tésztafélék



Alföldi tészta

Hozzávalók:
1 cs.csuszatészta,40 dkg füstölt,főtt hús,20 dkg gomba,só,p.paprika,v.hagyma,1 dl tejföl.
 
Elkészítés:
A csuszatésztát a szokásos módon enyhén sós vízben kifőzzük,a főtt füstölt húst ledaráljuk.A v.hagymát apróra vágjuk,és kevés zsiradékon lepirítjuk,hozzáadjuk a f.húst és a gombát,majd tovább pirítjuk.Liszttel és kevés p.paprikával meghintjük,felengedjük kevés vízzel (mintha mártást készítenénk),majd a tésztával összekeverjük.Kikent tepsibe öntjük,tetejét leöntjük tejföllel,majd sütőben megsütjük.

Alfredo tészta

Hozzávalók:
50 dkg tészta (penne, spagetti...)
15 dkg frissen reszelt parmezán sajt
3,2 dl tejszín
9 dkg sütőmargarin
3 evőkanál felaprított, friss petrezselyem

bors
kakukkfű

Elkészítés:
A tésztát nagy fazék forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára főzzük.
Amíg a tészta fő, kis lángon megolvasztjuk a margarint, beletesszük a parmezánt és a tejszínt, majd állandóan kevergetve felforraljuk. Takarékra vesszük, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a mártás kissé besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a felaprított, friss petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük.
A mártást a tésztára öntjük, jól összekeverjük, hogy a tésztát egyenletesen bevonja. Ezt az ételt gazdagíthatjuk apróra vágott friss fűszernövényekkel, pl. kakukkfűvel is.

Babos tészta

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
3 doboz vörösbab
1 doboz löncshús
1/2 kg tészta /amilyet szerettek/
1 tejföl
fűszerek
zsíradék

Elkészítés:
Pörkölt alapot készítek,ebbe teszem a villával összetört löncshúst és a lé nélküli babot.
Összeforralom 5-10 percig főzöm.
Főtt tésztára szedve,tejföllel tálalom.

Baconos-fűszeres tészta

Hozzávalók:
50 dkg penne
25 dkg bacon
1 nagy doboz tejföl
1 nagy fej vöröshagyma
10-15 dkg reszelt sajt (trappista)
bazsalikom (+oregánó,+kakukkfű)

bors

Elkészítés:
A szalonnát kis nyufaszálnyira vágom és megpirítom. Ha már majdnem ropogós, kiszedem egy tányérra, majd a maradék zsírban üvegesre párolom az apróra vágott hagymát. Ha kész, kiszedem, és a szalonnával együtt belekeverem a tejfölbe. Megfőzöm a tésztát, leszűröm, majd hozzáadom a hagymás-szalonnás tejfölt,a fűszereket és a reszel sajtot, majd alaposan összekeverem. Az egészet egy tűzálló tálba teszem, és 15 percre bedobom a sütőbe.

Bakonyi metélt

Hozzávalók:
25 dkg széles metélt, 2 dl tejföl, 5 dkg gomba, 10 dkg füstölt szalonna (vagy császárhús), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma; 1 csapott evõkanál édes, piros fûszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Elkészítés:
A tésztát apróra összetöröm, majd a szokásos módon, forrásban lévõ sós vízbe téve megfõzöm. Meleg vízzel leöblítem; és melegen tartom. Közben a mártáshoz a füstölt szalonnát apró kockákra vágom, és zsírját kiolvasztom. Ráteszem a megtisztított és finomra aprított vöröshagymát, ezután kevergetve üvegesre fonnyasztom. A tûzrõl lehúzom, és belekeverem a pirospaprikát. Azonnal rácsorgatok 2 evõkanál vizet, majd a serpenyõt a tûzre visszateszem. Belerakom a megtisztított és felszeletelt gombát, ezt követõen pedig megsózom, megborsozom, és a zúzott fokhagymát is hozzákeverem. Fedõ alatt puhára párolom, végül zsírjára sütöm. A tûzrõl lehúzva beleöntöm a tejfölt, és a mártást simára keverem. A mártásra ráteszem a leszûrt tésztát, és jól összekeverem. Végül még tûzforrón meghintem a megmosott és finomra aprított petrezselyemzölddel.

Brokkolis tészta

Hozzávalók:
Egy fél fej brokkoli
Olívaolaj


Tészta:
rövid durumtészta a legjobb hozzá (penne, fusilli, stb)
parmezán

Elkészítés:
A megmosott, szétdarabolt brokkolit olívaolajon, sóval meghintve, vízzel felöntve megpárolom. Amikor már szétestek a brokkolirózsák és kezd krémes állagú lenni a szósz, rádobom a kifőtt tésztát. Átforgatom egy kicsit a tűzön. Parmezánnal meghintve fogyszatjuk.

Betakart diós metélt

Hozzávalók:
30 dkg vékony metélt, 15 dkg darált dió, 8-10 dkg porcukor, 3 dkg vaj; a tetejére 3 tojásfehérje, 3 evõkanál sárgabaracklekvár, 2 evõkanál porcukor, csipetnyi só

Elkészítés:
A tésztát a szokásos módon sós vízben megfõzöm, leszûröm, leöblítem, majd az olvasztott vajra szedem. Jól összekeverem. Ugyancsak összekeverem a porcukorral és a darált dióval, ezután az egészet beleöntöm egy tûzálló tálba. A tojásfehérjékbõl vert kemény habot tovább verem a porcukorral és a sárgabaracklekvárral, majd a tészta tetejére simítom. Elõmelegített, forró sütõben sárgásbarnára sütöm.

