zöldséges ételek




Angolzeller csőben

Hozzávalók:
 2 angol zeller
10 dkg vaj
10 dkg liszt
5 dl tej
15 dkg Edami sajt
1 liter zöldségleves
só, őrölt bors
a forma kikenéséhez 2 evőkanál olaj

Elkészítés:
Az angol zeller végeit vékonyan vágjuk le, szedjük száraira, és jól mossuk meg. A zöldséglevesben főzzük roppanósra, szedjük ki, csepegessük le, és a kiolajozott tepsiben terítsük el. A sajtos gratin mártáshoz az olvasztott vajban futtassuk meg a lisztet, úgy hogy fehér maradjon, majd a tejet fokozatosan hozzáöntve főzzük krémesre. Ha túl sűrű a mártás, a zeller főzőlevéből adjunk hozzá, hogy krémes állaga legyen. Szórjuk bele a reszelt sajt felét, sózzuk, borsozzuk meg, majd öntsük a tepsibe rakott zellerszárakra. Szórjuk rá a maradék sajtot, 200 °C-os sütőben süssük pirosra, és forrón kínáljuk.

Aszpikos hidegtál

Hozzávalók:
4 db főtt tojás
1 db (piros) kaliforniai paprika
1 db alma
1 kisebb fej lila hagyma
1 db csemege uborka
3 dl víz
1 zacskó étkezési zselatin
1 leveskocka
1 kis tubus majonéz

Elkészítés:
Egy őzgerinc formát hideg vízzel kiöblítünk, kibéleljük folpackkal. A zöldségeket apró kockákra vágjuk. A vizet a leveskockával felforraljuk, a tűzről levéve hozzákeverjük a zselatint, ha langyosra hűlt, hozzákeverjük a tubus majonézet. Belekeverjük a zöldségeket, a formába öntjük az egészet, majd a folpack lelógó részivel betakarjuk. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük. Utána szeletelhetjük.

Barcelonai zöldségtál

Hozzávalók:
25 dkg sárgarépa,
25 dkg spárga,
25 dkg zöldborsó,
25 dkg gomba,
25 dkg karfiol,
25 dkg zöldbab (minden zöldség súlya tisztítva értendõ),
3 gerezd fokhagyma,
5 evõkanál olaj,
1 evõkanál paradicsompüré,
só (ízlés szerint),
1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 dl száraz fehérbor,
2 tojás.

Elkészítés:
A zöldségeket külön-külön kevés, enyhén sós vízben megpároljuk. (Ha mirelit zöldségeket használunk, akkor csak néhány percig kell fõznünk a zöldségfélét.) Nagy, lapos serpenyõben felforrósítjuk az olajat, rátesszük a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd megfuttatjuk rajta, ezután a paradicsompürével is pirítjuk. Sorban hozzáadjuk a megpárolt, jól lecsurgatott zöldségeket. Felöntjük a borral és meghintjük a borssal. Erõs lángon elpárologtatjuk a felesleges folyadékot, közben néhányszor megkeverjük. Ha szükséges, sóval, borssal utánaízesítjük, és az egészet beleöntjük egy tûzálló edénybe. A tetejére szórjuk a közben keményre fõzött, és apró kockákra vágott tojást is, majd átforrósítva tesszük az asztalra.

Borsós egytál

Hozzávalók:
1 kg zöldborsó
1 konzerv kukorica
30 dkg zöldbab
2 paradicsom
1 leveskocka
1 fej vöröshagyma
olaj

bors

Elkészítés:
A megtisztított zöldbabot feldaraboljuk és sós vízben előfőzzük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a kifejtett zöldborsót. Bármilyen leveskockával ízesített vízzel felengedve 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, a lehéjazott, feldarabolt paradicsomot és puhára pároljuk. Végül leve nélkül beleöntjük a kukoricát. Frissen vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Brokkoli sajtburokban

Hozzávalók:
60 dkg mirelit vagy friss brokkoli
10 dkg reszelt sajt
4 tojás
4 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál finomliszt
3 dl tej
2 dl tejföl
1 evőkanál ételízesítő vagy 2 húsleveskocka, ízlés szerint fehér bors
1 teáskanál currypor
A tepsi kikenéséhez vaj és zsemlemorzsa

Elkészítés:
Néhány percig előfőzzük a darabokra vágott brokkolit. Ha mirelit, akkor hagyjuk felolvadni, ezután vágjuk kisebb darabjaira vagy szedjük rózsáira.
A vajat egészen kis lángon habzásig kevergetjük, majd rászórjuk a lisztet, és azonnal ráöntjük a meleg tejet. Folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg az edény falától a mártás majdnem elválik. Ezt követően lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a reszelt sajtot meg a tejfölt is.
A tojásokat felverjük jó habosra, hozzáadjuk forró, sajtos mártáshoz, fűszerezzük és jól összekeverjük.
Belerakjuk a lecsöpögtetett brokkolidarabokat és az egészet beleöntjük a kikent tepsibe.
Közepes lángon hozzávetőleg 30 percig sütjük.

