saláták



Acapulco saláta

Hozzávalók:
20 dkg csemegekukorica
20 dkg kelbimbó
10 dkg paradicsom
10 dkg salátauborka
1 fej saláta
tartármártás (A háziasan sűrűre receptje szerint.)
kapor

Elkészítés:
 A kukoricát és a kelbimbót párold meg, és csepegtesd le. A paradicsomot és az uborkát kockázd fel, a salátát tépdesd csíkokra. Az összekevert zöldséget öntsd le vágott kaporral ízesített tartármártással és hűtsd le.

alma-cékla saláta

Hozzávalók:
50 dkg alma,
50 dkg cékla,
1 tubus majonéz,
olaj,ecet,bors

Elkészítés:
A céklát megfőzöm és kockákra vágom.
Hidegen összekeverem olajjal ecettel,sózom,borsozom.
A meghámozott almát is felkockázom,összekeverem a céklával és a majonézzel.
Lehűtve tálalom.

Almás kukoricasaláta

Hozzávalók:
30 dkg mélyhűtött kukorica
1 szál sárgarépa
1 jonatán alma
5 dkg majonéz
1 dl tejföl
1 teáskanál mustár
1 teáskanál citromlé

Elkészítés:
A mirelit kukoricát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük, az almát megmossuk, magházát kiemeljük, húsát héjastól kockára vágjuk
A majonézt kikeverjük a tejföllel, a mustárral, a citromlével és sóval ízesítjük. A mártásba keverjük a kukoricát, a sárgarépát és az almát. Legalább egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Almás sajt saláta

Hozzávalók:
4 nagy alma
20 dkg sajt (vegyesenis lehet)
4 dl kefir
1 citrom leve
2 gerezd fokhagyma
őrölt fehérbors
curry
cukor


Elkészítés:
A sajtokat kockázd fel. Az almát csumázd ki, vágd kis kockákra, s rögtön forgasd bele a citrom levébe (hogy meg ne barnuljon). A kefirbe törd bele a fokhagymát, keverj hozzá kevés curryport, fehérborsot, cukrot és sót, majd forgasd bele a sajtot és a citromos almát. A tálalás előtt egy fél órára tedd hűtőszekrénybe.

Amerikai cézársaláta

Hozzávalók:
2 vastag szelet kenyér másfél centis kockára vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
8 evőkanál olivaolaj
1 nagy fej saláta
1 kis konzerv szardellafilé, vagy csirkemell
1 evőkanál citromlé
5 dkg reszelt parmezán
1 tojás
só. bors

Elkészítés:
A felkockázott kenyeret a fokhagymával együtt pirítom aranysárgára 4 evőkanálnyi felforrósított olajon. Majd lecsöpögtetetm, és szalvétára teszem.
Kis kockákra vágom, salátástálban összekeverem a maradék olajjal és a salátalevelekkel. Hozzáadom a felaprított szardellát, vagy kis olajon megpirított, fűszerezett csirkemellet, illetve a citromlevet és a parmezánt.
A tojást 1 percig főzöm lobogó vízben, majd ráütöm a salátára.
Alaposan, de óvatosan összekeverem, ízesítem sóval, borssal.
Keverhető még hozzá főtt tojás, pirított szalonnadarabka is.

Antonia krumplisaláta

Hozzávalók:
Fél kg salátaburgonya (pl. kiflikrumpli),
1 dl majonéz,
1 doboz olajos tonhal,
fél üveg magozott olajbogyó,
2 keménytojás,
1 hagyma (közepes fej),
3 evőkanál fagyasztott zöldborsó,
egy grillezett pirospaprika (konzerv),
só.

Elkészítés:
Apró kockákra vágom a hagymát, a paprikát, a tojást, majd elkeverem a majonézzel, a tonghallal, az olajbogyóval és a zöldborsóval. Elkeverem a hámozott, főtt kockákra vágott krumplival és sóval ízlés szeint fűszerezem.