Betyáros bolognai

Hozzávalók:
50 dkg darált hús
szalonna, paprikás szalámi ízlés szerint
1 húsos kaliforniai paprika
1 konzerv paradicsompüré
1 nagy fej hagyma
5 marék zöldborsó

bors
chili

Elkészítés:
A hagymát meghámozom, nagy karikákra vágom, kevés olajon megpirítom. Rádobom a szalonnát és a szalámit, felöntöm kevés vízzel, párolom. Majd hozzáadom a többi hozzávalót is, és felöntöm a felhigított paradicsompürével. Ízesítem, és addig főzöm, amíg a darálthús is megfő. (Egész csípősre érdemes készíteni.) Főtt tésztával tálalom.

Bolognai Lasagne

Hozzávalók:
40 dkg darált hús (lehet vagdalthúskonzerv is),
40 dkg sűrített paradicsom,
2 közepes hagyma,
10 dkg szalonna,
bors,
oregano,
só,
5 ek cukor,
3 ek olaj,
20 dkg reszelt sajt,
5 dkg vaj,
fél kg lasagnetészta,
fél liter tej

Elkészítés:
A tésztalapokat kifőzöm és egy rétegben lefektetve félreteszem.
A szalonnát apró kockára vágom és egy evőkanálnyi olajon kiolvasztom. Sárgára pirítom benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után hozzáteszem a sűrített paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a sót, a cukrot és az oreganot. Az egészet jól összeforralom.
Egy tepsit kiolajozok, ráteszek egy réteg tésztát. Megkenem a paradicsomos raguval, ráteszek újabb réteg tésztát, amelyet besamellel kenek meg. Ez így megy egészen addig, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére besamelt öntök, amit a reszelt sajttal szórok meg. Forró sütőben szép pirosra sütöm, majd felkockázva tálalom.

Bolognai spagetti

Hozzávalók:
fél kg darált csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma
3 gerizd fokhagyma
oregano só bors
1 liter paradicsomlé(legjobb a házi)
6-8 gombafej(szeletekre vágni)
1 nagy sűrített paradicsom
olaj

Elkészítés:
Hagymát olajon megpiritjuk,majd minden hozzávalát hozzáadunk.Lefedjűk , felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük míg a paradicsomlé beszószosodik. Közben ízlés szerint adunk még hozzá borsot és oreganót, ne féljünk esetleg kicsit több oreganot beletenni, mert az adja meg a végén az igazi olaszos zamatát.

Carbonara Spagetti

Hozzávalók:
1csomag spagetti
sonka, bacon vagy főtt császár
tojás
főző tejszín
vaj, olaj, só, bors

Elkészítés:
A kockára aprított bacont kevés olajon zsírjára pirítom. Közben felteszem főni a spagettit(só,olaj a vízbe). Eközben abban az edénybe, amibe szeretném tálalni keverem össze a 2 tojás sárgáját, 1-2 ek. tejszínt,bors, kevés só(vigyázz ha sós sonkát használsz akkor ezt ne sózd meg). Amikor megfőtt a tészta alig lecspegtetve, forrón ráötöm a tojásra és azonnal összekeverem és a tetejére szórom a pirított bacont.

Csabai makaróni

Hozzávalók:
4 személyre:

40 dkg rigatoni vagy más csőtészta /makaróni/,
25 dkg húsos, füstölt szalonna,
10 dkg Lajta sajt,
1 fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
2 dl tejszin,
1 dl hősleves,
1 evőkanál étkezési búzakeményitő,
2 dkg vaj,
só,
oregánó,
rozmaring,
reszelt szerecsendió,
/szines/ bors.

Elkészítés:
A húsos, füstölt szlonnát csikokra metéljük, zsirját lábosban kiolvasztjuk. A pörcöt kivesszük. A lábosba beletesszük a vajat, majd üvegesre pároljuk a kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhgymát. Hőslevessel felöntjük. A tejszinben csomómentesre keverjük az étkezési búzakeményitőt, és állandó keverés mellett a levesbe öntjük. Sóval, oregánóval, rozmaringgal, reszelt szerecsendióval és frissen őrőlt /szines/ borssal füszerezzük. A mártást jól kiforraljuk. A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vizben kifőzzük. Lecsöögtetjük, majd a mártásba forgatjuk és megszórjuk a félretett szalonnapörccel. Frissen reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Császárspagetti

Hozzávalók:
25 dkg spagetti, 10 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 2 tojás, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors, 1 evõkanálnyi apróra vágott friss petrezselyemzöld, 1 evõkanál só.

Elkészítés:
A spagettit apró darabokra töröm, és sós vízben megfõzöm. Meleg vízzel leöblítve leszûröm. Közben a császárhúst nagyon vékony csíkokra vágom, zsírját kisütöm, majd a tûzrõl félrehúzva, belekeverem a reszelt sajtot, a törött borsot és a petrezselyemzöldet. Ha már nem nagyon forró, hozzáadom a tojással elhabart tejfölt, és annyi sót, hogy erõsen sósnak érezzem. Ezután beleforgatom a megfõtt tésztát, majd az egészet 10 percre betolom az elõmelegített, forró sütõbe. (Annyi ideig sütöm, amíg színesedni nem kezd a tetején, de ügyelek arra, hogy ne barnuljon meg, mert keserû lesz.