Burgonyaomlett

Hozzávalók:
40 dkg burgonya,
10 dkg húsos,
füstölt szalonna,
8 tojás,
1 fej hagyma,
1 dl tej,
1 evőkanál liszt,
1 csokor metélőhagyma,


Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük. Meghámozzuk, 3 mm vastagon felszeleteljük. A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk, zsírján üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a burgonyakarikákat és mindkét oldalon megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A tojásokat felverjük, összekeverjük a liszttel és a tejjel. Sózzuk, majd a hagymás burgonyára öntjük. Keverés nélkül, kis lángon addig sütjük, amíga tojás megszilárdul. Frissen vágott metélőhagymával meghintve kínáljuk.

Céklatokány

Hozzávalók:
nyers cékla
vöröshagyma
olaj
só bors
őrölt kömény
tejföl
esetes torma

Elkészítés:
A céklát meghámoztam, s kb. 1 cm-es kockákra vágtam. A vöröshagymát összeaprítottam, kevés olajon, sóval kicsit megdinszteltem, majd hozzáadtam a céklakockákat. Kevés vizet öntöttem rá, és fedő alatt pároltam. Őrölt borssal, őrölt köménnyel ízesítettem, s időről időre pótoltam a kis vizet, addig, amíg a cékla is megpárolódott. Tejfölt kevertem hozzá, majd amikor levettem a tűzről még esetes tormával ízesítettem.

Csicseriborsó fasírt

Hozzávalók:
40 dkg csicseriborsó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 mokkáskanál őrölt koriander
2 mokkáskanál őrölt kömény
1 teáskanál sütőpor
olaj
petrezselyem

Elkészítés:
A cs.borsót átválogatjuk- megmossuk, majd egy éjszakát áztatjuk.
Másnap: leszűrjük, turmixgépben finomra őröljük.
Hozzáadjuk a vöröshagymát + fokhagymát + petrezselymet + köményt + sütőport + 1 evőkanál vizet.
Tovább kell turmixolni (kb 10 másodperc), amíg durva masszát nem kapunk.
Lefedve 30 percig pihentetjük, majd gömböket formálunk és (olajban) kisütjük.

Cukkini - csónakok

Hozzávalók:
15 dkg jó szikkadt zsemle
1/2 dl tej
1 tojás
1/2 csomag petrezselyem
1 hagyma
5 dkg húsos szalonna vagy sonka
só, bors
4 cukkini (kb.20 dekásak)
10 dkg feta sajt

Elkészítés:
Vágja le a zsemle héját, majd kockázza fel a belsejét. Verje fel a tejet a tojással, s öntse a zsemlekockákra. Vágja finomra a petrezselymet és a hagymát, kockázza fel a szalonnát. Forrósítsa fel az olajat, dobja rá a hagymát és a szalonnát; fonnyassza kb. 2 percig. Sózza, borsozza. Majd keverje össze a petrezselyemmel, a zsemlével és a felkockázott feta sajttal. Mossa meg a cukkinit, hosszában vágja ketté, vájja ki a magját s enyhén sózza meg. Végül kanalazza bele a tölteléket.
Melegítse elő a sütőt 200 fokra és süsse a cukkinikat kb. 25 percig.

Cukkini fasírt

Hozzávalók:
2 db cukkini
1 tojás
zsemlemorzsa
fűszerek

Elkészítés:
Almareszelőn lereszelni a megtisztított cukkinit besózni állni hagyni ne túl sok sóval, kicsavarni és beletenni 1 tojást borsot delikátot és egy cikk fokhagymát, hozzáadni zsemlemorzsát amit aztán állni hagyunk hogy kicsit szívjí meg magát, aztán még annyit adni hozzá hogy formálható legyen gombócokat csinálni és olajna kisütni.

Dinnyés golyók

Hozzávalók:
sárgadinnye
görögdinnye
csokiszirup
tejszínhab

Elkészítés:
A dinnyékből kis gombócokat szedünk, akár egy kanál segítségével, amiket a már üres sárgadinnye héjába rakosgatunk, és csoki öntettel, tejszínhabbal tálalunk.

Diós burgonyafasírt

Hozzávalók:
1 kg burgonya,
14 evőkanál darált dió,
só,
bors,
petrezselyemzöld,
3 db tojás.

Elkészítés:
A meghámozott burgonyát lereszeljük (nagylyukú reszelőn), majd kinyomkodjuk a levét.
Hozzáadjuk a darált diót, a tojást, a petrezselyemzöldet, a sót és a borsot ízlés szerint, majd jól összekeverjük.
Vagy egyben sütjük ki tepsiben, vagy pogácsa formában, egyenként.

Erdei gombás hagymás tokány

Hozzávalók:
35 dkg. vegyes erdei gomba
3 evőkanál olaj,
2 nagy fej vöröshagyma,
1 evőkanál ételízesitő,
1 kiskanál édes-nemes csemege paprika,
só,
őrölt fekete bors,

Elkészítés:
Forró olajon az apróra vágott vöröshagymát gyakori kevergetéssel szalmasárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk az előkészített és szeletelt gombát és jól összeforgatva, ételízesitővel megszórva pároljuk mindaddig, amíg levet enged. Ekkor megszórjuk a paprikával, izlés szerint sóval és őrölt fekete borssal, majd átkevergetés ütán lassú tűzün készre főzzük fedő alatt. Galuskával, puliszkával, vagy főtt burgonyával tálalhatjuk.