Avokádó saláta

Hozzávalók:
-egy nagyobb fej avokádó (puha legyen)
-2 tojás
-1 evőkanál majonéz
-1 fej lilahagyma
-só, bors

Elkészítés:
A puha avokádót pucolod meg, vágd össze kis kockákra, főzd meg a tojást, és ezt is vágd össze kis kockákra. Majd a lilahagymát is aprítsd össze. Keverd össze az avokádót a tojással, és a lilahagymával, illetve tedd bele a majonézt, sót borst.

Banánsaláta

Hozzávalók:
4 banán
1/2 citrom
5 dkg porcukor
5 dkg mandula

Elkészítés:
A meghámozott banánt apró szeletekre vágjuk, a citrom levével meglocsoljuk, majd meghintjük a porcukorral, és a vékony csíkokra vágott mandulával megszórjuk. Egy órán át hideg helyen állni hagyjuk.

Brokkoli saláta

Hozzávalók:
4 cs friss, rózsáira szedett brokkoli
1 ek finomra vágott fokhagyma
1 1/2 tk bazsalikom
1/4 cs olívaolaj
1 cs vékonyra szeletelt hagyma
1/2 cs kockázott pritaminpaprika
1 ek hagymapor
1 1/2 tk só
2 ek pirított szezámmag
1 1/2 tk friss citromlé (elhagyható)

Elkészítés:
Pároljuk a brokkolit, amíg puhulni nem kezd (kb. 10 perc). Ezután szűrjük le, és helyezzük egy tálba. Egy edényben pároljuk együtt a következő 3 hozzávalót, amíg a fokhagyma sárgulni nem kezd. Ezután tegyük hozzá a hagymát és pároljuk, amíg puha nem lesz (kb. 10 perc). Ezt a hagymakeveréket adjuk hozzá a brokkolihoz a többi hozzávalóval együtt, és keverjük jól össze. Majd fedjük be és hűtsük le.

Burgonya saláta

Hozzávalók:
50 dkg burgonya
majonéz só bors

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzöm majd ha kész meg hámozom és fel karikázom.Tálba teszem és le öntöm a majonézzel sózom borsozom és kész is van.

Campari saláta

Hozzávalók:

menta/levél/
őrölt bors
(cukor)dinnye
1dl Campari

Elkészítés:
A cukordinnyét kifilézzük és falatokra vágjuk.
A mentaleveleket finom csíkokra vágjuk.
Az összes hozzávalót óvatosan összekeverjük.

Capellini saláta

Hozzávalók:
25 dkg finommetélt, vagy nagyon vékony spagetti
25 dkg brokkoli
2 ek citromlé
kevés reszelt szerecsendió
15 dkg juhsajt
6 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
4 ek borecet

Elkészítés:
A tésztát sós, olajos vízben megfõzzük, leszûrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük.
A brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük, citromos, forró sós vízben két percig fõzzük, majd leszûrjük, lecsöpögtetjük, és meghintjük reszelt szerecsendióval.
A juhsajtot kockára vágjuk, és a fenti hozzávalókkal együtt tálba tesszük, összekeverjük.
2 evõkanál olajat megforrósítunk, és az áttört fokhagymát beletesszük, megfuttatjuk. Levesszük a tûzrõl, hozzákeverjük a maradék olajat és az ecetet, ráöntjük a hozzávalókra, és azonnal tálaljuk.

Cecília-saláta

Hozzávalók:
25 dkg cérnametélt, 20 dkg fõtt füstölt sonka vagy tarja, 1 evõkanál olaj, 1 dl majonéz, 3 dl tejföl, 1/2 mokkáskanál csípõs paprika (vagy paprikakrém), 1 mokkáskanál curry, 1/2 mokkáskanál chili, só és törött fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:
Az apróra tördelt cérnametéltet forrásban lévõ sós vízben megfõzzük. Leöblítve és lecsöpögtetve elkeverjük az olajjal. Közben a sonkát vagy ledaráljuk, vagy nagyon finomra vagdaljuk, és összekeverjük a majonézzel, a tejföllel és a fûszerekkel. Ebben a csípõs mártásban megforgatjuk a fõtt tésztát, hûtõszekrényben jól lehûtjük, és sör mellé kínáljuk.