Csirkemájas metélt

Hozzávalók:
25 dkg széles metélt, 25 dkg csirkemáj (szív nélkül), 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 10 dkg reszelt sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Elkészítés:
A füstölt szalonnát apróra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A pörcöt leszûröm és félreteszem. A csirkemájat megmosom, leszárítom, ereitõl megszabadítom, és vékony csíkokra aprítom. A visszamaradt zsíron megfonnyasztom a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát, majd ráteszem a megmosott, kicsumázott és vékony szeletekre vágott zöldpaprikát, valamint a meghámozott és gerezdekre vágott paradicsomot. (A paradicsom könnyen meghámozható, hogyha néhány percre lobogva forró vízbe mártom.) Fedõ alatt, saját levében addig párolom, amíg üveges nem lesz a zöldpaprika, ezután hozzáteszem a csirkemájcsíkokat. Azonnal rászórom a majoránnát és a törött borsot, valamint a megmosott és finomra vágott petrezselyemzöld felét. Egy-két percig erõs lángon, illetve addig kevergetem, amíg a máj minden darabkája megfehéredik. Ezután a tûzrõl lehúzva beleszórom a fele reszelt sajtot. Addig keverem, amíg a sajt egészen elolvad a forró raguban. Csak ezután sózom meg, és melegen tartom. Közben a tésztát a szokásos módon megfõzöm, és meleg vízzel leöblítve azonnal a tányérokra osztom. Mindegyikre rárakok a csirkemájas raguból, és a megmaradt petrezselyemzöldet, a reszelt sajtot, valamint a félretett szalonnapörcöt ráhintem.

Csirkés-fetás tészta

Hozzávalók:
1-2 db csirkemell
Feta sajt (kb. fél csomag)
25 dkg fusili tészta
2 doboz tejföl (kicsi)
1 tojás
Só, bors,
Fűszerek ízlés szerint (majoranna, petrezselyemzöld, oregánó, bazsalikom)
2 gerezd fokhagyma
Kevés olaj

Elkészítés:
A lereszelt fokhagymát megfuttatom kevés olivaolajon, majd ráteszem a feldarabolt sózott, borsozott csirkemellet és megpárolom. A két tejfölbe belekeverem a tojást, fűszerezem majd ráöntöm a csirkemellre. Végén belekeverem a kifőzött tésztát, rádobom a kis kockákra vágott feta sajtot és jól összekeverem. A végén még lehet fűszerezni.

Cukkinis kagylótészta

Hozzávalók:
1 közepes cukkini
4 gerezd fokhagyma
ételízesítő, őrölt bors
olívaolaj
30 dkg kagylótészta

Elkészítés:
A tésztát a szokásos módon felteszem főni.
A cukkinit tökgyalun legyalulom.
A fokhagymát olívaolajon megforgatom, rádobom a cukkinit kis ételízesítővel, borssal és megpárolom. Erre a ragura teszem a kifőtt kagylótésztát. Átkeverem.
Tetejére lehet parmezán vagy akármilyen reszelt sajtot tenni.

Édes tészta

Hozzávalók:
25 dkg spagetti tészta, 2-3 egész tojás, 20 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, mazsola, de ez el is maradhat, 2-3 dl tej, citrom reszelt héja

Elkészítés:
A tésztát kifőzöm vízben. Közben a tojásokat elkeverem a cukorral, van. cukorral, citrom héjjal, és a tejjel, meg a mazsolával, ha kerül bele. A kifőtt tésztát egy kivajazott jénaiba öntöm, ráöntöm a tejes masszát, és zsupsz be a sütőbe. Kb. 30 perc alatt kész.

Erdész metélt

Hozzávalók:
Tetszőleges mennyiségű vaj, gomba, só, őrölt fehér bors,parmezán vagy trapista sajt, tejszín, széles metélt vagy vágott palacsinta,petrezselyem

Elkészítés:
Vajon megpároljuk a vékonyan felszeletelt gombát, sózzuk, őrölt fehér borssal és reszelt parmezán sajttal megszórjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, jól összeforraljuk, és a széles metéltre vagy vágott palacsintához keverjük.
Azonnal, forrón tálaljuk. Finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.

Fokhagymás főtt tészta

Hozzávalók:
50 dkg csőtészta, 8 gerezd fokhagyma, 15 dkg füstölt sajt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál olívaolaj, só, bors

Elkészítés:
A foghagymát megpucoljuk, összetörjük, és 2 evőkanál felforrósított olajban 3-4 perc alatt megpirítjuk ( ne égjen meg) Kivesszük, félretesszük. A maradék olajat is a felforrósítjuk, és a zsemlemorzsát világosbarnára pirítjuk benne. A tésztát a csomagon előirt módon enyhén sós, olajos vízben éppen csak puhára főzzük, lecsepegtetjük. Közben a füstölt sajtot kis kockákra vágjuk. A tésztához keverjük a fokhagymát, meghintjük őrölt borssal, rátesszük a füstölt sajt-darabokat meg a zsemlemorzsát. Ha kissé kihűlt volna, átmelegítjük és forrón tálaljuk.