Fokhagymás csőben sült brokkoli

Hozzávalók:
1 fej brokkoli
fél ráma
5 púpozott ek liszt
kb fél liter tej
sajt ízlés szerint( de minél több annál jobb)
3 gerezd fokhagyma
delikát bors
+ vaj a jénai kikenéséhez

Elkészítés:
a brokkolit rózsáira kell szedni és delikátos vízben megfőzni
a vajból liszből tejből besamelt kell csinálni de ne legyen túl sűrű mert ha kész még megy bele a sajt is!!
bele kell reszelni a sajtot, a fokhagymát összezúzva a fűszerekkel belekeverni
egy jénait kivajazni bele a brokkoli rá a besameles öntet sajtot reszelni rá és pirosra sütni!! isteni finom.

Fokhagymás-gombás karfiol

Hozzávalók:
4 személyre
1 karfiolfej (kb. 50 dkg), 10 dkg gomba, kb. 20 dkg finomliszt, 1 tojás, 1 és 1/2 dl tej, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 gerezd fokhagyma, 3 dkg margarin, só ízlés szerint, 1-1 mokkáskanál currypor és törött bors, sütõzsiradék a sütéshez.

Elkészítés:
A karfiolt megtisztítom és egyforma rózsáira szedem. Langyos vízbe teszem és néhány percig áztatom, ezután lecsöpögtetem. A tojást habosra verem, és összekeverem a tejjel meg az olvasztott fõzõmargrinnal. Beleszórom az összes fûszert, valamint a finomra vágott petrezselyemzöldet és a zúzott fokhagymát. Hozzáadom a megtisztított és felaprított gombát, ezután annyi liszttel keverem össze, hogy tejföl sûrûségû massza legyen belõle. Sütõedénybe sütõzsiradékot töltök és felforrósítom.
A karfiolrózsákat elõször lisztbe mártom, majd a tésztában meghempergetem, és azonnal közepesen forró sütõzsiradékba teszem. Befedem. Ha az alsó fele már szép sárgásbarnára sült, megfordítom, de már fedõ nélkül sütöm tovább. Papírtörülközõn leszikkasztom, és fokhagymás tartármártással tálalom.

Francia zöldségtál

Hozzávalók:
2nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1/2kg paradicsom
30dkgparadicsom paprika
1/2kg padlizsá1
1/2kg cukkini
1dl olivaolaj
citrom,só,őrőltbors
csipet cukor
1-1ág tárkony,oregáno,bazsalikom,kakukkfű
2dl száraz fehérbor
1ek.finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:
A paprikát falatnyi kockára vágjuk.A padlizsánt és cukkinit mosás után szárazra töröljük,héjastul feldaraboljuk,és citromlével meglocsoljuk. A meghámozott paradicsomokat negyedekre vágjuk.
A hagymákat felkarikázzuk. Az olajat felforrosítjuk majd,beledobjuk a hagymát,de mielőtt megpirulna,
hozzáadjuk a zöldségeket,és néhány percig ovtosan kevergetve piritjuk.Sóval,borssal,csipet cukorral,
zöldfüszerekkel ízesítjük,majd felöntjük borral,és
laasan bő fél órán keresztül pároljuk. Időnknt megkevergetjük, le ne föjön,mert a fözés végére nem sok lé marad alatta.

Fűszeres krumplitál

Hozzávalók:
30dkg répa
30dkg burgonya
1fej hagyma
5dkh zöldborsó
bazsalikom ízlés szerint
petrezselyem ízlés szerint
sajtkrém 1evőkanál
5dkg füstölt sonka
kicsit kevesebb mint fél l húslé

Elkészítés:
Pucoljon meg 30-30dkg répát és krumlit. Futtason meg ekvés olajon 1 kisebb fej kockára vágott hagymát. Dobja rá a zöldségeket kicsit párolja majd öntse fel 2dl húslével. Forralja fel,és kis lángon főzze úgy 15 percet. Közben mosson meg 5dkg zsenge héjas zöldborsót adja a leveshez. Keverjen el evőkanál natúr sajtkrémet 2evőkanálnyi vágott petrezselyemmel és bazsalikommal tegye a levesbe.Vágjon csíkokra 5dkg sovány füstölt sonkát és azzal tálalja.