Cézár saláta

Hozzávalók:
1 fej római saláta
2 db paradicsom
fél csmell
olivaolaj
fokhagyma
szardellapaszta
parmezán sajt
pirított zsemlekocka
vaj

Elkészítés:
A csmellet felkockázva beszórom só,borssal és grillfűszerrel. Olivaolajon megpirítom. Salit és a paradicsomot felszeletelem, bele egy tálba. A zsemlét vaj és olivaolaj keverékében megpirítom, parmezánt szórok rá. Öntet: oliva olaj, szardella paszta, parmezánsajt, reszelt fokhagyma és worchester szósz keveréke - ízlés szerint összekutyulni. Csirkemellkockákat rászóróm a salira, ráöntöm az öntetet, hozzákeverem a pirított zsemlekockát.

Citromos saláta

Hozzávalók:
1 nagy fej kínaikel
3-4 közepes paradicsom
2-3 zöldpaprika
1 közpes kígyóuborka
1 citrom leve
só, törött feketebors

Elkészítés:
A kínaikelt keresztben egy centis szeletekre vágjuk. A többi hozzávalót kockákra vágva keverjük hozzá (először nagy mennyiséget kapunk, de a citromlétől kissé össze fog esni!). Csavarjuk rá a citrom levét, sózzuk, borsozzuk. 5-6 percig hagyjuk állni, majd forgassuk át saját levében. Rendkívül finom salátát kapunk. Leginkább sültekhez, faszénen készített ételekhez adható köretként is.


Császársaláta

Hozzávalók:
A salátához:
1-1 különböző színű, kisebb fej saláta,
1 evőkanál cukor,
4 főtt burgonya,
2 evőkanál olaj,
4 evőkanál tisztított mandula,
3 evőkanál tisztított napraforgómag,
4-5 evőkanál mazsola,
2 kiskanál currypor,
1 érett papaya (idényben fél sárgadinnye is lehet),
25 dkg csiperkegomba,
2 citrom leve (grépfrút vagy narancs is lehet),
1 szép csomó újhagyma,
40 dkg pulykasonka (lehet főtt vagy sült pulyka- vagy csirkehús is)
Az öntethez:
4 evőkanál fehérborecet, 
1 evőkanál méz,

1 mokkáskanál csípős mustár,
1 mokkáskanál só,
fél mokkáskanál őrölt bors,
6 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
Az összes hozzávalót előkészítjük. A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, jól lecsöpögtetjük. Felét egy nagy salátástál oldalára rakjuk, a cukorral megszórjuk (a maradék salátát másnapra eltesszük).
2. A főtt burgonyát meghámozzuk, kisujjnyi hasábokra vágjuk, majd az olajon körös-körül aranybarnára sütjük és papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.
3. A mandulát meg a napraforgómagot forró teflonserpenyőben színesre pirítjuk, közben a mazsolát is beleszórjuk. A curryporral fűszerezzük, további 1-2 percig pirítjuk. A papayát félbevágva kimagozzuk, meghámozzuk, húsát formás kis cikkekre szeljük. A gombát alaposan megtisztítjuk - ebben az esetben az a legjobb, ha vékony hártyáját lefejtjük, a szemeket megmossuk, leszárogatjuk -, majd cikkekre vágjuk és citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. Az újhagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt vékonyan fölszeleteljük, a pulykasonkát a burgonyához hasonló hasábokra vágjuk. Mindezeket a salátástálba szórjuk. A borecetben a mézet, a mustárt meg a sót kevergetve feloldjuk, megborsozzuk, majd cseppenként az olajat is hozzáadjuk. Óvatos mozdulatokkal az előkészített hozzávalókat beleforgatjuk. Pirítós illik hozzá.

Cukkinisaláta

Hozzávalók:
1 kg zsenge cukkini
2-3 dl joghurt
1 púpozott kávéskanál szárított kapor
néhány csipet fehérbors
pici só

Elkészítés:
A nyers cukkinit meghámozom, aprólyukú reszelőn lereszelem. Ráöntöm a joghurtot és hozzáadom a fűszereket. Egy-két órát hűtőben hagyom összeérni az ízeket.