Füstölt sajtos penne

Hozzávalók:
20 dkg füstölt sajt
1 csomag penne tészta
1 nagy pohár tejföl (20 %-os)
4-5 gerezd fokhagyma
kevés ételízesítő
tetejére zöldségzöldje

Elkészítés:
Egy teflon bevonatú edénybe beleteszem a tejfölt, a fokhagymát, kevés ételízesítőt, és belereszelem a füstölt sajtot. Egy-két perc alatt megolvad a sajt és egyneművé válik a szósz. Kifőzöm a tésztát, beleforgatom a szószba, majd megszórom zöldségzöldjével illetve ízlés szerint bazsalikommal (vagy ha csípősen szereti valaki, egy kis piros chili paprikával). Nagyon fontos, hogy csak frissen jó.

Füstölt sajtos sztrapacska

Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 1 db tojás,6 dkg zsír,10 dkg füstölt szalonna,20 dkg Karaván sajt,2 dl tejföl,só

Elkészítés:
A megtisztított burgonyát lereszeljük, majd liszttel, a tojással és 3 dkg zsírral galuska keménységű tésztát készítünk. Megsózzuk, majd enyhén sózott, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor a galuska a víz felszínére jött, szűrőkanállal kiszedjük és jól lecsepegtetjük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és serpenyőbe téve egy kevés zsíron kisütjük, majd a szalonnazsírt leszűrjük. A kifőzött galuskát összekeverjük a szalonnazsírral, és a fele mennyiségű lereszelt Karaván sajttal, majd a sütőbe téve jól átforrósítjuk. Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel, rászórjuk a kisütött szalonnát és a sajtot.

Gnocchi brokkolis raguval

Hozzávalók:
1 csomag kész gnocchi (vagy csinálsz)
4 dl főzőtejszín
25 dkg fagyasztott brokkoli
20 dkg konzerv kukorica
10 dkg konzerv szeletelt gomba
1 ek étkezési keményítő

3 ek margarin
A zöldségek arányai ízlés szerint módosíthatók.

Elkészítés:
A margarint felhevítjük, és fagyasztott állapotban beletesszük a brokkolit, sózzuk, fedő nélkül kb 10 percig pároljuk, így ropogós marad. Utána hozzáadjuk a lecsöpögtetett gombakonzervet,sózzuk, ha szükséges, és még 5 percig együtt pároljuk.
Közben a tejszínbe botmixerrel csomómentesre keverjük az étkezési keményítőt, sózzuk ízlés szerint, majd ráöntjük a zöldségekre.
Hozzáadjuk a kukoricát és felforraljuk, majd kisebb lángon 3-4 percig főzzük még.
Közben sós vízben kifőzzük a gnocchit.
Könnyed tejszínes tésztaételt kapunk, ropogós zöldségekkel.

Gombás-húsos tortilla

Hozzávalók:
6 db tortilla
2 fej vöröshagyma
50 dkg gomba
50 dkg pulyka- vagy csirkemell
reszelt sajt
tejföl
ételízesítő
bors, majoránna, oregánó
olaj

Elkészítés:
A hagymát megpucolod, megmosod, felszeleteled csíkokra, majd kevés olajban üvegesre párolod. Utána a pulykahúst is csíkokra szeled, majd hozzápárolod a hagymához. Ízesíted a fűszerekkel, aztán hagyod főni úgy 15 percig, majd hozzáadod a megmosott, felszeletelt gombát. Az egészet még 15 percig főzöd, majd a tűzről leveszed, és a tortillát kiterítve egyesével teszel a pulykás-gombás pörköltből. Ezután 1 evőkanál tejfölt teszel bele, majd feltekered (mint a palacsintát), és reszelt sajttal meghinted.
Végül beteszed a grill alá vagy a mikróba, és aranybarnára sütöd.

Hagymás fonatok

Hozzávalók:
400 g búzaliszt,
1 tasak élesztő,
1 teáskanál só,
150 g lágyvaj vagy margarin,
2 db tojás
100 ml tejszín

Ezenkívül:
100 g füstölt szalonna,
300 g hagyma,
150 g reszelt sajt,
1 db tojás,
Só,
bors.

Elkészítés:
A lisztben elvegyítjük az élesztőt és sót, majd hozzáadjuk a lágy vajat vagy margarint, a tojásokat és a tejszínt. Konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton jól összedolgozzuk. A tésztát letakarva pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket. A szalonnát apró kockákra vágjuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk, majd hozzátesszük az apró kockákra vágott hagymát. Enyhén megsózzuk, ízlés szerint borsot is adunk hozzá. Kevergetve puhára pároljuk.
A párolt hagymához hozzákeverjük a reszelt sajt felét, és a tölteléket hagyjuk hűlni.
A tésztát két részre osztjuk. Mindegyikből 3 mm vastag lapot nyújtunk. Az egyik lapra rákenjük a tölteléket, a másik lapot pedig a töltelékre fektetjük. Kissé rányomkodjuk és kb. 1,5 cm széles csíkokat vágunk. Két-két csíkot összecsavarunk és kivajazott, sütőpapírral letakart tepsibe tesszük. A felvert tojással megkenjük, a maradék reszelt sajttal megszórjuk és sütjük.