Grillezett zöldségek

Hozzávalók:
nagy padlizsán
2 nagyobb cukkini
2 sárga színű paprika
2 koktélparadicsom
2 endivia saláta
8 zöld spárga
1 kis fej radicchio saláta
2 fej vöröshagyma
30 dkg tofu
2 dl tejföl
1 csomag zsázsa
2 dkg kapribogyó
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem
szójaszósz
olívaolaj


Elkészítés:
A padlizsánt felszeleteljük, besózzuk, és szűrőbe tesszük, hogy jól lecsöpögjön. A paprikákat félbevágjuk, a cukkiniket hosszában vékonyan felszeleteljük. A paradicsomokat, az endíviákat és a hagymákat félbevágjuk, a radicchiót négy részre osztjuk, a megtisztított spárgát 10 percig sós vízben főzzük, majd feldaraboljuk. A zöldségeket egymás után forró grillrácsra tesszük: előbb a padlizsánt, a paprikát és a cukkinit, majd a spárgát, az endíviát, a radicchiót és a hagymát, végül a paradicsomot sütjük. A tofut kockákra vágjuk, és 3 percig grillezzük. Az összes hozzávalót megsózzuk, levesszük a tűzről, összekeverjük 2 evőkanál olívaolajjal meg 1 evőkanál szójaszósszal, és melegen tartjuk. Közben serpenyőben 2 evőkanál olajat forrósítunk, megpirítjuk benne a fokhagymát, majd összezúzzuk. Hozzáadjuk az elmorzsolt kapribogyót, 1 evőkanál finomra vágott petrezselymet és zsázsát. Amikor kihűlt, tejföllel összekeverjük. Nagy tálba halmozzuk a grillezett zöldségeket, és tálkában mellé kínáljuk a mártást.

Hagymatokány

Hozzávalók:
3-4 fej vöröshagyma,
5 dkg. zsír,
só,
1 evőkanál fűszerpaprika,
csipetnyi őrölt feketebors.

Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztitjuk és vékony szeletekre felkarikázzuk. A forró zsiron megdinszteljük kevés vizet aláöntve.Sózzuk, borsozzuk s végül a tűzről levéve fűszerpaprikával is megszórjuk.Friss kenyérrel kínáljuk

Gomba pasteda

Hozzávalók:
50 gr vaj,
2 hagyma aprora,
2 ek gombalevespor,
1,5 pohar(2 dl-es p.)tejszin,
750 gr gomba nagyra vagva,
4 felvert tojas,
250 gr turo,
so, bors,
a forma merete 17x24

Elkészítés:
elomelegitjuk a sutot kozepes melegre,a vajban megdinszteljuk a hagymat ,hozzaadjuk a gombat es nem tul puhara paroljuk, felre tesszuk hulni.A tojasba belekeverjuk a levesport(ez olyan ami egy kicsit surit,szerintem lehet helyettesiteni kemenyitovel vagy liszttel),belekeverjuk a gombat es kikent tepsiben 45 percig sutjuk.

Gombaragu

Hozzávalók:
80 dkg vegyes erdei gomba,
10 dkg vöröshagyma,
8 dkg vaj,
4 cikk fokhagyma,
1 csómó petrezselyemzöld,
1 dl száraz fehér bor,
2 dl tejszín,
1 teáskanál liszt,
2 dl tej,
só,őröltbors,
2 csomag gyorsrizs.

Elkészítés:
A gombák száráról levágjuk az alsó földes végét.
Bő vízben megmossuk.
Kockákra,illetve cikkekre szeleteljük fel.
Vajban finomra vágott vöröshagymát pirítunk,majd rátesszük a gombát.
Sózzuk és gyakran kevergetve addig pároljuk,amíg a gombából kioldódott nedvek el nem párolognak.
Ekkor hintünk rá kevés lisztet,adunk hozzá apróra zúzott fokhagymát,vágott petrezselymet és felengedjük fehérborral,tejszínnel és annyi tejjel,hogy alaposan kiforralva,mártás sűrűségűvé váljon.
Sóval,borssal kellően ízesítve,előfőzőtt rizzsel tálaljuk.

Juhtúrós gomba

Hozzávalók:
8-10 nagyobb fej gomba
10 dkg juhtúró
6-7 dkg tehéntúró
1 foghagyma
kapor
tejföl 10dkg sajt

Elkészítés:
A gombát megtisztítom és a szárát kivágom, amennyire lehet. Pár percre forró vízben blansírozom. Lecsepegtetem és a túrós keverékkel megtöltöm és egy tűzálló tálba teszem. Tetejét megszórom sajttal és addig sütöm, amíg piros nem lesz a teteje.
Jó étvágyat.

Karfiol fehér mártásban

Hozzávalók:
20dkg burgonya
80dkg karfiol
1,5 tk.vegeta
1 ek.apróra vágott petrezselyem
Mártáshoz:
2dl karfiolfőzőlé
1db zselatinlap
2ek. aludttej
1/4 tk. őrölt szerecsendió

Elkészítés:
A megtisztított, kockára vágott burgonyát megfőzzük egy fél tk.vegetával ízesített vízben.A rózsáira szedett karfiol főzővizéhez hozzáadjuk maradék vegetát.Ügyeljünk rá nehogy szét főzzük a karfiolt.A főzőlét besürítjük a zseletin lappal.Óvatosan elkeverjük benne az aludttejet, megszórjuk a szerecsendióval, de már nem főzzük tovább.Egy tálon elrendezzük a karfiolt és a burgonyát, a karfiolra ráöntjük a mártást, és petrezselyemmel díszitjük.