Déligyümölcs saláta

Hozzávalók:
1 doboz darabolt ananászkonzerv,
2 banán,
50 dkg őszibarack (vagy 1 üveg kompót),
1 szelet sárgadinnye,
néhány szem meggy és cseresznye (kompót is jó),
néhány gerezd mandarin,
fél citrom leve,
2 evőkanál méz,
2 evőkanál majonéz

Elkészítés:
A banánokat karikákra vágtam és meglocsoltam a citromlével. A többi gyümölcsöt is feldaraboltam (2-3 cm-es darabok). Vegyesen egy tálba raktam, majd tálalásig a hűtőben pihentettem. Az öntethez összekevertem a majonézt a mézzel és az ananász levével. Ezt csak tálaláskor öntjük a gyümölcsökre, addig ez is pihenhet a hűtőben.

Ezersziget csirkesaláta

Hozzávalók:
Az öntethez:
2 szép szál újhagyma,
néhány szem kapribogyó,
1 ecetes uborka
5 evôkanál majonéz,
5 evôkanál tejföl,
1 evôkanál ketchup,
fél dl tejszín
1-1 csipetnyi só,
őrölt fekete bors,
1 kiskanál citromlé,
porcukor és kevés mustár

4 személyre:
1 csirkemell + 2 csirkecomb,
4 evőkanál olaj
1 csapott kiskanál só,
fél mokkáskanál őrölt fekete bors,
40 dkg fagyasztott, morzsolt csemege kukorica,
6 kemény paradicsom,
2-3 nagy, piros húsú zöldpaprika,
1 kígyóuborka,
4 ág szárzell

Elkészítés:
A húst tisztítsa meg és vágja fél kisujjnyi falatokra, majd a forró
olajban kevergetve 8-10 percig süsse, közben sózza, borsozza. A
kukoricát fölengedés után csöpögtesse le. A paradicsomokat - miután
szárát kimetszette - cikkekre, a kicsumázott paprikát csíkokra, míg az
uborkát karikákra vágja. A halvány zeller vékony külső hártyáját fejtse
le, majd a rudakat vágja 1 centis darabokra. A mártáshoz az újhagymát,
a kaprit és az ecetes uborkát vágja apróra, keverje a tejföllel együtt
a majonézbe. A ketchuppal és a tejszínnel ízesítse, sózza, borsozza.
Ízlés szerinti mennyiségben adja hozzá a citromlevet, a porcukrot és a
mustárt. Az előkészített hozzávalókat a csirkefalatokkal együtt
rendezze el tálon, de összekeverve is ráhalmozhatja. A mártást külön
kínálja hozzá.

Francia saláta

Hozzávalók:
Tartármártás:
4 dl tejföl
2 dl majonéz
kiskanál mustár
kiskanál citromlé
kiskanál cukor
csipetnyi só
csipetnyi fehér bors


Zöldségek:
3 krumpli
4 répa
2 zöldség
15 dkg borsó
3 alma
4 savanyú uborka

Elkészítés:
A tejfölt a majonézzel összekeverjük. Belekeverjük a mustárt, cukrot, a csipetnyi sót és fehérborsot. Nyomunk bele egy kis citrom levet. Ezeket jól összekeverjük. Így meg is lesz a tartár mártásunk.
Kifőzzük a zöldségeket delikátos vízben: krumplit, répát, zöldséget, borsót. Amíg ezek megfőnek és kihül, addig belekeverjük a tartárba az apróra vágott savanyú uborkát és almát. Mikor kihült a megfőzött zöldség, apró kockákra vágjuk a krumplit répát zöldséget és a borsóval együtt belekeverjük a tartárunkba. Kész is vagyunk. Betesszük a hűtőbe. Két napig fogyaszthaztó.

Frankfurti saláta

Hozzávalók:
25 dkg virsli
2-3 krumpli
1 közepes alma
10 dkg majonéz
2 ek tejföl
fél citrom leve
só, bors, porcukor, mustár

Elkészítés:
A virslit karikára, az almát kockára vágjuk. A krumplit megfőzzük, kihűtjük, ezt is kockára vágjuk.A tejfölt elkeverjük a majonézzel, sót , borsot teszünk bele, mustárt, citromlevet.Összekeverjük a salátát és behűtjük.

