Elkészítés:
Kevés olajon az apróra vágott hagymát megfuttatjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket. Ízesítjük tárkonnyal,kevés borssal, sóval. Amíg mindezeket pároljuk, hozzáadjuk a gombát. Tovább pároljuk, majd felengedjük a húslé alappal. Készre főzzük, tálalás előtt belekeverjük a tejszínt.
Tavaszi zöldségleves húsgombóccal
Hozzávalók:30-40 dkg vegyes zöldség
10 dkg brokkoli
1l húsalaplé
2.5 dl tejszín
15-20 dkg csirkemellfilé
1 tojás fehérje
2 tojássárgája
só
bors snidling
zellerzöld
petrezselyem
Elkészítés:
A felaprított póréhagymát, a zöldséget, a brokkolit kevés zsiradékon pároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük a húsalaplével és két dl tejszínnel. Felforrajuk, 10-15 percig főzzük, mejd összeturmixoljuk és leszűrjük. A gombóchoz a csirkemelleket ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojásfehérjét és a sárgákat, a fél deci tejszínt, a vágott snidlinget, és összedolgozzuk. Sós vízben kifőzzük. A levest zellerzölddel ízesítjük, a gombóccal tálaljuk.
Jó étvágyat.
Tojásleves
Hozzávalók:Hozzávalók (4 személyre):
- 0,7 dl olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 púpozott teáskanál pirospaprika
- másfél l víz
- 3 erőleves kocka
- 1 teáskanál köménymag
- 1-2 babérlevél
- 1 teáskanál vegeta
- 4-6 tojás (attól függ mekkorák, és ki mennyire szereti tojásosan)
- 1 teáskanál (20%-os) ecet
Elkészítés:
Az olajból, lisztből és pirospaprikából sötét, zsemleszínű rántást készítünk. Felöntjük másfél liter meleg vízzel, beletesszük a leveskockákat, a köményt, a babérleveleket és a vegetát majd az egészet felforraljuk. Közben felverjük a tojásokat, mintha rántottának készítenénk, majd a forrásban lévő levesbe csurgatjuk. Belekeverjük az ecetet és már lehet is tálalni.
Vadas malacleves
Hozzávalók:40 dkg malachús
1 szál sárgarépa
fél darab zellergumó
2 evőkanál mustár
1,5 dl tejföl
1 evőkanál liszt
olaj
babérlevél
őrölt bors
só
Elkészítés:
A póréhagymát vágjuk félbe, majd karikázzuk fel, és kevés olajban inkább csak fonnyasszuk meg, mint megpirítsuk. Szórjuk rá a kockákra vágott malachúst, sózzuk, borsozzuk meg, adjuk hozzá a mustárt, és pirítsuk meg. Öntsük fel vízzel, ízesítsük babérral, majd amikor a hús már félig jó, szórjuk bele a csíkokra vágott zöldségeket is. Főzzük puhára, majd tejfölös habarással sűrítsük be.
Zöldborsóleves
Hozzávalók:50dkg zöldborsó
1,csokor zöldpetrezselyem
3dkg liszt
2 dkg zsír
pirospaprika
só
delikát
Elkészítés:
A zöldborsót sós vízben felesszük főni.A lisztből és a zsírból világos rántást csinálok ha kész hozzá adom a pirospaprikát fel engedem vizel és a leveshez adom..Vaj galuskát csinálok mellé.
Zöldségleves
Hozzávalók:- 8 dkg zsír
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg zöldség
- 10 dkg zeller
- 10 dkg karalábé
- 5 dkg gomba
- 2 evőkanál zöldborsó
- 1 csipetnyi bors
- fél csomó petrezselyemzöld
- só
- 2-3 evőkanál liszt
- 1 dl tej
- 1 húsleveskocka
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom és apró kockára vágom. A petrezselyemzöldet finora vágom.
A zöldségeket a zsírban kevés viz hozzáadásával puhára párolom. Hozzáadom a petrezselyem zöldet,a sót, a borsot, és zsírjára pirítom. Majd meghintem a liszttel és tovább pirítom. Az egészet felengedem vízzel és beleteszem a húsleveskockát és lassan készre forralom. Galuskát szaggatok bele, és beleöntöm a tejet, ha felforrt, készen van.