Karfiol sajttal

Hozzávalók:
1,5 kg. karfiol, 2 dl. tejföl, 15 dkg. reszelt füstölt sajt, 5 dkg. vaj ( margarin), só, 1 evőkanálnyi ételízesítő, csipetnyi őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld. Zsemlemorzsa szükség szerint.

Elkészítés:
A rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben megfőzzük, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Az edény alján elrendezzük a karfiol rózsákat, megszórjuk ételízesítővel, zsemlemorzsával,az apróra vágott petrezselyem levél felével, a felkevert tejföl nagyobb részével, majd megszórjuk reszelt sajttal és a végén ezt is meglocsoljuk tejföllel. Előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyem levéllel megszórva, friss kenyérrel kínáljuk. Köretnek is kiváló.

Krumpli fasírt

Hozzávalók:
Négy személyre kb 1- 1,5 kg krumpli
1 tojás
zsemlemorzsa
1-2 gerezd fokhagyma

bors
örölt paprika
örölt vagy egész kömény (ízlés szerint)

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk. Tésztareszelő nagyobbik részén lereszeljük. Sózzuk (bátran). Két-három perc múlva mikor egy kis levet eresztett hozzá ütünk 1 tojást, az összetört vagy apróra vágott fokhagymát, borsot, köményt, annyi zsemlemorzsát amit felvesz, és az örölt paprikát. Forró zsiradékban sütjük. Szalvétára szedjük.

Olasz pirított zöldségek

Hozzávalók:
2 szál fehérrépa
2 nagy sárgarépa
1 nagy nyáritök
2 cukkíni
1 piros húsú paprika
1 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma pépesítve
2 teáskanál olasz fűszerkeverék
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt bors

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A paprikát vágd kb. 3x2 centis darabokra, a répákat, a nyáritököt és a cukkínit ferdén 5 centis szeletekre. Tedd a zöldségeket egy nagy tálba, locsold meg az olajjal, morzsold rá a fokhagymát, szórd meg a fűszerekkel, majd forgasd jól össze, hogy mindenhol bevonja a szeleteket. Terítsd ki a zöldségeket a tepsiben egy rétegben, és süsd 40-45 percig, vagy amíg félpuhára sül és megpirul. 20 perc után keverd meg.

Padlizsán tojással

Hozzávalók:
25 dkg padlizsán, 5 dkg vöröshagyma, 1 ek étolaj, 3 db tojás, 10 dkg karfiol, só, ételízesítő

Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát olajon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott padlizsánt. Sózzuk, ízesítjük, egy deci vízzel felöntve pároljuk, majd zsírjára sütjük. A tojásokat felverjük, sózzuk és krémesre keverjük a padlizsánnal, amit előtte kihűtöttünk. Teflon serpenyőben lepényeket sütünk belőle. Ketchuppal vékonyan megkenve finom.

Padlizsános sültrizs

Hozzávalók:
víz
őrölt szerencsendió

100 g sovány sajtkrém
2 evőkanál darált dió
3 púpozott evőkanál előáztatott barnarizs
2 mokkáskanál olaj
30 dkg padlizsán

Elkészítés:
Az első teendőd, hogy előmelegíted a sütőt.
3 dl vízben 3 púpozott evőkanál (15 percre) előáztatott és lecsepegtetett barnarizst főzz meg, aztán keverd el a darált dióval és a sovány sajtkrémmel.
Ízlés szerint fűszerezd sóval és őrölt szerecsendióval.
Közben a padlizsánt héjastul hosszában szeleteld fel, picit sózd meg és 1 mokkáskanál forró olajon a szeletek mindkét oldalát hirtelen pirítsd meg.
Utána a padlizsánszeleteket pici olajjal kikent hőálló tálba helyezd el, majd simítsd rá a rizses keveréket.
A tetejüket a tejfölben elkevert tojással kend meg, és 20 perc alatt süsd készre őket.
Frissen, forrón fogyaszd!

Paradicsomos-gombás burgonya

Hozzávalók:
60 dkg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd foghagyma, 1 csokor rozmaring, 40 dkg paradicsom, 2 kanál Oliva olaj, 0,5 dl víz, 40 dkg burgonya, só, bors, ételízesítő.

Elkészítés:
A gombát a burgonyát megtisztítjuk és felkockázzuk.
A vöröshagymát és a foghagymát is feldaraboljuk, a rozmaringot megmossuk és felaprítjuk.
A paradicsomot is felkockázzuk.
Egy serpenyőben az Oliva olajat felhevítjük, majd a gombát megpirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, a foghagymát, a rozmaringot, a burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és egy rövid ideig együtt pirítjuk.
Alá öntünk egy fél liter vizet, lefedjük és megpároljuk.
A végén, ha a víz már elfőtt újra egy kicsit átpirítjuk, és ha szükséges még ízesítjük.
Akár önmagában vagy sült húsok mellé is nagyon finom köret.

Patiszongulyás

Hozzávalók:
2 kisebb patiszon,
3 zöldpaprika,
2 vöröshagyma
4 paradicsom,
40 g olaj,
20 g simaliszt,
ecet, só, cukor.