Gombasaláta

Hozzávalók:
20 dkg gomba
20 dkg zöldbab
20 dkg savanyú uborka
20 dkg zöldpaprika
2 dl paradicsomlé
citrom, só, ecet

Elkészítés:
A szeletelt gombát és a zöldbabot enyhén sós vízben
megfőzzük. (A gomba levébe tegyünk egy kis citromlét.)
Leszűrjük, kihűtjük. Az uborkát, paprikát kis kockákra
vágjuk és az összes zöldséget összekeverjük. A
paradicsonpüréből sóval, ecettel, pici vízzel öntetet
készítünk és a salátára öntjük.

Gyümölcssaláta

Hozzávalók:
2ev.kanál citromlé
1tk. kanál akácméz
1alma , 1 körte
1kiwi
4szem eper
200g. joghurt
tej , szójatej vagy kefir

Elkészítés:
Keverje el a citromleveta mézet 2tk.kanál vizzel.Locsolja meg vele a szeletelt gyümölcsöt hogy ne barnuljon meg.Aztán tegye hozzá kivit és az epret.Keverje össze öntse rá tejféléket és azonnal fogyasztható.

Indiai vegyes saláta

Hozzávalók:
1 kg nagy darabokra vágott paradicsom
2 fej vöröshagyma vékony karikákra vágva
2 hámozott banán hosszában négyfelé, nagy szeletekre vágva
1 ek. apróra vágott friss gyömbér
1 citrom leve
3 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj
1 tk. só
1 csipet mentalevél

Elkészítés:
Hűtsük le a paradicsomot.
Tálalás előtt keverjük össze az összes hozzávalót.
Rakjuk hűtött üvegtálra.
Currys ételek mellé adjuk.

Joghurtos gyümölcssaláta

Hozzávalók:
4 db sárgabarackos joghurt
15 dkg fagyasztott málna
15 dkg fagyasztott eper
15 dkg ananász
fél csomag vaníliás cukor
fél citrom héja és leve

Elkészítés:
Engedd ki a fagyasztott gyümölcsöket. A gyümölcsjoghurtot keverd ki a vaníliás cukorral, keverd bele a darabolt gyümölcsöket és a citromlevet. Reszelt citromhéjjal szórd meg, és hidegen fogyaszd.

Karamelles narancssaláta

Hozzávalók:
6-7 db narancs
4-5 kanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kis marék mazsola
fahéj
szegfűszeg
citromlé

Elkészítés:
2 narancs levét kinyomom, a többit késsel vagy kézzel meghámozom, felkarikázom. Az ezalatt kifolyt levet is hozzáteszem a többi kifacsart léhez. A cukrot lassan karamellizálom, felöntöm a naracslével, és kiforralom, míg elolvad a karamell. Lehet bele pici vizet is önteni, ha kevés a narancslé. Fahéjdarabkával, 1-2 szem szegfűszeggel és a vaníliás cukorral fűszerezem. A mazsolát beleteszem, és kicsit összefőzöm a lével. Meg kell kóstolni, hogy még kell-e bele valami, ha jó, ráönteni a felkarikázott nancsokra, és be a hűtőbe. Össze kell érnie, jól behűtve az igazi!

Kiwisaláta

Hozzávalók:
1 lilahagyma
3 nagyobb kiwi
1 cs. petrezselyem
1 hegyes erőspaprika
1 citrom leve
1 pici só, őrölt bors

Elkészítés:
A hozzávalókat felszeleteljük, egy tálba összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A citrom levét ráöntjük. Folpackal letakarjuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Kubai saláta

Hozzávalók:
20 dkg párolt zöldborsó,
1/2 doboz ananászkonzerv,
20 dkg főtt sonka (gépsonka),
30 dkg tartármártás.

Elkészítés:
Az ananászkonzervet lecsepegtetem, a sonkát 1x1 centis kockákra vágom.
Az összes hozzávalót összekeverem, majd jól behűtöm.