Hortobágyi rakott tészta

Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma
30-40 dkg darált hús
1 dl olaj
pirospaprika
1 paradicsom

2-3 dl tejföl
étkezési keményítő
50 dkg fodros nagykocka tészta

Elkészítés:
A darált húsból a szokott módon pörköltet készítünk, majd a tejföllel és az étkezési keményítővel behabarjuk. A tésztét kifőzzük, majd összekeverjük a hússal. Tűzálló tálba öntjük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben megsütjük.

Kínai zöldséges tészta

Hozzávalók:
4 főre

1/2 kg főtt spagetti
2 db sárgarépa (durván reszelve)
2 marék zöldborsó
3 db félkarikára vágott hagyma
30 dkg vágott káposzta
6 cikk zúzott fokhagyma
15 dkg gomba
2 ek méz
ízlés szerint só
kb 1 dl szójaszósz
1 ek ecet
1 dl olaj
2-3 tojásból rántotta, apróra darabolva

Elkészítés:
1.Az olajat megforrósítjuk, és a karikára vágott hagymát üvegesre dinszteljük.
2.Hozzáadjuk a káposztát, a mézet, a zöldborsót, a gombát, a sárgarépát, a rántottát és a legvégén a zúzott fokhagymát.
3.Minden zöldséggel kb. 2 percig keverjük.
4.Ezután belekeverjük a főtt spagettit, és folyamatos keverés mellett adagoljuk a szójaszószt.
5.Amikor már egyöntetű a tészta, átkeverjük az ecettel.

Krumplistészta

Hozzávalók:
2 személyre

1 fej vöröshagyma
2-3 szem krumpli
fodros kockatészta (18-20deka)
pirospaprika

bors
olaj
víz

Elkészítés:
A felaprított hagymát kevés olajon megpárolom. Pirospaprikát szórok bele, beleteszem a felkockázott krumplit. Kevés vizet öntök rá (inkább sokszor keveset, mint hogy ússzon benne), sózom, borsozom és puhára főzöm.
A kifőzött tésztát összekeverem a krumplival.

Kukoricás, sajtos, tejszínes farfalle

Hozzávalók:
egy csomag farfalle tészta
knorr tejszínes sajtszósz por
egy doboz kukorica
vaj
tej


Elkészítés:
A forrásba lévő vízbe feltesszük a farfalle tésztát, puhára főzzük, míg fő a tészta megcsináljuk a rávalót.A Knorr porból -leírás szerint- elkészítjük a tejszínes ,sajtos mártást. mikor kész, hozzákeverjük a kukoricát. Az egészet a lecsepegtetett tésztára öntjük jól elkeverjük, ízlés szerint tálaláskor reszelhetünk még sajtot rá. Díszitésként vágott petrezselymet tehetünk rá.

Lecsós-padlizsános rakott tészta

Hozzávalók:
1 nagyobb padlizsán
2 db hagyma
2 db paprika
5-6 db paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 kis doboz konzerv kukorica
25 dkg metélt tészta vagy spagetti
olívaolaj

bors
salátafűszer
sajt szeletek

Elkészítés:
1.) Forró sós vízben megfűzzük, és lecsepegtetjük a tésztát.
2.) A padlizsánt lehéjazzuk, vékony szeletekre vágjuk, és a szeleteket sós vízbe áztatjuk.
3.) A zöldségekből lecsót készítünk: A hagymát megtisztítjuk, és (olíva)olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a felkockázott paprikát, paradicsomot, és puhára pároljuk. Adhatunk hozzá egy kis vizet is, hogy még levesebb legyen. Megfűszerezzük sóval, borssal, salátafűszerrel, (én zöldség ízvarázst is használok), és alaposan megrotyogtatjuk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát, és rányomjuk a fokhagymákat. (Bár én nem így terveztem, Ká a zöldségeim közé kevert egy fél rúd felkarikázott kolbászt is.
4.) Kivajazunk egy kerek sütőformát, szeletenként belesimítjuk a padlizsánt.
5.) A forró tésztát összekeverjük a lecsóval, és a padlizsánszeletekre öntjük. Eligazgatjuk, majd a tetejére néhány szelet sajtot teszünk.
6.) Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Majonézes tészta

Hozzávalók:
30 dkg tészta,
10 dkg majonéz,
2 dl tejföl,
20 dkg zöldborsó,
2 pár virsli,
kevés cukor,
csipetnyi só,
bors,
kevés citromlé,
10 dkg trappista sajt,
4 dkg vaj.

Elkészítés:
A majonézt a tejföllel összekeverjük.
Teszünk hozzá ízlés szerint cukrot, sót, borsot és egy mokkás kanál citromlevet.
A tésztát, a zöldborsót és a virslit megfőzzük és
beletesszük a majonézzel elkevert tejfölbe.
Vajjal kikent jénai tálba helyezzük, trappista sajtot szórunk a tetejére és szép pirosra sütjük.

Mákos rakott tészta

Hozzávalók:
50 dkg Gyermelyi Gyufametélt, 5 db tojás, 25 dkg mák, 2 dl tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db citrom reszelt héja, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 4 dkg méz, 20 dkg cukor, 5 dkg vaj, só, 40 dkg alma, 5 dkg mazsola, ízlés szerint rum. A tepsi kikenéséhez kevés vaj, a szóráshoz zsemlemorzsa.

Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel jól lehűtjük és lecsepegtetjük. Beáztatjuk a mazsolát. Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját habosra keverjük a vajjal és a 15 dkg cukorral. Amikor jó habos, beletesszük a mézet, citromhéjat, fahéjat, vaníliás cukrot, pici sót, tejfölt, mákot és a rumot. Jól elkeverjük. Rászórjuk a lecsepegtetett mazsolát, és belereszeljük gorombára a megtisztított almát. A fehérjéből a maradék cukorral kemény habot verünk. Összekeverjük az almás-mákos masszát a tésztával, majd nagyon óvatosan belekeverjük a habot, hogy ne törjön.
Kivajazott, morzsázott hőálló tálba tesszük és előmelegített, 180 °C-os sütőben 40 percet sütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd szeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé cukros tejfölt, kikevert baracklekvárt, vagy vaníliás, fahéjas öntetet tetszőlegesen.

Mexikói rakott tészta

Hozzávalók:
40 dkg penne tészta
50 dkg mexikói fagyasztott zöldségkeverék
30 dkg reszeltsajt
1 dl tejföl
2 ek vaj
olívaolaj,só,bors

tálaláshoz:
2 dl tejföl

Elkészítés:
A tésztát sós vízben félpuhára kifőzzük,hideg vízzel leöblítjük és leszűrjük.
A zöldségkeveréket olívaolajon megpároljuk,majd a
tésztához keverjük a tejföllel.Sóval borssal fűszerezzük.Tűzálló tálat kivajazunk,belerakjuk a zöldséges tésztát,tetejére szórjuk a reszelt sajtot.

Milánói makaróni

Hozzávalók:
1/2 csomag szójagranulátum, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 nagyobb doboz paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 dl olaj, só, oregánó, kevés cukor vagy méz, teljes kiőrlésű lisztből készült vagy durum makaróni (esetleg spagetti), 10 dkg reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:
Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, és kifőzzük benne a tésztát a zacskón lévő utasítás szerint.
Az elkészült tésztát tálba szedjük és lazán összekeverjük az olaj felével. Amig a víz felforr, ill. a tészta fő, a mártáshoz valókat megtisztitjuk, majd az apró kockákra vágott vöröshagymát az olaj másik felén megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a zúzott fokhagymát, és sóval, oregánóval fűszerezve tovább pároljuk. Ha a vizét elfőtte, kissé lepirítjuk és hozzáadjuk a szójagranulátumot. Néhány percig együtt piritjuk, majd vízzel felengedjük és összeforraljuk a paradicsompürével. Ízesítjük sóval, oregánóval, kevés mézzel, és tálalásig melegen tartjuk. Reszelt sajttal meghintve fogyasztjuk.

Milánói spagetti

Hozzávalók:
tészta
sajt
2 répa
1/4 zeller
1/2 hagyma
4 szelet bacon szalonna
4-5 gomba
1 üveg sűrített paradicsom
1 ek olaj

Elkészítés:
Az olajon megfuttatjuk egy edényben az összevágott sonkát, ha megpirult, jöhet a hagyma. ha ez is üveges már, akkor a sajtreszelőn lereszelt répa és zellert forgatjuk meg.
A gombát megtisztítjuk és vékonyszeletekre vágjuk belerakjuk a többi mellé.
ha levet engedett már a paradicsom pürével együtt pároljuk. sózzuk borsozzuk, és friss vagy szárított fűszerekkel ízesítjük.
kifőtt tésztával és sajjatal tálaljuk.

Olasz sült tészta

Hozzávalók:
25 dkg spagetti
30 dkg olasz felvágott (egyben vedd meg)
25 dkg gomba
25 dkg sajt (fokhagymás vagy karaván az igazi)
4 tojás
2 doboz tejföl
oregano, só

Elkészítés:
Miközben fő a tészta felkockázzuk és megpirítjuk az olaszt. Szintén felkockázzuk és megpároljuk a gombát.
Egy tálban felvered a tojást, hozzákevered a tejfölt, oreganot, sót majd a pirított olaszt és párolt gombát is beleteszed és a sajt felét is ebbe a szószba kavarod.
Utána egy jénaiba öntöd a tésztát marj ráöntöd és alaposan belekevered a fenti maszatot :) A tetejére szórod a sajt másik felét és szép aranybarnára sütöd.

Olasz tonhalas tészta

Hozzávalók:
2tonhal konzerv 2konzerv apróra vágott paradicsom 1db vöröshagyma 3gerezd fokhagyma zöld és fekete olívabogyó kb.fél maroknyi apróra vágva fűszerek:oregánó,kakukkfű,bazsalikom,fehér bors bármilyen olasz száraztészta

Elkészítés:
A hagymát lepirítjuk,beleöntjük a paradicsomot,belepréseljük a fokhagymákat,beleszórjuk az olívákat,sózzuk borsozzuk,picit megcukrozzuk kb.20percig kis lángon lefedve pároljuk.Majd belekeverjük a lecsepegtetett tonhalat.Még 10percig összefőzzük.A legvégén rakjuk bele a fűszereket.Közben kifőzzük sós vízben a tésztánkat.Olajat nem rakunk a vízbe,mert így jobban felveszi a szószt!A végén reszelt parmezánnal v. bármilyennel szórjuk.