Elkészítés:
A patiszont megtisztítjuk, a magházat kivájjuk és kis kockákra daraboljuk. A paprikát csíkokra vágjuk,a paradicsomot cikkekre. A felaprított hagymát megdinszteljük az olajon, majd ezt követően hozzáadjuk a zöldségeket és megdinszteljük. Mikor a zöldség puha besűrítjük a liszttel, felöntjük vízzel és még főzzük.A végén ecettel, cukorral és sóval ízesítjük.

Rakott brokkoli

Hozzávalók:
Brokkoli
tejfol
fott tojás
tengeri só
A saláta:
paradicsom,
paprika,
fél hagyma
tengeri só
oliva olaj

Elkészítés:
A brokkolit megpárolom, épp annyira hogy félig megpuhuljon, a nagyobb darabogat ketté vágom. Kétfelé osztom és az eggyik adaggal kirakom a jénai tál alját. Nem kell allá semmi zsiradék. A fott tojást rászeletelem a brokkolira. Egy tejfolbe keverek kis tengeri sót, mert a brokkolit nem sózom, és leontom vele. Ez lesz az elso réteg. Aztán amilyen magas az edény folytatom. Brokkoli, fott tojás, tejfol, a lényeg, hogy a befejezés tejfol legyen. Aztán sutobe teszem és kb. 120 fokon készre sutom. Én salival tálalom, de aki nem diétázik eheti bármilyen korettel.

Rakott gomba

Hozzávalók:
40 dkg gomba
20 dkg rizs
2 db tojás
10 dkg reszelt sajt
2 dl energiaszegény tejföl
csipet só, bors, apróra vágott zellerzöld, pici pirospaprika, 1 ek. olaj.

Elkészítés:
Elkészítése: a gombát megtisztítom, vékony szeletekre vágom, és a hagymán a fűszerekkel együtt megpárolom. A rizst teflonedényben egy csipet vegetával előfőzöm. Tűzálló - vagy nagyobb teflon tepsibe rakok egy sor rizst, gazdagon megrakom a gombával, és a tetejére terítem a megmaradt rizst. A tejfölt elkeverem a tojásokkal, ráöntöm a rizsre és egyenletesen elsimítom. Megszórom a reszelt sajttal, és közepes lángon átforrósítom. Akkor kész, ha a sajt kissé olvadni kezd. Gyorsan elkészül, ezért ha tehetjük, csak frissen készítsük.

Rakott kelbimbó

Hozzávalók:
1 kg kelbimbo (mirelitbol 2 csomag)
2-3 szelet karaj személyenként
3 dkg vaj
kolozsvári szalonna
15 dkg gomba
1 kis fej voroshagyma
2-3paradicsom
so, bors
Mártáshoz: 1,5 dl tejfol, 2 tojas, 1 mk. liszt, 5 dkg reszelt sajt,
csip. so

Elkészítés:
A kelbimbot puhara fozzuk. A kiolvasztott szalonnan hagymat parolunk,
hozzaadjuk a gombat,fuszerezzuk, megpuhitjuk.
A karajt olajban hirtelen kisutjuk, majd laskara vagjuk, osszekeverjuk a
gombas raguval, amihez meg a paradicsom jon hozza.
A kelbimbot vajazott tepsibe tesszuk, retegezzuk a raguval, leontjuk a
martassal. Sutoben atsutjuk.

Rizses rakott zöldség

Hozzávalók:
25 dkg rizs,
40 dkg sárgarépa,
1 fej zsenge karalábé,
4 dl tejföl,
2 tojás,
5 dkg reszelt sajt,
4 evokanál olaj,
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint só és törött bors.

Elkészítés:
Pirítsd üvegesre a leöblített rizst, majd öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel, add hozzá a felkockázott hagymát.
Fűszerezd meg, és fedő alatt, kis lángon addig párold, amíg az összes levet magába nem szívja. Közben a sárgarépát és a karalábét tisztítsd meg, és kockázd fel.
Egy kis tepsit kenj ki olajjal.
A tojásokat a tejföllel és egy evőkanál olajjal verd fel, és kevés sóval, borssal meg a zúzott fokhagymával ízesítsd.
Egy réteg rizst teríts a tepsibe, szórj rá kevés sárgarépakockát, majd locsold le a tojásos tejföllel.
Erre ismét rizs kerül, amit a karalábékockákkal hintesz meg.
Ezt újabb rizsréteg és tojásos tejföl követi.
A rétegezést addig folytasd, amíg csak tart a hozzávalókból.
A tetejére tojásos tejfölnek és a reszelt sajtnak kell kerülnie.
A tepsit alufóliával fedd be, és előmelegített, forró sütőbe süsd 25 percig.

Sajttal töltött vöröshagyma golyó panírban

Hozzávalók:
1 fej vörös hagyma
10 dkg sajt egészben

Elkészítés:
Egy vöröshagymát megpucolunk, és egy kés segitségével kivájuk a közepét, ezek után vágunk egy 2 dk g sajtcsikot amit belehelyezünk.majd kicsit megsozzuk és bepanirozzuk.