Kukoricás tavaszi saláta

Hozzávalók:
1 doboz konzerv kukorica
1 fej saláta
2-3 paradicsom
fél lilahagyma
fél kígyóuborka

bors
kevés víz
édesítőszer
cukor
csípős ízt kedvelőknek chili

Elkészítés:
A salátát megmossuk, széttépkedjük,felszeleteljük az uborkát, paradicsomot, hagymát, és sózás után fél órát állni hagyjuk. A dresszinget ezalatt el is készíthetjük: Ízlés szerint víz, ecet, édesítőszer, bors chili, de nem kell ellepnie a salátánkat, mivel nem olajos,így könnyen felszívódik a sóban összeért zöldségekbe. A dresszing után beleöntjük a lemosott konzervkukoricát. Nagyon egészséges, fogyókúrás, mennyisége ellenére napi 2 adagot elfogyasztva is fogyás érhető el!!! Nagyon finom!!

Mediterrán saláta

Hozzávalók:
fejessaláta,
retek,
újhagyma,
uborka,
paradicsom,
paprika,
olajbogyó,
olívaolaj,
pácolt tofukockák,
a pácléhez:
1-1 evőkanál friss gyömbér leve,
citromlé vagy rizsecet,
szójaszósz

Elkészítés:
A pácolt tofukockák a juhsajtot helyettesítik.
A felkockázott tofut egy éjszakán át érleljük a páclében.A salátához való zöldségeket megmossuk,tetszés szerint felaprítjuk,sózzuk,rizsecettel ízesítjük.Olívaolajat rátesszük,majd a tofukockákkal meghintve tálaljuk.

Mexikói saláta

Hozzávalók:
10 dkg tortillachips
5 dkg cheddar sajt
1 készen vett, megsült grillcsirke
2 kis fej lilahagyma
2-3 piros chilipaprika
40 dkg zacskós zöldsaláta-keverék
Az avokádós öntethez:
2 puha, érett avokádó
2 dl tejszín
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 zöldcitrom
só és frissen őrölt bors
A tetejére:
1 marék friss korianderzöld

Elkészítés:
Először sajtos tortillachipset készítjük el: egy tepsire rakosgatjuk, reszelt cheddar sajttal megszórjuk, és 5-6 perc alatt ropogósra sütjük a chipszeket a forró sütőben.
Az öntethez az avokádókat félbevágjuk, és a puha húsukat egy evőkanál segítségével turmixgépbe tesszük. Hozzáadunk1-1 dl tejszínt és tejfölt, aztán belereszelünk egy gerezd fokhagymát, és az egészet összepépesítjük. Ezután hozzácsepegtetjük egy fél zöldcitrom levét, és megsózzuk-megborsozzuk, majd újra pépesítjük az öntetet.
A saláta összeállítása következik: egy nagy salátás tálba beletesszük egy grillcsirke falatnyi cafatokra tépett húsát, egy leheletvékonyan felkarikázott lilahagymát, és egy kimagozott, kis darabkákra vágott chilipaprikát.
Ezt aztán gazdagon meglocsoljuk az avokádós öntettel, és miután összeforgattuk, tálalhatunk: egy nagy adag friss zöldsalátát tányérra teszünk, rápúpozzuk az avokádós-lilahagymás grillcsirkét, és rápakoljuk a még meleg, sajtos tortillachipseket.

Mozarella saláta

Hozzávalók:
2 csomag Mozarella
2 paradicsom
1 jégsaláta
1 csomag retek
5 dkg dióbél
1 kevés olíva olaj
Az öntethez:
1 pohár joghurt
10 dkg márványsajt
só, bors

Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, a paradicsomot és a retket nagyobb cikkekre szeljük, a salátát könnyen ehető szeletkékre tépkedjük .
A diót durvára töröm kézzel vagy mozsárban és egy teflon serpenyőben, magas lángon 2-3 perc alatt aranybarnára pirítom.
Beleteszem a felaprított zöldségeket egy tálba, rászórok 1 ek pirított diót, meglocsolom az olíva olajjal majd lazán összekeverem.
Egy kisebb tálban a joghurtot, márványsajtot, simára keverem és ízlés szerint sóval, borssal ízesítem.
A salátát fogyasztáskor meglocsolom az öntettel!