Paradicsomszószos tészta

Hozzávalók:
500g tollhegy tészta
500g Dolmio (pl.Bolognai Mediterrán zöldségekkel)
2 + 2 ek olaj

25dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A tésztát a szokásos módon sós, olajos vízben megfőzöm, közben elkészítem a szószt.
Az olajon 5 percig forralom a Dolmiot, majd botmixerrel leturmixolom. A kifőtt tésztát tányérba szedem, rá a szószt, majd a reszelt sajtot, és már ehető is.

Pasta Carbonara

Hozzávalók:
30 dkg spagetti tészta
20 dkg szeletelt bacon szalonna
3dl főzőtejszin
10 dkg parmezán sajt
3 tojás sárgája
10 dkg pannónia sajt
pici olaj

Elkészítés:
A tésztát a szokásos módon megfőzöm majd félre teszem.
A szeletelt bacon szalonnát apróra eldarabolom és a pici olajon jó pirosra megsütöm.Ha túl sok zsírt engedett akkor leöntöm róla hogy ne legyen nagyon nehéz az étel.Mikor ezzel is megvagyok hozzá öntöm a tjszínt és a parmezán sajtot.Ha össze rottyant a sűrűségtől függően esetleg még egy kis tejet önthetek hozzá.Picit félre teszem és hagyon állni 1-2 percig majd hozzá keverem a tojás sárgáját.vissza rakom a tűzre és ha felfort kavarok rajta egy kicsit majd rá öntöm a kifőtt tésztát és össze keverem ovatosan.
Reszelt pannónia sajttal tálalom.

Rakott csusza

Hozzávalók:
Csuszatészta

húsos szalonna
tejföl
juhtúró
kapor

Elkészítés:
A főtt tészta felét kizsírozott tepsibe rakjuk,meglocsoljuk tejföllel,rámorzsoljuk a túró felét,majd ezt megismételjük.
A tetejére apróra vágott húsos szalonnát teszünk,
fél óráig sütjük.
A tálalás előtt vágott kaporral megszórjuk.

Rakott tészta

Hozzávalók:
száraz tészta (bármilyen)
burgonya
darált főtt tarja, esetleg párizsi, vagy maradék
tejföl vagy tejszín
sajt

Elkészítés:
Egy közepes méretű zománcos tepsihez én fél kiló száraztésztát, (én rövid metéltet szoktam használni hozzá) és 1 kg kis kockára vágott krumplit egyszerre sós vízben megfőzök. Leszűröm. A tepsit kikenem, rá egy sor tésztás krumpli, utána jön a darált főtt tarja, ízlés szerint, én kb 40 dkg szoktam tenni, majd ismét a tésztás krumpli. Tetejére tejföl, reszelt sajt. Sütőben addig sütni, míg pirosodni kezd a teteje.

Sajtos -tejszínes spagetti

Hozzávalók:
1 csomag spagetti
2 gerezd fokhagyma
1/2 fej hagyma
1 tömlős krémsajt
1 evőkanál liszt
2,5 dl tejszín
kevés reszelt sajt

Elkészítés:
A hagymát feldaraboljuk, pici olajban sütjük, majd üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát ezzel tovább pároljuk, majd a krémsajtot, jól elkeverjük. Liszttel megszórjuk, és felöntjük tejszínnel, hagyjuk még egyet forrni. Zöldfűszerekkel, petrezselyemmel is ízesíthetjük. A spagettit sós vízben megfőzzük, majd a tésztát leszűrjük, és összekeverjük a forró szósszal. Reszelt sajttal, paradicsomszelettel, petrezselyemlevéllel díszíthetjük.

ajtos sült tészta

Hozzávalók:
1 csomag tészta
füstölt kolbász
sajt
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
babérlevél
1 gerezd fokhagyma
só,bors

Elkészítés:
Besamel mártást készítek.A vajat,a lisztet,a tejet,és a babérlevelet összeforralom.1 fokhagymát belereszelek.Só,bors izlés szerint.Majd reszelt sajtot keverek bele.Hőálló edénybe átöntöm.A kifőzött tésztát összekeverem a besamellel.Füstölt kolbászt karikázok a tetejére.Sajttal megszórom és megsütöm.

Sárkány tészta

Hozzávalók:
1 kg fejes káposzta
3 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 db chili vagy erős zöld paprika
1 dl olaj
2 evőkanál só (ízlés szerint)
1 teás kanál őrölt (színes) bors
1 teás kanál reszelt vagy őrölt gyömbér
1 teás kanál curry por
1 teás kanál Erős Pista
1 teás kanál szója szósz (nem fontos)
0,5 kg fodros kocka, vagy széles metélt tészta

Elkészítés:
Reszeljük le a káposztát, evőkanálnyi sóval szórjuk meg, keverjük össze, hagyjuk állni. A tisztított sárgarépát egy másik tálba szintén reszeljük le. A vöröshagymát tisztítás után nagyobb kockára vágjuk, a chilit vagy az erős paprikát vékonyra szeleteljük. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, amit üvegesre pirítunk, ekkor hozzáadjuk a sósléből kifacsart reszelt káposztát és a sárgarépát a paprikával együtt. Fűszerezzük durvára őrölt (színes) borssal, gyömbérrel, curry porral, Erős Pistával, szója szósszal. Keverjük el alaposan, ízleljük meg elég sós e. Ha tettünk bele szójaszószt, valószínűleg nem kell bele plusz só. Vigyázzunk, a paprika krém is sós! Közepes tűzön, gyakran kavargatva pirítsuk a fűszerekkel ízesített zöldségeket készre. Időközben tegyük fel a tészta főző vizet, forrás kezdetén egy evőkanál sót adunk hozzá és beletesszük a tésztát. Többször megkavarjuk és még majdnem roppanósra főzzük. A megfőtt tésztát szűrjük le és öblítés nélkül, forrón adjuk a pirított zöldségekhez. Kavarjuk jól össze! Azonnal fogyasztható, kellemesen csípős, kicsit keleties ízvilágú tészta ételt kapunk.