Sajtos-almás kukorica fasírt

Hozzávalók:
400 gr sos vizben fott kukorica
1 reszelt alma
50 gr reszelt sajt
2 tojas
2 evokanal liszt
2 evokanal zsemlemorzsa
so,feherbors

szosz:
4 kiskanal majonez
1 kiskanal ketsup
3 gerezd fokhagyma(osszenyomva)
2 kiskanal citromle

Elkészítés:
Tojast a liszttel es a zsemlemorzsaval(sot borsot bele lehet tenni) osszekeverem, hozzateszem az almat,sajtot vegul a kukoricat.Forro olajba evokanallal halmokat teszek es mindket oldalon megsutom (ovatosan lapattal megforditom)
a szoszhoz valokat osszekeverem,rizzsel kivalo ebed.

Sajtos rózsák

Hozzávalók:
1 fej karfiol
tej
8 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
Az apró rózsákra szétszedett karfiolt megfőzzük megfelelő mennyiségű sós tejben. Mikor eléggé megpuhult, kiszedjük a tejből és tálra rakjuk. A tejben viszont 5 deka reszelt sajtot olvasztunk fel és forrón ráöntjük a karfiolra. Tetejére 2-3 deka reszelt sajtot szórunk és a sütőben 5-6 percig sütjük.

Spenótos tojás

Hozzávalók:
1/2 kg spenót(mirelit),
8 db tojás,
10 dkg vaj,
só,
feketebors (őrölt),
20 dkg reszelt sajt.

Elkészítés:
Felengedem a parajt és lecsurgatom a levét.
Összekeverem sóval, borssal és 8 dkg olvasztott vajjal.
Beterítem a tűzálló tálba.
Ráütöm a tojásokat egyenként a spenótra.
Megszórom a tetejét reszelt sajttal és elmorzsolom rajta a maradék vajat.
Megsütöm közép meleg sütőben addig, ameddig a tojások fehérje összeáll, de a sárgája még lágy maradjon.
Előételként azonnal tálalom.

Sült gomba tojással


4 tojás,
4 nagy sampinyon,
60 g vaj,
2 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál zsemlemorzsa,
1 evőkanál reszelt parmezán,
8 evőkanál paradicsomszósz

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 210 fokra (7-es fokozat). Egy kivajazott tűzálló tálba tegyük a gombafejeket, locsoljuk meg olívaolajjal. 4 kis sütőformát vajazzunk ki, szórjuk be a parmezánnal elkevert zsemlemorzsával. Egy tűzálló tálban forraljunk a sütőben 2,5 cm vizet, minden formába üssünk egy tojást és tegyük a vízfürdőbe 12-15 percre. Süssük meg a gombát is. Ha kész, itassuk le, tegyük tálra. Óvatosan szedjük ki a tojásokat a formából, tegyünk minden gombafejre egyet. Sózzuk és borsozzuk. Öntsük le a forró paradicsomszósszal.

Svéd sült burgonya

Hozzávalók:
10 darab burgonya, 10 dkg sajt, 3 evőkanál tejföl, 2 dl tejszín, só, bors, zsiradék

Elkészítés:
A burgonyákat megfőzzük, majd meghámozzuk, és bevagdossuk. Kizsírozott tálba tesszük, és 20 percig 180 fokon elősütjük. Elkészítjük az öntetet hozzá. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel és ízlés szerint sóval, borssal megszórjuk. Ezt az öntetet ráöntjük az elősütött burgonyákra, majd ráreszeljük a sajtot, és visszatesszük a sütőbe még 40 percre, hogy aranybarnára süljön a svéd burgonyánk.
Tálalni lehet vegyes salátával, de húsok mellé köretként is.

Tejfölös zöldség

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1/2 kaliforniai paprika
1 kis zacskó mirelit brokkoli
1 kicsi konzerv kukorica
2 evőkanál olaj
pirospaprika, bors, majoránna, Vegeta
1 pohár tejföl vagy sűrű joghurt
1 evőkanál liszt

Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát dinszteld egy kis olajon a karikára vágott sárgarépával és a kis kockára vágott kaliforniai paprikával együtt. Tedd bele az apróra vágott fokhagymát, szórd meg egy kiskanál pirospaprikával, és keverd bele a mirelit brokkolit. Öntsd fel egy kis vízzel és fűszerezd. Mikor félig megfőtt, habard be a tejfölben vagy joghurtban elkevert liszttel, és tedd hozzá a levétől lecsepegtetett konzerv kukoricát is. Főzd készre (főzelékszerű lesz).

Tepsis karfiol

Hozzávalók:
kb. 80 dkg karfiol (tisztán mérve),
2 tojás,
2-2 dl tejföl és tej,
10 dkg reszelt füstölt sajt,
5 dkg vaj vagy margarin,
2 evőkanál liszt,
1 csokor zöldhagyma szárával együtt,
1 csokor petrezselyemzöld,
1-1 teáskanál piros fűszerpaprika és só,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
késhegynyi őrölt borókabogyó.