Olívasaláta

Hozzávalók:
1 zacskó gyorsrizs, 1 pohár félszáraz fehérbor, 4 evõkanál levétõl lecsöpögtetett marinált paradicsompaprika, 2 evõkanál kimagozott olívabogyó, 2 dl tejföl, fél tubus szardellapaszta, 1 dl majonéz, törött fehér bors, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A rizst az elõírásnak megfelelõen megfõzzük, de a vízbe nem teszünk sót. A majonézt elkeverjük a tejföllel, a szardellapasztával, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a fehérborral, a törött borssal, majd beletesszük a vékony csíkokra vágott marinált paradicsompaprikát, a finomra vagdalt olívabogyót és a már kihûlt fõtt rizst. 2 órányi hûtés alatt az ízek jól összeérnek.

Orosz saláta

Hozzávalók:
225 gr főtt, kockára vágott homár hús
225 gr főtt, kicsontozott kockára vágott csirkehús
125 ml előfőzött borsó
125 ml apró kockára vágott, előfőzött sárgarépa
80 gr franciásan vágott előfőzött zöldbab
3 kockára vágott előfőzött burgonya
1 kockára vágott előfőzött fehérrépa
375 ml majonéz
15 ml citromlé
3 ml (mindből) só, bors és paprika
6-8 megmosott római saláta levél

Elkészítés:
6 személyre:
Egy tálban összekeverjük a homár húst, csirkét és a zöldségeket.
A majonézt összekeverjük a citromlével és a fűszerekkel. Belekeverjük a salátába. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A salátaleveleket egy tálban körberakjuk.
A salátát a közepébe kanalazzuk.

Provanszi saláta

Hozzávalók:
1 nagy vagy 2 kis fej saláta
1 csokor apró szemű piros retek
3 keménytojás
20 dkg gomba (vagy 1 kis doboz konzervgomba)
1 kiskanál ecet
A szószhoz:
1 evőkanál enyhe (ötszázalékos) ecet
1 kiskanál mustár
1 kiskanál porcukor
2-3 tört fokhagymagerezd

őrölt bors
5 evőkanál olaj

Elkészítés:
A salátát leveleire szedjük, megmossuk, megszikkasztjuk, és falatnyi darabokra tépjük. A retket megtisztítjuk. A keménytojásokat meghámozzuk és nyolcrét vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és cikkekre vágva 2-3 percre lobogva forró, kissé ecetes vízbe dobjuk, leszűrjük. (Ha konzervből készítjük, csak leszűrjük és feldaraboljuk.)
A mártáshoz a fokhagymát a mustárral, a cukorral és az ecettel simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd állandóan kevergetve az olajat nagyon vékony sugárban belecsorgatjuk. A salátát és a gombát beleforgatjuk, tálba töltjük, a keménytojással és a retekkel díszítjük. Fél óránál tovább ne hagyjuk állni, mert a salátalevelek elfonnyadhatnak.

Tökély saláta

Hozzávalók:
1/4 kg paradicsom
1/4 kg paprika
1/4 kg uborka
5 dkg juhtúró
pár szem olivabogyó

Elkészítés:
Öszzeaprítom a hozzávalókat(paradicsom, paprika, uborka), tetejére szórom a szétmorzsolt juhtúrót és pár szem olívabogyót. Összekeverem, kb. egy óra múlva összeérnek az ízek, és pici levet ereszt.
Ha valaki valamelyik összetevőt jobban szereti, akkor lehet abból többet rakni. Én szeretem minél több fajta paprikából elkészíteni.

Tzatziki

Hozzávalók:
2 csésze natúr joghurt
1 db uborka
zúzott fokhagyma
olívaolaj

bors (ízlés szerint)
pár csepp citromlé

Elkészítés:
Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (nem feltétlenül). Ebbe belekeverjük az ubit, sót, borsot.
Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk.





 
Website templatesBusiness directory UKYellow pages USWebsite design companyWeb design directoryWeb design directory AustraliaWeb design directory CanadaFree sports web templates