Szélesmetélt mascarpone-szósszal

Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
35 dkg száraz szélesmetélt (tagliatelle)
1/8 liter tej
1 tojás sárgája
15 dkg gomba (olajban eltett)
fehérbors
reszelt szerecsendió


Elkészítés:
A gombát lecsepegtetjük, néhány szépet félreteszünk. A mascarponét a tejjel elkeverjük, egy edényben felmelegítjük, kevés sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk a gombát és a tojássárgával behabarjuk. Nem szabad tovább főzni! Közben a tésztát kifőzzük és lecsepegtetjük. A forró tésztára a szószt ráöntjük, és a megmaradt gombával díszítjük.

Tavaszi tészta

Hozzávalók:
20 dkg sárgarépa, 20dkg karalábé, 8 dkg vaj, 4 szál újhagyma, két csokor petrezselyem, só, 1 tk. cukor, 2 dl tejföl,2 dl tejszín, 40 dkg széles metéltet, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A 20 dkg sárgarépát gyaluljuk le, mellé szintén a 20dkg karalábét. A vajban a vékony karikára vágott újhagymát, a legyalult sárgarépát és karalábét, valamint a két csokor apróra vágott petrezselymet együtt pirítsuk meg. Sózzuk meg és egy teáskanál cukorral, szórjuk meg. Amikor a zöldség karamellizálódott, és egy kicsit összeesett, öntsünk rá 2 dl tejfölt és 2 dl tejszínt. Forraljuk addig, amíg mártás sűrűségű nem lesz a párolt zöldség. Míg a zöldség készül, főzzük ki a széles metéltet. Szűrjük le, csepegtessük le, de semmiképpen se mossuk le. Keverjük a tejszínes zöldséghez. 10 dkg reszelt sajttal dúsítsuk, a már bekevert zöldséges tésztát.

Tofus lasagne

Hozzávalók:
50 dkg mirelit vegyeszöldség (amilyet szeretsz)
1 cs lasagne tészta
1 doboz füstölt tofu
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 doboz darabolt paradicsom
1 kis doboz sűrített paradicsom
2 dl tejszín
sajt tetszés szerint (füstölt és sima)
étkezési keményítő, ketchup
zöldfűszerek (olasz tipus: oregano, kakukkfű, rozmaring, borsikafű), só bors,(babérlevél)

Elkészítés:
A lasagnehez elkészítem a mártást: A hagymát apróra vágom, kis olajon megdinsztelem,, az apró kis kockákra (3-4 mm) vágott tofut, a zúzott fokhagymát beleteszem, kicsit megpirítom, majd jöhet a konzervparadicsom és a sűrített paradicsom, fűszerezem ízlés szerint, belerakom a mirelit zöldséget és felöntöm annyi vízzel hogy kicsit hígabb levet kapjak, és megfőjjön a zöldség. Én szokam bele ketchupot is nyomni. Miután megfőtt a zöldség a tejszínt elkeverem az étkezési keményítővel és kicsit besűrítem a szószt. Olajozott tepsibe rakok egy adag szószt, rá az első réteg tésztát, aztán szósz, tészta... amíg el nem fogynak a hozzávalók. Szósszal fejezem be rá reszeltsajt vegyesen. Sütőbe be lefedve sütöm kb. 30-40 percig, aztán fedő nélkül amíg a sajt elkezd megpirulni.

Túrós – hagymás galuska

Hozzávalók:
1 szál póréhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek. olaj, só, bors
2 dl tej
2 db tojás
4o dkg liszt
4o dkg tehéntúró
4 dl tejföl
8 vékony szelet húsos szalonna /bacon/
3-4 szál petrezselyem

Elkészítés:
A póré és a hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk benne a hagymát, aztán rádobjuk a pórét, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, fedő alatt mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk. A sütőt előmelegítjük.
A galuskához elkeverjük a tejben a tojásokat, ízlés szerint sót, majd a lisztet. Forrásban lévő, enyhén sós, bő vízben szaggatjuk, kifőzzük, aztán leszűrjük és azonnal a hagymás zsiradékba forgatjuk. Összedolgozzuk a túrót és a tejfölt, lazán a galuskához keverjük, és az egészet csinos sütőedénybe terítjük. A tetejére kócosítjuk a szalonnaszeleteket, és addig sütjük, amíg a szalonna a tetején ropogós nem lesz. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel és tálaljuk. Az asztalra tehetünk még tejfölt. Előre is elkészíthető hűtőben tároljuk, de a sütésnél az edényre ez esetben figyelemmel kell lenni. (jénai együtt melegszik a sütővel, vagy a porcelán, cserépedény)







 
Website templatesBusiness directory UKYellow pages USWebsite design companyWeb design directoryWeb design directory AustraliaWeb design directory CanadaFree sports web templates