Elkészítés:
A karfiolt gondosan megtisztítom és kis rózsáira szedem.
A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd a melegített tejjel felöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm.
Ezután belekeverem a pirospaprikát és az összes fűszert, valamint a megtisztított, nagyon vékony karikákra vágott zöldhagymát zöldjével együtt, valamint a reszelt sajtot.
Hagyom langyosra hűlni, végül simára keverem a nyers tojásokkal.
A nyers karfiolrózsákat lapos tűzálló tálba vagy tepsibe terítem, és a sajtos-tojásos keveréket úgy öntöm rá, hogy az lehetőleg elfedje az összes karfiolt. Az edényt beborítom alufóliával, a karfiolt az előmelegített forró sütőben harminc percig párolom, végül a fedelét levéve, pirosra pirítom.
Kockákra vágva tálalom.

Tökfasirozott

Hozzávalók:
50 dkg tök/vagy cukkini, patisszon/
20-30 dkg túró
3 4 db vöröshagyma
kis petrezselyem
kapor
2 tojás
liszt
só, bors

Elkészítés:
A tököt legyaluljuk, a túróval, a finomra reszelt hagymával, kis petrezselyemmel, kaporral, 2 tojással, sóval, borssal és liszttel összedolgozzuk. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy könnyedén evőkanállal kis pogácsákat tegyünk bő olajba, kissé ellapogatjuk, és aranysárgára sütjük. Hidegen is, melegen is fogyasztható!

Töltött csillagtök

Hozzávalók:
2db csillagtök
15dkg gomba
3 tojás
50dkg darálthús
1 csokor petrezselyem zöldje
10dkg vörshagyma
3 gerezd fokhagyma
30dkg paradicsom
3ek. zsir
1ek. liszt , só

Elkészítés:
A csillagtököket megmossuk, majd félbe vágjuk, magházukat kiszedjük, és a fél tököket besózzuk. Az apróra vágott vöröshagymát egy evőkanál zsirban megpiritjuk. Rátesszük a felszeletelt gombát, sózzuk,borsozzuk, és állandóan kevergetve addig pároljuk, mig zsirjára sül. Ezután lehűtjük, majd összedolgozzuk a darált hússal, egy nyers és két keményre főtt, kockára vágott tojással és az apróra vágott petrezselyem zöldjével. A kivájt csillagtököket megtöltjük a darált húsos masszával, zsirozott tepsibe tesszük, alufoliával letakarjuk, és közepes erősségű tűzön kb. 50 perc
alatt megsütjük.

Töltött padlizsán

Hozzávalók:
kb. 8 db kisebb padlizsán
40 dkg darált pulykahús
1 olasz sürített paradicsomkonzerv
oliva olaj
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
bors, só, reszelt parmezán

Elkészítés:
A padlizsánokat félbevágjuk, (miután megmos, szára levág) és a húsát késsel ügyesen a héja mellett 1 cm-vel körben kivágjuk. Ezeket fogjuk megtölteni, a kivágott belsejét kockára vágjuk, bele egy tálba. Serpenyőben olajat melegítünk rá az apróra vágott hagyma megpirít, majd rá a husit. Miután átfehéredett, rádobjuk a padlizsánkockákat, hozzáadjuk a paradicsompürét, fokhagymát préselve só, bors. Félkészre pároljuk. Tehetünk már ebbe is némi parmezánt. Kiolajozunk szilvia papírtörlő segítségével egy nagy tepsit. Beleültetjük a padlizsánokat, amelyeknek a belsejét sóztuk, borsoztuk. Megtöltjük a husis töltelékkel és alufóliával letakarva kb. 40 percig sütjük 200 fokon. Majd fólia levesz, parmezánnal megszórjük és kb. még 10 percig pirítjuk.

Töltött paprika rántva

Hozzávalók:
8 húsos zöldpaprika
50 dkg darált hús
7 ek főtt rizs
1 tojás
só, bors
Bundázáshoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa

Elkészítés:
A paprikákat kicsumázzuk, kimagozzuk. A darált húst a főtt rizzsel és a tojással összedolgozzuk, majd fűszerezzük. A masszát a paprikába töltjük, a szokásos módon panírozzuk, majd forró olajban, többször megforgatva kisütjük.
Paradicsom- vagy tartármártással kínáljuk.

Zöldbab indiai módra

Hozzávalók:
200 g zöldbab,
2 vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 kanál olaj,
kari,
1 ek. paradicsomlé,
200 g burgonya,
só, citromlé.

Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk és megpirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a karit és pirítjuk egy picit, ezután a zöldbabot és a paradicsomlét, valamint szükség szerint egy kis vizet. Mikor a bab puhulni kezd hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát és ízlés szerint megsózzuk. A kész ételt citromlével ízesítjük.

Zöldborsós gombapörkölt

Hozzávalók:
40 dkg gomba
20 dkg zoldborso
2 fej voroshagyma
komeny
pirospaprika
so
olaj
viz

Elkészítés:
A hagymat megparoljuk, hozzaadjuk a felszeletelt gombat es a nyers zoldborsot, befuszerezzuk. Addig fozzuk, mig a gomba megpuhul es a leve besurusodik. Talalhatjuk krumplipurevel







 
Website templatesBusiness directory UKYellow pages USWebsite design companyWeb design directoryWeb design directory AustraliaWeb design directory CanadaFree sports web templates